9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTencuiala de pe bloc i-a făcut mașina zob

Tencuiala de pe bloc i-a făcut mașina zob

Mașina avariată aparține familiei viceprimarului Craiovei (Foto: Claudiu Tudor)
Mașina avariată aparține familiei viceprimarului Craiovei (Foto: Claudiu Tudor)

Vechimea construcției, dar și lipsa unor măsuri pe care trebuie să le ia reprezentanții asociațiilor de proprietari au făcut ca, în urmă cu câteva zile, tencuiala de pe fațada unui bloc dintr-un cartier craiovean să se desprindă în bucăți mari și să se prăbușească pe parbrizul și capota unui automobil parcat în imediata apropiere.
Este vorba despre blocul F6, un imobil cu zece etaje de pe strada Căpitan Nicolae Vulovici din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Acesta a fost construit în anul 1967 și nu a fost niciodată renovat sau reabilitat. Din cauza vechimii, dar și a lipsei de implicare a oamenilor, tencuiala a început, în timp, să cadă de pe fațada clădirii. Deși au înțeles că este un pericol, locatarii, prin reprezentanții lor de la asociația din care face parte blocul, s-au mulțumit să scrie pe peretele exterior „Parcarea interzisă“, menționând pe o coală A4 motivul pericolului. Adică, cine era amator să-și lase mașina parcată lângă blocul F6 risca să se trezească cu ea făcută zob, dacă s-ar fi desprins tencuială de pe fațadă. Lucrul acesta s-a și întâmplat de curând, când unul dintre proprietari și-a parcat autoturismul chiar în vecinătatea blocului și s-a trezit a doua zi cu parbrizul făcut praf, plafonul îndoit, plus alte avarii la capotă și ușă. Autoturismul aparține familiei viceprimarului Craiovei, Adrian Cosman, care este proprietară în acest bloc. „Incidentul s-a întâmplat în data de 5 octombrie a.c. Soția domnului Cosman, deși cunoștea situația pentru că locuiește aici și a văzut și afișul, a parcat mașina chiar lângă bloc, în zona în care tencuiala cade. S-a desprins tencuială de pe fațadă și le-a făcut mașina praf. Îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru, că nimănui nu-i convine să se trezească cu mașina zob, dar conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, acolo nu este loc de parcare, căci nu se amenajează parcări cel puțin cinci metri de la ferestrele blocului și perimetrul clădirii. Era inscripționat, era afiș pus cu un avertisment. Nu suntem noi singurul bloc de pe care cade tencuială! Imobilul este construit în anul 1967 și nu a fost reabilitat sau reparat vreodată. Oamenii sunt foarte săraci, s-au făcut demersuri de acum doi ani pentru reparații și anvelopare, dar sunt costuri foarte mari, pe care oamenii nu au posibilități financiare să le susțină. Nu ne-am înscris în programul de la primărie, că oamenii au fost reticenți“, a explicat președinta Asociației de proprietari nr. 12 Brazda lui Novac, Lavinia Doru.
Aceasta a mai spus că până la acest moment proprietarul autoturismului, Adrian Cosman, a trimis doar o sesizare către asociație prin care o înștiințează despre incident. Deși am încercat să aflăm și punctul de vederea al viceprimarului păgubit, acesta nu a fost găsit la sediul primăriei și nici nu a putut fi contactat telefonic.

Blocul trebuie termoizolat

Blocul F6 din Brazda lui Novac
Blocul F6 din Brazda lui Novac

Până la acest moment, măsurile pe care le-a luat comitetul se reduc la obținerea avizului de-a ridica o schelă pe fațada blocului, în scopul decopertării tencuielii care stă să se prăbușească în orice moment. „Am luat autorizație pentru punerea schelei, ca să dăm jos toată tencuiala crăpată de pe fațadă, dar normal ar fi să și termoizolăm. Noi plătim un deviz de 30.000 de lei pentru o schelă doar ca să decopertăm, nu pot să las oamenii cu blocul așa, vine iarna, este frig. Mai bine îngrădim acel loc și rămânem așa, dar nu știu cum să procedăm, că este domeniu public. Nu ne înțelege și nu ne ajută nimeni“, a mai spus președinta asociației de proprietari.
La sfârșitul săptămânii trecute, singurul avertisment pentru cei care ar fi vrut să parcheze lângă blocul F6 erau tot vechile afișe. Mai mult chiar, lângă bloc lucrau utilajele unei firme, venite să remedieze covorul asfaltic în urma lucrărilor efectuate de SC Termo la conductele care transporă agent termic.

Cine răspunde?

Pentru pagubele pricinuite bunului care aparține unei persoane răspunde Comitetul executiv al asociației de proprietari. Banii necesari reparațiilor autoturismului o să-i scoată viceprimarul Craiovei de la vecinii săi, plus că va plăti din propriul buzunar cota care îi revine în calitate de proprietar în blocul cu pricina. „Legea spune că pentru prejudiciile aduse unei persoane sau unui bun aparținând unei persoane răspunde Comitetul executiv al asociației de proprietari. Cheltuielile necesare despăgubirilor sunt suportate de proprietarii blocului respectiv“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Craiova.

Distanța la care se fac parcările

„La stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit se vor preciza și amplasamentele următoarelor dotări tehnico-edilitare:
c) spații amenajate pentru gararea și parcarea autovehiculelor populației din zona respectivă, situate la distanță de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit; în aceste spații este interzisă gararea autovehiculelor de mare tonaj, cum ar fi autovehiculele peste 3,5 tone, autobuzele, remorcile“, se arată în art. 4 din Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS