8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn nou început la Universitatea din Craiova

Un nou început la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova a declarat deschis anul academic 2016 – 2017 pentru cele 12 facultăți, fiind așteptați aproximativ 4.500 de boboci. Rectorul a anunțat că admiterea din acest an a fost dificilă pentru că au fost foarte puțini absolvenți de liceu care au promovat bacalaureatul, la nivel național fiind 90.000 de tineri care au trecut de acest prag. Așa se explică faptul că au fost ocupate în totalitate doar locurile bugetate (2.810 locuri), iar la taxă s-au înscris aproape 2.000 de studenți. Ca și proiecte pentru noua promoție a fost anunțată dezvoltarea parteneriatelor cu agenții economici, iar din punct de vedere instituțional se va avea în vedere continuarea investițiilor de modernizare și extindere a unor complexuri din cadrul universității.

Imnul Gaudeamus Igitur intonat vineri de studenții Facultății de Teologie a anunțat deschiderea noului an universitar, dar și împlinirea a 50 de ani de învățământ economic, 50 de ani de învățământ tehnic în domeniul automatică și 50 de ani de la predarea limbii italiene în cadrul Universității din Craiova. Evenimentul a atras reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai mediului economic. În acest cadru și după o slujbă religioasă de câteva minute, rectorul Cezar Spânu a anunțat câteva din proiectele noului început.
„O acțiune urgentă pe care am și început să o derulăm este cultivarea ideii educaționale de parteneriat, un parteneriat care trebuie să funcționeze de la nivelul pur didactic, profesor-student și până la nivelul comunității. De aceea, axele dezvoltării instituției noastre sunt cercetarea cu accent pe inovare, dar și infuzia imediată de cunoaștere, de actualizare a societății. Acest obiectiv al nostru se vede din numeroasele acorduri cu mediul socio-economic, dar și cu universități din străinătate. Un câștig imens pentru noi îl constituie proiectele de practică, dar și bursele de studiu oferite de multe dintre aceste companii pentru studenții noștri“, a spus prof. univ. dr. Cezar Spânu. Din noul an universitar se anunță și o colaborare strânsă între Universitatea din Craiova și compania Ford în domeniul cercetării, parteneriat despre care a vorbit chiar președintele Ford Craiova, John Oldham. „Legătura dintre mediul academic și producția propriu-zisă este crucială deoarece le permite studenților să pună în practică în fabricile noastre ceea ce au învățat. Am avut privilegiul de a vizita zilele trecute centrul de cercetare (INCESA) și vreau să vă spun că este impresionant. I-am dus pe toți managerii din fabrică în vizită acolo. Motivul este acela că vrem să colaborăm, să creăm o legătură constructivă între mediul academic și industrie. Sunt sigur că de această colaborare va beneficia nu numai Craiova și Universitatea, ci și Ford Motor Company“, a spus John Oldham. În ceea ce privește dezvoltarea instituțională, rectorul universității a precizat că „în acest an, universitatea a început să dezvolte și alte proiecte de infrastructură, modernizarea și extinderea mai multor complexuri educaționale, cum ar Complexul de la Facultatea Inginerie Electrică și Automatică, Complexul Facultății de Educație Fizică și Sport, Centrul de Transfer Tehnologic, Stațiunea de cercetare agricolă Caracal, dar și căminele studențești“.

Studenții au posibilitatea de a atrage fonduri europene

Îndemnul pentru stu­denți a fost acela de a se implica în dezvoltarea personală și profesională. Această idee a fost susținută și de decanul Facultății de Horticultură.
„În noul an universitar, avem 166 de studenți boboci la programele de licență și 111 la programele de master la specializări căutate pe piața muncii. Avem cinci programe de licență, cinci programe de master în domeniile ingineria și protecția mediului, horticultură, știința alimentelor, biologie și tehnologia prelucrării produselor agricole. Îi așteaptă profesori bine pregătiți. Ne dorim studenți pragmatici care vor să învețe astfel încât atunci când părăsesc băncile facultății să se integreze ușor pe piața muncii. Pentru pregătirea lor avem stațiuni de cercetare didactică: Stațiunea de cercetare pomicolă Râmnicu Vâlcea, Stațiunea Banu Mărăcine dar și parteneriate cu agenți din zona Olteniei și avem și programe de internshipuri. Le punem astfel la dispoziție toată baza materială pentru a deveni antreprenorii de succes de care are nevoie economia din zona Olteniei“, a spus prof. univ. dr. Sina Cosmulescu. Potrivit decanului facultății, tinerii învață încă din primul an să scrie proiecte europene.
„Avem cursuri de management de proiecte la programele de master și încă din anul I îi încurajăm să scrie proiecte și să atragă fonduri europene, astfel încât la terminarea cursurilor să aibă loc de muncă și să devină chiar proprii angajați“, a subliniat prof. univ. dr. Sina Comsulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS