Un nou început la Universitatea din Craiova

Autori


Universitatea din Craiova a declarat deschis anul academic 2016 – 2017 pentru cele 12 facultăți, fiind așteptați aproximativ 4.500 de boboci. Rectorul a anunțat că admiterea din acest an a fost dificilă pentru că au fost foarte puțini absolvenți de liceu care au promovat bacalaureatul, la nivel național fiind 90.000 de tineri care au trecut de acest prag. Așa se explică faptul că au fost ocupate în totalitate doar locurile bugetate (2.810 locuri), iar la taxă s-au înscris aproape 2.000 de studenți. Ca și proiecte pentru noua promoție a fost anunțată dezvoltarea parteneriatelor cu agenții economici, iar din punct de vedere instituțional se va avea în vedere continuarea investițiilor de modernizare și extindere a unor complexuri din cadrul universității.

Imnul Gaudeamus Igitur intonat vineri de studenții Facultății de Teologie a anunțat deschiderea noului an universitar, dar și împlinirea a 50 de ani de învățământ economic, 50 de ani de învățământ tehnic în domeniul automatică și 50 de ani de la predarea limbii italiene în cadrul Universității din Craiova. Evenimentul a atras reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai mediului economic. În acest cadru și după o slujbă religioasă de câteva minute, rectorul Cezar Spânu a anunțat câteva din proiectele noului început.

„O acțiune urgentă pe care am și început să o derulăm este cultivarea ideii educaționale de parteneriat, un parteneriat care trebuie să funcționeze de la nivelul pur didactic, profesor-student și până la nivelul comunității. De aceea, axele dezvoltării instituției noastre sunt cercetarea cu accent pe inovare, dar și infuzia imediată de cunoaștere, de actualizare a societății. Acest obiectiv al nostru se vede din numeroasele acorduri cu mediul socio-economic, dar și cu universități din străinătate. Un câștig imens pentru noi îl constituie proiectele de practică, dar și bursele de studiu oferite de multe dintre aceste companii pentru studenții noștri“, a spus prof. univ. dr. Cezar Spânu. Din noul an universitar se anunță și o colaborare strânsă între Universitatea din Craiova și compania Ford în domeniul cercetării, parteneriat despre care a vorbit chiar președintele Ford Craiova, John Oldham. „Legătura dintre mediul academic și producția propriu-zisă este crucială deoarece le permite studenților să pună în practică în fabricile noastre ceea ce au învățat. Am avut privilegiul de a vizita zilele trecute centrul de cercetare (INCESA) și vreau să vă spun că este impresionant. I-am dus pe toți managerii din fabrică în vizită acolo. Motivul este acela că vrem să colaborăm, să creăm o legătură constructivă între mediul academic și industrie. Sunt sigur că de această colaborare va beneficia nu numai Craiova și Universitatea, ci și Ford Motor Company“, a spus John Oldham. În ceea ce privește dezvoltarea instituțională, rectorul universității a precizat că „în acest an, universitatea a început să dezvolte și alte proiecte de infrastructură, modernizarea și extinderea mai multor complexuri educaționale, cum ar Complexul de la Facultatea Inginerie Electrică și Automatică, Complexul Facultății de Educație Fizică și Sport, Centrul de Transfer Tehnologic, Stațiunea de cercetare agricolă Caracal, dar și căminele studențești“.

Studenții au posibilitatea de a atrage fonduri europene


Îndemnul pentru stu­denți a fost acela de a se implica în dezvoltarea personală și profesională. Această idee a fost susținută și de decanul Facultății de Horticultură.

„În noul an universitar, avem 166 de studenți boboci la programele de licență și 111 la programele de master la specializări căutate pe piața muncii. Avem cinci programe de licență, cinci programe de master în domeniile ingineria și protecția mediului, horticultură, știința alimentelor, biologie și tehnologia prelucrării produselor agricole. Îi așteaptă profesori bine pregătiți. Ne dorim studenți pragmatici care vor să învețe astfel încât atunci când părăsesc băncile facultății să se integreze ușor pe piața muncii. Pentru pregătirea lor avem stațiuni de cercetare didactică: Stațiunea de cercetare pomicolă Râmnicu Vâlcea, Stațiunea Banu Mărăcine dar și parteneriate cu agenți din zona Olteniei și avem și programe de internshipuri. Le punem astfel la dispoziție toată baza materială pentru a deveni antreprenorii de succes de care are nevoie economia din zona Olteniei“, a spus prof. univ. dr. Sina Cosmulescu. Potrivit decanului facultății, tinerii învață încă din primul an să scrie proiecte europene.

„Avem cursuri de management de proiecte la programele de master și încă din anul I îi încurajăm să scrie proiecte și să atragă fonduri europene, astfel încât la terminarea cursurilor să aibă loc de muncă și să devină chiar proprii angajați“, a subliniat prof. univ. dr. Sina Comsulescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 1 octombrie 2016

Actualitate

» Yuanul devine oficial parte a coşului de monede pe baza cărora FMI stabileşte Drepturile Speciale de Tragere
» Modificări la Codul Silvic: Cei care fură arbori doborâţi de vânt riscă până la 10 ani închisoare
» Rata de respingere a proiectelor europene pentru modernizarea drumurilor este de 75%
» Creștere economica de 6% in trimestrul 2 din 2016, potrivit BNR
» Gala Premiilor UNITER din anul 2017 se va desfăşura la Timişoara
» Un avion s-a prăbuşit în Columbia
» Angelina Jolie şi Brad Pitt au ajuns la o înţelegere de ultima oră, în privinţa celor şase copii
» Ziua luptei împotriva cancerului de sân
» Galben, din respect pentru cei care luptă împotriva cancerului
» Ministerul Sănătăţii: 55 de noi cazuri de rujeolă, într-o săptămână
» Poliţia Română scoate la concurs alte aproape 2.400 de posturi
» 1 octombrie, Ziua Mondială a Muzicii
» Judeţele unde se câştigă cel mai mult şi cel mai puţin
» Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache: Există cadru legal pentru desecretizare. Avem cerere de la DNA
» Cioloş a îmbrăcat un tricou al campaniei ”Dosta!”, împotriva stigmatizării romilor
» 1 octombrie este Ziua Internaţională a Vârstnicilor. Previziunile catastrofale privind îmbătrânirea populaţiei
» Cele mai multe investiţii străine, concentrate în Bucureşti – Ilfov
» Femeile poloneze vor organiza luni un “protest negru” împotriva interzicerii avortului
» Astăzi începe UrbanFest 2016
» Beneficii ale dovleacului
» Sărbători religioase – 1 octombrie
» Pe 20 octombrie, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi
» Instituțiile de învățământ din străinătate caută în Craiova tineri români pentru studii
» Întâlnirea de 40 de ani a ​primei​ generații​ de absolvenți ai UMF Craiova
» Scoția nu are drept de veto în privința Brexit, afirmă premierul britanic Theresa May
» Dacian Cioloș: Pirelli, un exemplu pozitiv al cooperării dintre România şi Italia

Dolj

» Fostul primar din Argetoaia, condamnat definitiv
» Pedepse „amare“ în dosarul evaziunii de la Zahărul Corabia
» Un nou început la Universitatea din Craiova
» Depunerea de proiecte pe fonduri europene, pe ultima sută de metri
» Sute de copii cu boală diareică, internați în ultimul timp la Craiova
» Colocviile şi premiile „Scrisul Românesc“: Avangarda, după 100 de ani
» Întreruperi energie electrică de luni
» Ritmul lucrărilor la Centura de Sud, monitorizat video
» Elevi cu vârste diferite, în aceeași clasă
» Extinderea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova, în aer

Gorj

» Magazinele din incinta şcolilor, controlate de poliţie
» Proiect pentru dezvoltarea turismului, susţinut de CJ Gorj
» CJ Gorj a alocat fonduri pentru nouă biserici şi mănăstiri

Sport

» „Satelitul” CSU, surclasat de Atletic Bradu
» Filiaşiul s-a jucat cu Steaua II
» Elisei ratează Euro
» Demonstrați-vă valoarea!

Magazin

» Bancul zilei
» Apariţie editorială – Mihai Duţescu a lansat volumul „Poeme decadente“
» Ia te uită! – Lupul de pe Wall Street
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top