6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi cu vârste diferite, în aceeași clasă

Elevi cu vârste diferite, în aceeași clasă

Școala gimnazială Dioști, una dintre unitățile școlare din Dolj unde elevii învață în clase  cu predare în regim simultan
Școala gimnazială Dioști, una dintre unitățile școlare din Dolj unde elevii învață în clase
cu predare în regim simultan

În ciuda comasărilor făcute la nivelul unităților școlare, a alocării microbuzelor, învățământul în regim simultan nu a dispărut. Elevi de vârste diferite și ani diferiți de studiu învață în aceeași clasă sub îndrumarea unui singur cadru didactic. În Dolj, această formă de predare este răspândită în special în mediul rural, fiind frecvent întâlnită la clasele primare, fiind aproximativ 3.000 de elevi care învață în acest mod.

Potrivit Legii educației, clasele cu predare în regim simultan se realizează în unitățile de învățământ care au puțini elevi de aceeași vârstă și nu pot face efective de minimum 15 copii pe un an de studiu. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că numărul unităților de învățământ cu predare în regim simultan se menține în special în localitățile cu natalitate scăzută. Cele mai multe clase de simultan sunt la învățământul primar. „10,88% din populația școlară de la învățământul primar din Dolj învață în clase cu regim simultan“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj. În aceste cazuri, elevi de clasa pregătitoare și I învață în aceeași grupă cu cei de clasa a III-a, iar cei de clasa a II-a învață cu cei de clasa a IV-a. „Astfel de situații se întâlnesc în special la unitățile de învățământ cu statut de structură, care au rămas în satele mici, unde sunt doi elevi pentru clasa I, trei elevi pentr clasa a III-a, cum ar fi în localitățile Botoșești-Paia, Cernătești, Câr­na, Balasan -structură a Școlii din Băilești“, a mai precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. Clase cu regim simultan sunt în continuare și la învățământul gimnazial, chiar dacă se anunțase că se renunță la această formă. Mai sunt școli în care elevii de clasa a V-a sunt grupați cu cei de clasa a VII-a, iar cei de clasa a VI-a cu cei de clasa a VIII-a. La gimnaziu, 2,5% din populația școlară mai învață în sistem simultan. Este vorba de aproximativ 500 de elevi. Și astfel de exemple se găsesc la Dioști, la Seaca de Pădure. De asemenea, în Craiova ca unitate cu clase cu predare în regim simultan este Școala cu clasele I-VIII Făcăi, structură a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS