6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChef Nico Lontras, la Craiova: „Bucătăria românească trebuie să se reinventeze“

Chef Nico Lontras, la Craiova: „Bucătăria românească trebuie să se reinventeze“

Unul dintre cei mai cunoscuţi chefi din România, Nico Lontras, a fost prezent la Craiova la un eveniment în cadrul căruia bucătarii celor mai importante restaurante din Bănie au putut afla din tainele artei gastronomice. Evenimentul a fost găzduit de Hanul Andriţei. „Este un eveniment de excepţie organizat în premieră la Craiova, alături de partenerii noştri de la Nitela. Suntem bucuroşi că îl avem la noi pe chef Nicolo Lontras. Am fost aleşi pentru locaţia deosebită, dar şi pentru tehnologia deosebită a bucătăriei“, a declarat Andra Dina, managerul acestui local. La rândul său, Cătălin Marinescu, reprezentantul firmei Nitela, a spus că a dorit să dea evenimentului o dimensiune mai amplă: „Pe lângă evenimentul de food am decis să aducem şi un furnizor de cafea şi unul de vinuri. Cafeaua va fi un pic povestită, li se va spune oamenilor când şi cum trebuie consumată. Vinurile au fost aduse pentru a putea vorbi despre diversele asocieri care se pot face între acestea şi felurile de mâncare, astfel încât experienţa să fie una completă“.
Chef Nico Lontras a făcut mai mult decât o demonstraţie de gastronomie, a făcut o adevărată pledoarie pentru bucătăria românească. În timp ce a pregătit sub ochii asistenţei diverse preparate, el a făcut o scurtă incursiune în istoria bucătăriei româneşti. Cei prezenţi au aflat că pentru prima dată sarmalele sunt amintite într-o carte de bucate scrisă în limba maghiară în 1690, aceeaşi carte în care se aminteşte şi de varza a la Cluj. „Am avut curiozitatea să văd cum se făceau atunci sarmalele. Ştiţi cum? Carnea era tocată la cuţit, nu exista orez în compoziţie, iar condimentul de bază era ghimbirul“, a subliniat chef Nico Lontras. Tot el a adăugat că prima carte de bucate în limba română a fost publicată în 1841 de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi. „Cartea mi-a atras atenţia pentru că este prima în care am întâlnit ceea ce astăzi numim plating. Există o reţetă – cozi de raci pe pat de orez cu sos de foie gras. Scrie acolo «pune cozile de raci la două degete distanţă să dea bine în farfurie». Este ceea ce astăzi numim plating“, a spus Nico Lontras. El a adăugat că a participat la un studiu pentru un investitor în domeniul restaurantelor: „Am aflat că la zece restaurante italienești care se deschid, patru sau cinci româneşti se închid. De ce? Pentru că, din păcate, bucătăria de la noi nu are personalitate. Românul nu mai vrea să mănânce şi la restaurant ce mănâncă acasă, iar celelalte restaurante îi oferă altceva. Şi ar trebui să ne gândim ceva mai mult şi să interpretăm în mod propriu şi creativ bucătăria românească, pornind de la tradiţiile noastre care nu sunt valorificate. Dacă nu schimbăm ceva în modul de a face bucătărie românească ne vom trezi în 10 sau 20 de ani că vor rămâne două trei restaurante româneşti în toată ţara. Într-acolo ne ducem dacă nu dezvoltăm bucătăria românească“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS