17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTelegondolă şi pârtii extinse la Rânca?

Telegondolă şi pârtii extinse la Rânca?

Proiectul de transport pe cablu este evaluat la câteva milioane de euro
Proiectul de transport pe cablu este evaluat la câteva milioane de euro

Zona turistică Rânca ar putea avea un sistem de transport pe cablu. Primăria din Baia de Fier, care administrează zona turistică montană alături de Primăria Novaci, a realizat un proiect de construire a unui sistem de transport cu telecabina de la Baia de Fier în zona pensiunilor din Rânca. Alt proiect vizează extinderea pârtiilor actuale şi înfiinţarea de pârtii noi, respectiv modernizarea întregului domeniu schiabil administrat de Baia de Fier. Fondurile ar urma să fie asigurate în cadrul unui program al Uniunii Europene. Deputatul Mihai Weber susţine că telegondola ar urma să aibă ca punct de plecare Peştera Muierii din Baia de Fier, cu sosire în Rânca. De asemenea, tot la stadiul de proiect pe masa autorităţilor locale din Baia de Fier se află şi un studiu pentru extinderea domeniului schiabil în Rânca. Transportul respectiv ar facilita accesul turiştilor în zona montană şi la pârtii. De asemenea, în zona peşterii va trebui să fie amenajată o parcare cu mai multe sute de locuri, unde turiştii să îşi poată lăsa maşinile.

Fonduri nerambursabile

Mihai Weber a mai spus că, pentru realizarea acestor proiecte, autorităţile din Baia de Fier trebuie să depună, mai întâi, o documentaţie la Ministerul Turismului prin care să demonstreze că zona, în care se vor investi bani europeni, este una de interes turistic. „Într-o perioadă scurtă va fi realizată o investiție constând într-un mijloc modern de transport persoane (tip telecabină) din punct de plecare Baia de Fier – Peștera Muierilor, punct de sosire Rânca, împreună cu extinderea domeniului schiabil din stațiunea montană Rânca. Există foarte multe proiecte de interes turistic care pot fi realizate în județul Gorj… În prezent s-a întocmit documentația și a fost depusă la Ministerul Turismului de către o firmă specializată pentru a obține certificarea de localitate de interes turistic local. După obținerea respectivului document, calea este deschisă pentru realizarea obiectivului propriu-zis, existând o axă bugetată pe fonduri europene care permite realizarea acestor tipuri de investiții. Opinăm ca orizont de timp câteva luni pentru demararea obiectivului propus. Există mai multe inițiative ale unor primari din zone cu potențial turistic ridicat care vor fi materializate în viitor. Una dintre aceste localități este Peștișani, care are un primar dinamic, domnul Cosmin Pigui, dornic să promoveze comuna și localitatea Hobița, locul unde a copilărit marele sculptor Constantin Brâncuși. Apreciez aceste inițiative, asigur tot sprijinul în materializarea lor, îmi doresc ca numărul lor să fie cât mai mare pentru că turismul reprezintă singura alternativă de dezvoltare a zonei monoindustriale existente în prezent la noi și acestuia trebuie să i se acorde maximă atenție“, a declarat deputatul Mihai Weber.

Există telescaun, dar cui îi foloseşte?

Proiectul de realizare a transportului cu telecabina de la Baia de Fier la Rânca a fost intens dezbătut la nivel local, însă fără să se concretizeze în vreun fel. Nici pentru declararea zonei ca localitate de interes turistic nu s-a făcut mai nimic. Rânca beneficiază de o instalaţie de telescaun lângă Vârful Păpuşa, însă a stat mai mult nefolosită, din cauza lipsei zăpezii de pe pârtie şi mai ales pentru că aceasta nu a fost dotată cu tunuri de zăpadă. Fondurile pentru telescaunul de la Rânca şi pentru canalizare au fost tot europene, însă nici până în momentul de faţă nu s-a găsit o soluţie pentru ca investiţia să devină cu adevărat funcţională. Rămâne de văzut cum se vor concretiza cele două proiecte ale Primăriei din Baia de Fier.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS