Proprietarii, obligați să monteze detector la aragaz

Craiovenii încep să-și monteze detectoare de gaze (Foto: Bogdan Grosu)
Craiovenii încep să-și monteze detectoare de gaze (Foto: Bogdan Grosu)

Dacă până acum se știa că sunt obligați să-și monteze detectoare de gaze doar proprietarii care au centrale de apartament, din acest an au respectiva obligație și locatarii care au doar aragazul racordat la rețeaua comună de gaze a blocului. Costurile se ridică la câteva sute de lei. Un Ordin al ANRE intrat în vigoare la începutul lui 2016 obligă toți proprietarii să-și pună detector de gaze, chiar și pentru un simplu aragaz.

Problema a fost repusă pe tapet la începutul acestui an prin ordinul ANRE 179/2015 (Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale), deși obligativitatea montării detectoarelor există din anul 2009, tot printr-un ordin al ANRE. Prin urmare, craiovenii sunt obligați din acest an să-și pună detectoare de gaze, chiar dacă nu au centrală de apartament. Această obligație apare mai ales dacă locatarul are la bucătărie geam termopan. Ce spune Ordinul 179/2015? La articolul 8 se menționează: „Clientul final are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare. În situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, OE constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, clientul final are obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi“. După care, în același articol, se mai spune, la punctul 3, că: „În situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, OE constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei comune de utilizare, clientul final/clienţii finali are/au obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, dotate cu sisteme de semnalizare optică sau alarmare acustică la atingerea concentraţiilor periculoase şi cu comanda închiderii automate a alimentării cu gaze naturale“. Adică se montează detector de gaze atât la conducta comună de gaze, cât și în fiecare apartament.

Deși obligativitatea instalării acestor detectoare de gaze există de șapte ani, prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, ea nu prea a fost respectată până acum. „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specialã (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţioneazã asupra robinetului de închidere (electro ventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi. În cazul utilizãrii detectoarelor, suprafaţa vitratã poate fi redusã la 0,02 mp pe mc de volum net de încãpere“, se mai arată la punctul 3 din Ordin.

În Craiova, se montează și nu prea

În prezent, proprietarii sunt somați de Distrigaz ca în momentul în care fac revizia tehnică și verificările periodice ale instalației comune, dar și din propriile locuințe, să-și monteze detectoare de gaze. „Am fost înștiințați la asociație de către Distrigaz că trebuie să ne facem revizia tehnică, pentru că au trecut cei zece ani. Ne-au spus că există un Ordin care ne obligă să avem proiect la fiecare instalație de gaze atunci când facem revizia și, în plus, să ne punem fiecare detector de gaze. Noi am contactat o firmă autorizată și, pe lângă revizie, montăm la fiecare apartament și acest senzor de depistare a scăpărilor de gaze. Am vorbit cu proprietarii și au fost de acord. Un astfel de detector ne costă 80 de lei, la care se adaugă proiectul, în valoare de 35 de lei, și revizia tehnică – 380 de lei, așa a fost pachetul pentru care am făcut contractul“, a spus Vasile Crăciun, președintele Asociației de proprietari nr. 135 Craiovița Nouă. Drept urmare, unii dintre locatari au acceptat să își monteze aceste detectoare, alții sunt reticenți. „Am pus detector de gaze, ca atunci când sunt scăpări de gaze în locuință să pornească alarma și să nu ajungem să sară blocul în aer. Chiar dacă nu ești acasă, aud vecinii, măcar sparg ușa, dar nu sare blocul în aer. Eu zic că este o decizie bună“, a spus Elena Dănacu, proprietar în blocul 135 C, Craiovița Nouă.

O părere similară are și președintele Asociației de proprietari Bloc „Romarta“, Petru Becheru. „Consider că toate apartamentele ar trebui să aibă detector de gaz, indiferent dacă au termopan sau nu, deoarece, în blocul Romarta, majoritatea locatarilor sunt în vârstă și au fost cazuri când au uitat aragazul aprins și flacăra s-a stins din cauza curentului de aer“, susține Petru Becheru.

Chiar dacă au aflat de existența acestor prevederi, reprezentanții proprietarilor încă mai au nelămuriri.

„Am aflat de acest Ordin, dar deocamdată nu am luat nici o inițiativă, pentru că nu avem acest document. La noi în asociație au detectoare doar proprietarii care și-au montat centrale de apartament. Ceilalți locatari nu și-au montat pentru că nimeni nu ne-a anunțat până la acest moment. Nu știu cât sunt de utile aceste detectoare, ele generează niște costuri în plus. Nu văd cum vom proceda… Își montează proprietarii, atunci când doresc, sau facem o acțiune în întreaga asociație?“, a spus Victor Stamin, președintele Asociației nr. 5 din cartierul 1 Mai.

Ce spun specialiștii

Specialiștii în domeniu sunt de părere că este absolut necesar, pentru siguranța unui condominiu, ca toți proprietarii să-și monteze astfel de detectoare.

„Este obligatoriu ca toți proprietarii să-și pună un astfel de detector. Este singurul element de siguranță cu ajutorul căruia putem să împiedicăm să se întâmple niște nenorociri, cum s-au întâmplat, din păcate. Este normal să fie obligați toți proprietarii, deoarece, într-un bloc, dacă eu mi-am pus acest detector, dar vecina mea are o instalație veche, care nu prezintă siguranță, nu s-a făcut nimic, nu ajută în vederea integrității condominiului. Acum rămâne de văzut cum va fi pus în practică Ordinul. Detectorul se montează în tandem cu un electroventil, piesă care închide gazul în caz de avarie. În principiu, acest ansamblu plus montaj costă 400-500 de lei. Mai vreau să menționez că este bine să se folosească aparatură de calitate, recunoscută în UE. Montarea se face de către firmele care fac revizii și verificări la instalațiile de gaze“, a declarat, pentru GdS, Cristi Motoc, reprezentant firmă instalații gaze.

Sancțiuni

Ordinul ANRE nu prevede ce sancțiuni riscă proprietarii care nu își montează astfel de detectoare, dar face trimitere la Legea energiei electrice și a gazelor nr. 123/2012. La articolul 194, punctul 34 din această lege se spune: „Nerespectarea prevederilor, reglementărilor tehnice emise/aprobate de ANRE constituie contravenţii și se sancțiuneză cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest scop de către preşedintele ANRE“.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 31 august 2016

Actualitate

» Guvernul a aprobat peste 227 milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare
» România se va afilia sistemului ONU de evaluare și coordonare în caz de dezastre
» Brokeri reţinuţi pentru manipularea pieţei de capital
» India: A crescut numărul cazurilor de infectare cu virusurile Chikungunya și Dengue
» Preşedintele Nicolae Timofti: Limba română este limba oficială a Republicii Moldova
» 11 decembrie, ziua alegerilor parlamentare
» Stare de urgenţă în Bulgaria, din cauza unui incendiu de vegetaţie
» Alertă cu bombă pe aeroportul din Frankfurt
» OUG privind deținuții-scriitori intră în vigoare astăzi
» Plafonul pentru “Prima Casă”, suplimentat în septembrie
» Trei cetăţeni sârbi, arestaţi pentru că urmau să transporte 64 de imigranţi spre vestul Europei
» Trafic restricționat pe Transfăgărăşan pentru filmări
» Astăzi se sărbătoreşte Ziua Limbii Române
» A fost identificat și ultimul român dispărut în urma cutremurului din Italia
» Mihai-Cristian Mărculescu a fost numit șef la DIPI, în locul lui Rareș Văduva

Publireportaj

» Centrul Medical „Dr. Ianoşi“ – noi beneficii pentru pacienţi

Dolj

» Canal transformat în groapă de gunoi
» Analize decontate de CAS in laboratorul SJU Craiova
» Naveta elevilor, decontată integral?
» Începe reabilitarea Spitalului din Segarcea
» Dolj: Trei mașini implicate într-o tamponare pe DN 65
» Dolj: Urmărit naţional și internațional depistat în Punctul de trecere a frontierei
» Craiova: Pe 3 septembrie începe a șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public
» Circulaţie întreruptă temporar pe podul Calafat – Vidin
» Vanilla Skype, primul spectacol de teatru cu casting pentru spectatori, se joacă în Craiova
» Doljeni cercetați pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și contrabandă
» Dolj: Urmărit internaţional extrădat din Polonia
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dovada achitării unei amenzi poate fi trimisă la poliție și pe e-mail
» Intrare cu obstacole în Grădina Botanică din Craiova
» Proprietarii, obligați să monteze detector la aragaz

Gorj

» Gorj: Bărbatul din Petroşani care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, recompensat de autoritățile din Târgu Jiu
» Gorj: Dosar penal pentru o tânără care a furat parfumuri din supermarket
» Gorj: Muncitor prins sub un mal de pământ în Bălăneşti
» Gorj: Un şofer a murit după ce a căzut cu maşina într-un râu
» CJ Gorj a repartizat fonduri mai multor instituţii, în urma rectificării bugetare
» Avram Iancu ar putea deveni Cetăţean de Onoare al municipiului Târgu Jiu
» Dosarul „Brâncuşi“ pentru UNESCO va fi depus în 2019

Olt

» Olt: Bărbat inconștient, salvat de pompieri

Mehedinţi

» Mehedinţi: Razii pe şoselele din judeţ
» Mehedinţi: Şi-a pierdut viaţa în casa cuprinsă de flăcări

Vâlcea

» Percheziții în București, Vâlcea și Constanța la persoane bănuite de spălare de bani. Prejudiciul este de 10 milioane de euro

Sport

» US Open: Trei meciuri de dublu pentru jucătorii din România
» Vâlcenii au aflat cum e victoria (galerie foto)
» Pugilistele craiovene au dat bine cu pumnul la mare

Bani & Afaceri

» Cum scapi de executare silită când ai datorii

Sanatate

» Pacienții, în goană după medicamente

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova în perioada 2 – 8 septembrie
» Bancul zilei
» Horoscop

Top