11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi minori au furat aproape 11.000 de lei în câteva secunde

Doi minori au furat aproape 11.000 de lei în câteva secunde

Furtul comis de cei doi minori a fost surprins de camerele video ale unui magazin din Calafat
Furtul comis de cei doi minori a fost surprins de camerele video ale unui magazin din Calafat

Doi minori de 10 și 12 ani din municipiul Calafat sunt cercetați într-un dosar de furt calificat după ce, vineri seară, au furat 900 de lei dintr-un magazin și alți 8.200 de lei și 400 de euro dintr-un autovehicul. Ultimul furt a fost surprins de camerele video ale unui magazin, iar pe imagini se poate observa cum cei doi băieți pun mâna pe o sumă importantă de bani în numai câteva secunde. Potrivit legii, minorii sub 14 ani nu răspund penal, așa că aceștia au ajuns să fure fără frică tot ce le pică în mână.

Furtul unei sume importante de bani din autoutilitara unei firme de distribuție a fost surprins de camerele video ale unui magazin din municipiul Calafat, vineri, la ora 19.45. Autorii furtului, care nu au fost prinși deocamdată, sunt doi minori de 10 și 12 ani din Calafat, după cum susțin polițiștii doljeni.
Șoferul autoutilitarei a intrat într-un magazin și a făcut greșeala să lase mașina deschisă, iar pe banchetă un rucsac în care ținea toate încasările de vineri, dar și 400 de euro, banii săi. Cei doi minori au văzut că mașina a rămas deschisă și au hotărât să dea lovitura. Pe imaginile surprinse de camerele video montate în zonă se poate vedea că cei doi minori stau lângă mașină până când nu mai trece nici o persoană prin zonă, după care unul dintre ei deschide ușa mașinii, ia rucsacul și pleacă. Paguba a fost însemnată. În fața oamenilor legii, șoferul păgubit a explicat că ținea în rucsacul furat sumele de 8.200 de lei și 400 de euro.
Aceiași minori au mai comis un furt în aceeași zi, într-un magazin din Calafat. De data aceasta, spun oamenii legii, minorii au „operat“ după metoda distragerii atenției. Unul dintre ei i-a cerut vânzătoarei un produs aflat pe un raft mai înalt, iar în timp ce femeia s-a dus să ia produsul indicat, celălalt minor a deschis casa de marcat și a pus mâna pe suma de 900 de lei. „Cei doi suspecți, prin distragerea atenției vânzătoarei, au sustras suma de 900 de lei din casa de marcat a unui magazin din municipiul Calafat“, au explicat oamenii legii.
În total, prejudiciul produs de cei doi minori este de aproximativ 10.900 de lei. Polițiștii doljeni au precizat că și în cazul acestui furt a fost depusă o plângere la Poliția Calafat, iar oamenii legii au început cercetările într-un dosar privind comiterea a două infracțiuni de furt calificat. În cursul zilei de duminică, polițiștii din Calafat au văzut imaginile surprinse de camerele video și au reușit să-i identifice pe cei doi minori, însă până ieri nu îi prinseseră. „În cursul zilei de duminică, în baza imaginilor surprinse de camerele video, cei doi suspecți au fost identificați, iar în prezent sunt căutați pentru a fi aduși la audieri. În cauză a fost întocmit dosar penal privind comiterea a două infracțiuni de furt calificat“, au mai precizat polițiștii doljeni. Rămâne de văzut câți bani vor reuși polițiștii să mai recupereze din cei aproape 11.000 de lei furați în numai câteva secunde de cei doi minori.

Minorii sub 14 ani nu răspund penal

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri situația infracțiunilor comise în municipiul Craiova de grupuri de minori – „Magazine și farmacii, prădate de o gașcă de minori“ (5 septembrie 2015), „Craiovenii, prădați pe străzi de minori romi“ (14 ianuarie 2016), „Minorii delincvenţi care terorizează Bănia“ (21 martie 2016). Mai mulți minori care nu au împlinit vârsta de 14 ani au ajuns să fure ziua, din buzunare și genți, din farmacii, baruri și mașini. De fiecare dată, polițiștii doljeni au precizat că nu prea au ce să facă în cazul acestor infracțiuni, pentru că, potrivit legii, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal. Știu acest lucru și minorii, așa că au ajuns să fure orice le pică în mână. Unii dintre ei au fost arestați după ce au împlinit 14 ani, alții sunt judecați sau deja condamnați. Chiar dacă este vorba de zeci de furturi, pedepsele stabilite de instanțele de judecată nu depășesc trei ani de internare într-un centru educativ, acesta fiind maximul prevăzut de Codul Penal.
În noiembrie, anul trecut, oamenii legii au reținut-o pe Florentina M., din Craiova, care împlinise 14 ani pe 26 septembrie. Minora a fost implicată alături de mai mulți minori de etnie romă în zeci de furturi, însă a scăpat de fiecare dată pentru că nu împlinise 14 ani.
Ulterior, minora a fost trimisă în judecată, iar în ianuarie, anul acesta, Judecătoria Craiova a dispus să fie internată o perioadă de doi ani într-un centru educativ. Sentința a fost atacată cu apel de inculpată, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.
Altă minoră care le-a dat ani la rând bătăi de cap polițiștilor din Craiova, Viorica A., a fost condamnată în februarie. În cazul acesteia, Judecătoria Craiova a dispus internarea într-un centru educativ pe o perioadă de trei ani.
Alt minor, cercetat în zeci de dosare de furt, a fost arestat pe 13 mai, anul acesta. Este vorba de Mădălin C., care, înainte de a împlini 14 ani, a comis zeci de furturi din mașini. Tot în mai, minorul a fost trimis în judecată într-un dosar de furt calificat. Pe 2 august, Judecătoria Craiova a dispus prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui Mădălin, care a împlinit 15 ani în decembrie, anul trecut.

Internarea într-un centru educativ

Potrivit art. 113 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani minorii pot răspunde penal.
De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani, la data comiterii unei fapte penale, faţă de minori se poate lua o măsură educativă, printre care se numără stagiul de formare civică, supravegherea, asistarea zilnică, internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenție.
Numai dacă este recidivist sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este mai mare de şapte ani, un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani poate fi internat într-un centru educativ sau de detenţie, acestea din urmă fiind fostele penitenciare de minori și tineri.
Potrivit legii, internarea într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională, precum şi programe de reintegrare socială. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS