18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCereri de eliberare condiționată pentru Samir și Fotescu

Cereri de eliberare condiționată pentru Samir și Fotescu

Condamnat definitiv în două dosare penale, omul de afaceri Samir Sprînceană a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată din Penitenciarul Pelendava (Foto: arhiva GdS)
Condamnat definitiv în două dosare penale, omul de afaceri Samir Sprînceană a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată din Penitenciarul Pelendava (Foto: arhiva GdS)

Condamnați la șase ani și opt luni, respectiv nouă ani de închisoare, oamenii de afaceri craioveni Samir Sprînceană și Ion Fotescu cer să fie eliberați condiționat din penitenciar. Dacă Penitenciarul Pelendava a propus, fără succes însă, eliberarea lui Fotescu, Samir Sprînceană a formulat de la începutul lunii august patru cereri de eliberare condiționată la trei instanțe diferite.

Omul de afaceri Ion Fotescu a fost reținut în martie 2005, fiind acuzat de procurorii DIICOT de comiterea mai multor infracțiuni, de la spălare de bani și înșelăciune, până la constituirea unui grup infracțional organizat și fals intelectual.
Anchetatorii au reținut că, între august 2003 şi noiembrie 2004, Ion Fotescu, în calitate de administrator al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL, SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a obţine rambursări ilegale de TVA. Ar fi făcut asta prin inducerea în eroare a inspectorilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societățile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL și MILCO COM 2003 SRL, toate din București, care atestau efectuarea unor operațiuni comerciale de vânzare-cumpărare a unor terenuri sau utilaje. În total, grupul infracțional coordonat de Fotescu a obținut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei. După obţinerea rambursărilor de TVA, părţile sociale ale SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL au fost cesionate în mod fictiv către persoane cu identitate falsă, cum ar fi Golam Reza Aslani și Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei şi Iraj Saatehi. După finalizarea cercetărilor, la începutul lunii februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Fotescu şi a altor nouă inculpaţi – Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Scăluş, George Georgescu, Reza Pormand, Tabit Hussein Sultan, Abdol Kalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdagy Hassan Moussa şi Aurel Gheţu.
Ulterior, în decembrie 2014, Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă în acest dosar. Ion Fotescu a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare, iar ceilalți inculpaţi au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare. Gelu Gheorghe a fost achitat. În plus, instanța i-a obligat pe Ion Fotescu și Milko Radivoi Scăluş, împreună cu SC BAVARIA CONSTRUCT SRL, să achite ANAF suma de 6.786.950 de lei.
La începutul lunii august, după nici doi ani petrecuți după gratii de Ion Fotescu, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor din cadrul Penitenciarului Craiova a propus eliberarea condiționată a condamnatului. Săptămâna trecută, pe 16 august, Judecătoria Craiova a respins propunerea Comisiei și a dispus ca reînoirea unei astfel de cereri să se facă după 11 decembrie 2016.

Patru cereri de eliberare pentru Samir Sprînceană

Alt om de afaceri condamnat definitiv pentru returnări ilegale de TVA, Samir Sprînceană, care își execută pedeapsa tot în Penitenciarul Pelendava, a formulat luna aceasta mai multe cereri de eliberare condiționată.
Samir Sprînceană a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare în două dosare penale. În mai 2013, Sprînceană a primit cinci ani de închisoare cu executare
într-un dosar privind comiterea de infracțiuni cu carduri de credit.
În iunie 2014, același Samir Sprînceană era condamnat definitiv la opt ani de închisoare în alt dosar penal, care privea o serie de returnări ilegale de TVA în valoare totală de aproximativ 65 de milioane de lei.
Samir Sprînceană a ajuns în penitenciar pe 3 mai 2013, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în dosarul privind infracțiuni cu carduri de credit. Ulterior, Samir Sprînceană a depus la Tribunalul Dolj o cerere de contopire a celor două pedepse, cerere ce i-a fost admisă în octombrie, anul trecut. Instanța a hotărât ca Samir Sprînceană să execute în total nouă ani de închisoare, pedeapsă din care a fost scăzut arestul preventiv (un an și două luni), dar și perioada executată din mai 2013 și până în octombrie 2015. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată de Sprînceană la Curtea de Apel Craiova, iar în ianuarie 2016, instanța a dispus printr-o hotărâre definitivă ca acesta să execute, în total, opt ani de închisoare.
Începând cu 5 august, Samir Sprînceană a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată. Două au fost depuse la Judecătoria Găești pe 5 și 16 august, una la Judecătoria Răcari pe 12 august, iar alta la Judecătoria Craiova pe 18 august. Instanțele de judecată urmează să se pronunțe în septembrie asupra cererilor formulate de condamnat.

Eliberarea condiționată

Potrivit Legii privind executarea pedepselor (nr. 254/2013), o persoană condamnată poate fi eliberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei dacă îndeplineşte o serie de condiţii prevăzute de Codul Penal.
Eliberarea condiţionată poate fi dispusă dacă persoana condamnată a executat cel puţin două treimi din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depăşeşte zece ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de zece ani. În cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii mai mari de zece ani. Eliberarea condiţionată se acordă la cererea condamnatului sau la propunerea comisiei pentru eliberare condiţionată din cadrul penitenciarului. Pe lângă reducerile de pedeapsă prevăzute de Codul Penal, Legea nr. 254/2013 prevede și altele. Dacă cei con­damnați fac o muncă plătită, se consideră cinci zile executate pentru patru zile de muncă. În cazul muncii neremunerate, se calculează patru zile executate pentru trei zile de muncă. Dacă deținuții muncesc noaptea, se consideră trei zile executate pentru două nopți de muncă. Dacă un deținut se înscrie la cursurile de școlarizare, se consideră 30 de zile executate pentru absolvirea unui an școlar, iar la absolvirea unui curs de calificare deținuții scapă de 20 de zile de pușcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS