Cereri de eliberare condiționată pentru Samir și Fotescu

Condamnat definitiv în două dosare penale, omul de afaceri Samir Sprînceană a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată din Penitenciarul Pelendava (Foto: arhiva GdS)
Condamnat definitiv în două dosare penale, omul de afaceri Samir Sprînceană a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată din Penitenciarul Pelendava (Foto: arhiva GdS)

Condamnați la șase ani și opt luni, respectiv nouă ani de închisoare, oamenii de afaceri craioveni Samir Sprînceană și Ion Fotescu cer să fie eliberați condiționat din penitenciar. Dacă Penitenciarul Pelendava a propus, fără succes însă, eliberarea lui Fotescu, Samir Sprînceană a formulat de la începutul lunii august patru cereri de eliberare condiționată la trei instanțe diferite.

Omul de afaceri Ion Fotescu a fost reținut în martie 2005, fiind acuzat de procurorii DIICOT de comiterea mai multor infracțiuni, de la spălare de bani și înșelăciune, până la constituirea unui grup infracțional organizat și fals intelectual.

Anchetatorii au reținut că, între august 2003 şi noiembrie 2004, Ion Fotescu, în calitate de administrator al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL, SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a obţine rambursări ilegale de TVA. Ar fi făcut asta prin inducerea în eroare a inspectorilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societățile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL și MILCO COM 2003 SRL, toate din București, care atestau efectuarea unor operațiuni comerciale de vânzare-cumpărare a unor terenuri sau utilaje. În total, grupul infracțional coordonat de Fotescu a obținut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei. După obţinerea rambursărilor de TVA, părţile sociale ale SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL au fost cesionate în mod fictiv către persoane cu identitate falsă, cum ar fi Golam Reza Aslani și Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei şi Iraj Saatehi. După finalizarea cercetărilor, la începutul lunii februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Fotescu şi a altor nouă inculpaţi – Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Scăluş, George Georgescu, Reza Pormand, Tabit Hussein Sultan, Abdol Kalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdagy Hassan Moussa şi Aurel Gheţu.

Ulterior, în decembrie 2014, Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă în acest dosar. Ion Fotescu a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare, iar ceilalți inculpaţi au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare. Gelu Gheorghe a fost achitat. În plus, instanța i-a obligat pe Ion Fotescu și Milko Radivoi Scăluş, împreună cu SC BAVARIA CONSTRUCT SRL, să achite ANAF suma de 6.786.950 de lei.

La începutul lunii august, după nici doi ani petrecuți după gratii de Ion Fotescu, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor din cadrul Penitenciarului Craiova a propus eliberarea condiționată a condamnatului. Săptămâna trecută, pe 16 august, Judecătoria Craiova a respins propunerea Comisiei și a dispus ca reînoirea unei astfel de cereri să se facă după 11 decembrie 2016.

Patru cereri de eliberare pentru Samir Sprînceană

Alt om de afaceri condamnat definitiv pentru returnări ilegale de TVA, Samir Sprînceană, care își execută pedeapsa tot în Penitenciarul Pelendava, a formulat luna aceasta mai multe cereri de eliberare condiționată.

Samir Sprînceană a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare în două dosare penale. În mai 2013, Sprînceană a primit cinci ani de închisoare cu executare

într-un dosar privind comiterea de infracțiuni cu carduri de credit.

În iunie 2014, același Samir Sprînceană era condamnat definitiv la opt ani de închisoare în alt dosar penal, care privea o serie de returnări ilegale de TVA în valoare totală de aproximativ 65 de milioane de lei.

Samir Sprînceană a ajuns în penitenciar pe 3 mai 2013, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în dosarul privind infracțiuni cu carduri de credit. Ulterior, Samir Sprînceană a depus la Tribunalul Dolj o cerere de contopire a celor două pedepse, cerere ce i-a fost admisă în octombrie, anul trecut. Instanța a hotărât ca Samir Sprînceană să execute în total nouă ani de închisoare, pedeapsă din care a fost scăzut arestul preventiv (un an și două luni), dar și perioada executată din mai 2013 și până în octombrie 2015. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată de Sprînceană la Curtea de Apel Craiova, iar în ianuarie 2016, instanța a dispus printr-o hotărâre definitivă ca acesta să execute, în total, opt ani de închisoare.

Începând cu 5 august, Samir Sprînceană a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată. Două au fost depuse la Judecătoria Găești pe 5 și 16 august, una la Judecătoria Răcari pe 12 august, iar alta la Judecătoria Craiova pe 18 august. Instanțele de judecată urmează să se pronunțe în septembrie asupra cererilor formulate de condamnat.

Eliberarea condiționată

Potrivit Legii privind executarea pedepselor (nr. 254/2013), o persoană condamnată poate fi eliberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei dacă îndeplineşte o serie de condiţii prevăzute de Codul Penal.

Eliberarea condiţionată poate fi dispusă dacă persoana condamnată a executat cel puţin două treimi din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depăşeşte zece ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de zece ani. În cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii mai mari de zece ani. Eliberarea condiţionată se acordă la cererea condamnatului sau la propunerea comisiei pentru eliberare condiţionată din cadrul penitenciarului. Pe lângă reducerile de pedeapsă prevăzute de Codul Penal, Legea nr. 254/2013 prevede și altele. Dacă cei con­damnați fac o muncă plătită, se consideră cinci zile executate pentru patru zile de muncă. În cazul muncii neremunerate, se calculează patru zile executate pentru trei zile de muncă. Dacă deținuții muncesc noaptea, se consideră trei zile executate pentru două nopți de muncă. Dacă un deținut se înscrie la cursurile de școlarizare, se consideră 30 de zile executate pentru absolvirea unui an școlar, iar la absolvirea unui curs de calificare deținuții scapă de 20 de zile de pușcărie.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 august 2016

Actualitate

» Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari.Patru oameni sunt răniţi, iar autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie.
» Mega-demonstraţie canină
» Se caută bani pentru Şcoala din Calopăr
» Divan Festival Film
» Guvernul negociază data alegerilor cu liderii politici şi înclină spre 11 decembrie
» Fermierii în greva foamei, care protestează față de neplata subvențiilor, s-au întâlnit cu șeful Cancelariei premierului
» Gorj: Taximetrist prins muncind „la negru”
» ÎCCJ: Bogdan Olteanu, în arest preventiv pentru încă 30 de zile
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Actorul Marin Moraru va fi înmormântat miercuri, la cimitirul Bellu
» Caravana de recrutare Fiecare Copil în Grădiniță ajunge în Dolj
» Rezultatele extragerii la loteria bonurilor fiscale aferente lunii iulie
» Bacalaureatul de toamnă continuă cu probele scrise
» Instabilitate atmosferică în toată ţara timp de două zile

Dolj

» Craiova: Poliţiştii locali au amendat persoanele care consumau alcool în parcuri
» Craiova: Dezbatere și proiecție de film despre sclavie
» Cercetări împotriva a trei craioveni acuzaţi de cruzime faţă de animale
» Doljean prins şi fără permis de conducere şi sub influența băuturilor alcoolice
» Dolj: Două infracțiuni “dintr-o lovitură”
» IPS Irineu a resfinţit Biserica „Sfântul Dimitrie” din Frăţila-Dolj
» Craiova: Autovehiculele înmatriculate în străinătate verificate de poliţişti
» Poveștile noastre, povestea Craiovei cu scriitorul Florin Logreșteanu
» Doljeni cercetați penal pentru tăiere fără drept și furt de material lemnos
» Cât de folosită este parcarea subterană din centrul Craiovei?
» Consiliul Județean Dolj se implică în dezvoltarea noului parc industrial
» Cereri de eliberare condiționată pentru Samir și Fotescu
» Firma de la stadionul de atletism, acuzată că întârzie plata salariilor

Gorj

» Consultaţii medicale gratuite în cadrul caravanei Rotary Club
» Gorj: Doi angajaţi ai Salvamont, răniţi într-un accident rutier
» Gorj: Germanul Klaus Leiders a început activitatea la CEO
» Gorj: Dosar penal după ce au snopit un cal în bătaie
» Minibursă a locurilor de muncă pentru firmele de construcţii
» Accident cu nouă victime în apropiere de Motru
» Au răsunat munții la Transalpina Fest, în Rânca
» Se circulă cu restricții în Defileul Jiului până pe 15 septembrie
» Preavize pentru 700 de angajaţi ai CEO

Mehedinţi

» Mehedinţi: Poliţiştii au organizat o acţiune de informare în comuna Podeni
» Cadastrarea terenurilor agricole, o prioritate pentru oficiali judeţului Mehedinţi
» Razii pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Jandarmii prezenți la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Vâlcea

» Vâlcea: Locuri de muncă în domeniul hotelier – gastronomic în Germania
» Urmăriţi de autorităţile din Danemarca, depistaţi de poliţiştii vâlceni

Sport

» Fotbal / CS Universitatea Craiova a dezamăgit în Banat
» Baschet (m): SCM-U Craiova participă săptămâna aceasta la un turneu la Sibiu
» Tenis (f): Angelique Kerber și a ratat ocazia de a fi nr. 1 mondial
» Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost declarate închise
» Horia Tecău și Jean Julien Rojer au pierdut finala de dublu de la Cincinnati
» Au câștigat turneul, dar nu se îmbată cu apă rece
» Marius Ionescu – pe locul 37 la Rio, Ștef – pe 57

Magazin

» Gheorghe Visu, premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Sarajevo

Top