Jocul copiilor, „terminatorul“ locurilor de joacă

Foto: GdS
Foto: GdS

Sunt craioveni care se plâng că locurile de joacă din Craiova, cu precădere cele cu mobilier vechi, sunt distruse frecvent și pline de mizerie. Părinții micuților cărora le sunt destinate aceste locuri spun că au făcut sesizări către administrația locală și Regia care le are în administrare, dar acestea nu se grăbesc să repare leagănele și balansoarele stricate, iar Poliția Locală, care ar putea să ia măsuri împotriva vandalilor, este „scumpă la vedere“.

Un astfel de loc de joacă se află în cartierul Craiovița Nouă, pe bulevardul Dacia, la intersecția cu strada Tineretului. Aici mobilierul este de săptămâni bune spart și dislocat, făcând imposibilă sau periculoasă folosirea leagănelor, balansoarelor sau toboganelor de către cei mici. Localnicii din această parte a cartierului, care vin în fiecare zi cu copiii aici, sunt revoltați de faptul că locul nu este întreținut. „Eu vin zilnic la locul de joacă cu fetița mea de doi ani. Locul arată deplorabil, dar dacă locuim în blocurile din vecinătate, unde să mergem? Tot spațiul destinat celor mici este murdar, plin de coji de semințe, țigări, sticle de băutură goale, ca să nu mai vorbim de excremente de câini. De mobilier ce să zic?! Acel leagăn este rupt din scheletul din metal care îl susține. Este în această stare de mult timp. Eu am sesizat primăria și nu a venit nimeni“, spune Leonard Turcitu, un părinte aflat ieri-dimineață la locul de joacă. Alți părinți spun că aceste stricăciuni frecvente sunt făcute de către adolescenți și chiar adulți, care odată cu lăsarea serii își „fac veacul“ aici. „Locul de joacă este așa cum este, vechi, neîngrijit. Uitați-vă, leagăne rupte și aruncate alături, scaunele de la balansoare sunt sparte. Uneori ne este și teamă pentru cei mici. O fetiță s-a tăiat într-o sticlă spartă, chiar aici, lângă leagăn. Locul este vandalizat de cei mari, copii de peste 15-16 ani, dar și adulți. Vin seara aici, fumează, toacă semințe și consumă băutură. Poliția Locală nu-i vede? Nu ajunge aici decât o dată pe săptămână! La fel și măturătorii de la Salubritate!“, spune cu indignare Cosmin Gârboescu, un tată venit cu copilul, ieri-dimineață, la locul de joacă.

Cine distruge locurile de joacă

Oamenii sunt îndreptățiți să-și arate indignarea deoarece zona destinată celor mici nu arată nici pe departe ca un loc de joacă. Dacă nu ar fi leagănele, balansoarele, toboganul și caruselul, care abia se mai țin, ai avea impresia că ai ajuns la o ghenă de gunoi. Nisipul de pe jos este plin de coji de semințe, resturi de țigări, cutii de suc și băutură, hârtii. În plus, este scobit din loc în loc de câinii care își fac aici necesitățile. Deși sunt primele ore ale dimineții, se vede clar că nici un angajat de la Salubritate nu a trecut pe aici.

Mobilierul lasă și el de dorit. Lângă un copac, un leagăn stă aruncat, după ce cineva l-a desprins din postamentul metalic. „Stă acolo de două săptămâni“, spune Leonard Turcitu. Pe unul dintre scaunele din plastic ale unui balansoar stă un bărbat, din câte se vede nu însoțește nici un micuț la joacă. Celălalt scaun al balansoarului este rupt pe jumătate. În ciuda vechimii, toboganul și caruselul sunt singurele rămase întregi. „Locul este murdar și neîngrijit. Nu mătură decât o dată pe săptămână. Nu este îngrădit, nu este modernizat. Îl strică cei mari. La fel se întâmplă și cu celălalt loc de joacă, din apropiere. Vin copii mai mari, vorbesc urât, sar pe leagăne. Am vrea să ne audă și pe noi autoritățile, că tot craioveni suntem și noi. Să vină mai des Poliția Locală în zonă. Primăria să ne amenajeze și nouă locul de joacă pentru cei mici sau măcar să ni-l țină într-o stare mai bună“, afirmă Cornelia Dinu, o craioveancă venită cu nepoțica la locul de joacă.

Mobilieruleste vechi, exploatat peste măsură

În ciuda celor spuse de acești părinți și a modului în care arată acest loc de joacă, reprezentanții Poliției Locale Craiova sunt de cu totul altă părere. „Angajații Poliției Locale patrulează zilnic la locurile de joacă din oraș. Se fac fotografii la toate locurile, în special la mobilier, și se face raport pe fiecare tură. Posibil ca mobilierul să fie stricat și de persoane adulte, dar înclin să cred că la acest moment locurile de joacă sunt folosite peste capacitatea maximă și aceasta ar fi cauza stricării mobilierului. Locurile de joacă din Craiova sunt în administrarea RAADPFL și orice distrugere pe care noi o depistăm o aducem la cunoștința Regiei“, spune Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale.

La fel a răspuns și administrația locală craioveană la sesizarea venită din partea unui părinte, Leonard Turcitu. „Am transmis solicitarea dumneavoastră către RAADPFL Craiova, operatorul care are în gestiune directă activitățile de administrare a domeniului public și privat“, se arată în adresa semnată pe 18.07.2016 de Delia Ciucă, director al Direcției Servicii Publice. Cum din partea RAADPFL nu am putut lua legătura cu un reprezentat al respectivei regii, am intrat pe site-ul acesteia și la „domenii de activitate“ am găsit, între altele, și: „Asigură întreținerea și reparațiile la împrejmuirile zonelor verzi și de agrement și la mobilierul urban (locuri de joacă, bănci, foișoare, coșuri de gunoi) amplasat pe domeniul public al municipiului Craiova“.


Comenteaza acum

Alte stiri

1 octombrie 2016

Extinderea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova, în aer

Proiectul Consiliului Județean (CJ) Dolj privind reabilitarea și extinderea Clinicii de Oncologie-Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova pare să aibă șanse infime de realizare. Anunțul a fost făcut în ședința de joi a CJ ...

Sumarul ediției de marţi, 2 august 2016

Actualitate

» Manuale gratuite pentru elevii de la clasele XI şi XII
» Cererea privind excluderea lui Victor Ponta se va discuta pe 23 august
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Decanul Baroului Bucureşti: Cererea privind excluderea lui Victor Ponta se va discuta pe 23 august
» Regina Ana a României – 92 de fapte în 92 de ani
» Programul funeraliilor Reginei Ana a României
» Monica Macovei solicită excluderea din avocatură a lui Victor Ponta
» Instabilitate atmosferică până miercuri la ora 18.00
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Românii care pleacă în străinătate, pentru cel puţin 6 luni, trebuie să notifice Fiscul
» Cod Galben de instabilitate atmosferică în Oltenia
» Un bărbat de 36 de ani a fost inculpat în cazul atentatului de la Nisa
» Drapelul regal coborât în bernă la Castelul Peleș
» Ghid de călătorie pentru Jocurile Olimpice de Vară de la Rio
» Din culisele Colegiului Militar de la Craiova

Dolj

» Grădiniţă şi bază sportivă moderne la Gighera
» Meseria e brăţară de aur
» Locomotivă deraiată în Mehedinți
» Fără marcaje rutiere în plin centrul Craiovei
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Craiova: Poveștile noastre, povestea Craiovei cu medicul Violeta Comănescu
» Exporturile de bunuri la nivelul judeţului Dolj au deţinut 2,5% din valoarea exporturilor României
» După numărul şomerilor judeţul Dolj se situează pe primul loc pe ţară
» Pompierii doljeni au stins 20 de incendii în 24 de ore
» Doljean cercetat penal pentru mai multe furturi
» Jocul copiilor, „terminatorul“ locurilor de joacă
» Problemele locuitorilor din Gighera: Nu au putere să muncească pământul, trăiesc cu apă infestată în fântâni şi gunoiul aruncat la marginea satului
» Primarul Craiovei atacă un martor din dosar, DNA reacţionează

Gorj

» Gorj: Persoană dispărută pe munte
» DN 66 rămâne parțial închis circulației
» Gorj: Tânăr găsit spânzurat într-un adăpost din Munţii Vâlcan
» Gorj: Trimis în judecată pentru că şi-a înjunghiat mortal soţia
» Soprana Daniela Popescu va studia la Londra, dar nu are bani să se întreţină

Olt

» Proiectil ridicat de pirotehniștii ISU Olt
» Olt: Accident rutier la barajul Ipotești

Mehedinţi

» Mehedinţi: Un şofer băut a ieşit cu maşina în decor
» Mehedinţi: Aproape 150 de sancţiuni contravenţionale, aplicate şoferilor indisciplinaţi
» Mehedinţi: Traficul feroviar pe magistrala 900 Craiova – Drobeta Turnu Severin a fost reluat
» Intervenţii ale pompierilor mehedinţeni
» Circulaţia feroviară blocată pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: Acţiuni pentru combaterea cauzelor generatoare de evenimente rutiere grave
» Vâlcea: Cei trei bărbaţi care au tâlhărit şi sechestrat un taximetrist pe Transalpina, arestaţi
» Euro Insol a denunţat contractul dintre CET Govora şi Uzinele Sodice

Sport

» Fotbal / CSO Filiaşi – Viitorul Cârcea, scor 3-2, într-un joc amical
» Simona Halep, nominalizată la titlul de cea mai bună jucătoare a lunii iulie
» Căldura a „diluat“ fotbalul la Severin
» Craioveanul Alex Coman s-a întors cu două trofee de la Mamaia
» Scaești a câștigat Memorialul „Edu Nicolae Culi“
» Aşa da atitudine!

Magazin

» Bancul zilei

Top