14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJocul copiilor, „terminatorul“ locurilor de joacă

Jocul copiilor, „terminatorul“ locurilor de joacă

Foto: GdS
Foto: GdS

Sunt craioveni care se plâng că locurile de joacă din Craiova, cu precădere cele cu mobilier vechi, sunt distruse frecvent și pline de mizerie. Părinții micuților cărora le sunt destinate aceste locuri spun că au făcut sesizări către administrația locală și Regia care le are în administrare, dar acestea nu se grăbesc să repare leagănele și balansoarele stricate, iar Poliția Locală, care ar putea să ia măsuri împotriva vandalilor, este „scumpă la vedere“.
Un astfel de loc de joacă se află în cartierul Craiovița Nouă, pe bulevardul Dacia, la intersecția cu strada Tineretului. Aici mobilierul este de săptămâni bune spart și dislocat, făcând imposibilă sau periculoasă folosirea leagănelor, balansoarelor sau toboganelor de către cei mici. Localnicii din această parte a cartierului, care vin în fiecare zi cu copiii aici, sunt revoltați de faptul că locul nu este întreținut. „Eu vin zilnic la locul de joacă cu fetița mea de doi ani. Locul arată deplorabil, dar dacă locuim în blocurile din vecinătate, unde să mergem? Tot spațiul destinat celor mici este murdar, plin de coji de semințe, țigări, sticle de băutură goale, ca să nu mai vorbim de excremente de câini. De mobilier ce să zic?! Acel leagăn este rupt din scheletul din metal care îl susține. Este în această stare de mult timp. Eu am sesizat primăria și nu a venit nimeni“, spune Leonard Turcitu, un părinte aflat ieri-dimineață la locul de joacă. Alți părinți spun că aceste stricăciuni frecvente sunt făcute de către adolescenți și chiar adulți, care odată cu lăsarea serii își „fac veacul“ aici. „Locul de joacă este așa cum este, vechi, neîngrijit. Uitați-vă, leagăne rupte și aruncate alături, scaunele de la balansoare sunt sparte. Uneori ne este și teamă pentru cei mici. O fetiță s-a tăiat într-o sticlă spartă, chiar aici, lângă leagăn. Locul este vandalizat de cei mari, copii de peste 15-16 ani, dar și adulți. Vin seara aici, fumează, toacă semințe și consumă băutură. Poliția Locală nu-i vede? Nu ajunge aici decât o dată pe săptămână! La fel și măturătorii de la Salubritate!“, spune cu indignare Cosmin Gârboescu, un tată venit cu copilul, ieri-dimineață, la locul de joacă.
Cine distruge locurile de joacă

Oamenii sunt îndreptățiți să-și arate indignarea deoarece zona destinată celor mici nu arată nici pe departe ca un loc de joacă. Dacă nu ar fi leagănele, balansoarele, toboganul și caruselul, care abia se mai țin, ai avea impresia că ai ajuns la o ghenă de gunoi. Nisipul de pe jos este plin de coji de semințe, resturi de țigări, cutii de suc și băutură, hârtii. În plus, este scobit din loc în loc de câinii care își fac aici necesitățile. Deși sunt primele ore ale dimineții, se vede clar că nici un angajat de la Salubritate nu a trecut pe aici.
Mobilierul lasă și el de dorit. Lângă un copac, un leagăn stă aruncat, după ce cineva l-a desprins din postamentul metalic. „Stă acolo de două săptămâni“, spune Leonard Turcitu. Pe unul dintre scaunele din plastic ale unui balansoar stă un bărbat, din câte se vede nu însoțește nici un micuț la joacă. Celălalt scaun al balansoarului este rupt pe jumătate. În ciuda vechimii, toboganul și caruselul sunt singurele rămase întregi. „Locul este murdar și neîngrijit. Nu mătură decât o dată pe săptămână. Nu este îngrădit, nu este modernizat. Îl strică cei mari. La fel se întâmplă și cu celălalt loc de joacă, din apropiere. Vin copii mai mari, vorbesc urât, sar pe leagăne. Am vrea să ne audă și pe noi autoritățile, că tot craioveni suntem și noi. Să vină mai des Poliția Locală în zonă. Primăria să ne amenajeze și nouă locul de joacă pentru cei mici sau măcar să ni-l țină într-o stare mai bună“, afirmă Cornelia Dinu, o craioveancă venită cu nepoțica la locul de joacă.

Mobilieruleste vechi, exploatat peste măsură

În ciuda celor spuse de acești părinți și a modului în care arată acest loc de joacă, reprezentanții Poliției Locale Craiova sunt de cu totul altă părere. „Angajații Poliției Locale patrulează zilnic la locurile de joacă din oraș. Se fac fotografii la toate locurile, în special la mobilier, și se face raport pe fiecare tură. Posibil ca mobilierul să fie stricat și de persoane adulte, dar înclin să cred că la acest moment locurile de joacă sunt folosite peste capacitatea maximă și aceasta ar fi cauza stricării mobilierului. Locurile de joacă din Craiova sunt în administrarea RAADPFL și orice distrugere pe care noi o depistăm o aducem la cunoștința Regiei“, spune Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale.
La fel a răspuns și administrația locală craioveană la sesizarea venită din partea unui părinte, Leonard Turcitu. „Am transmis solicitarea dumneavoastră către RAADPFL Craiova, operatorul care are în gestiune directă activitățile de administrare a domeniului public și privat“, se arată în adresa semnată pe 18.07.2016 de Delia Ciucă, director al Direcției Servicii Publice. Cum din partea RAADPFL nu am putut lua legătura cu un reprezentat al respectivei regii, am intrat pe site-ul acesteia și la „domenii de activitate“ am găsit, între altele, și: „Asigură întreținerea și reparațiile la împrejmuirile zonelor verzi și de agrement și la mobilierul urban (locuri de joacă, bănci, foișoare, coșuri de gunoi) amplasat pe domeniul public al municipiului Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS