Conacul din Butoiești – crâmpei dintr-o viață de om

Pe drumul ce duce de la Filiași la Strehaia, în comuna mehedințeană Butoiești, pe o colină, într-o mare verde, se ridică o casă-culă ce domină zarea. Este locul în care s-a născut, a copilărit și a revenit de câte ori vremurile i-au permis, Constantin Rădulescu Motru – filosof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru, academician și președinte al Academiei Române între anii 1938-1941.

Un gard de lemn, pe care și-a lăsat amprenta trecerea timpului, împrejmuiește casa lui Constantin Rădulescu Motru. Odată ce ai pășit în curte, un parfum de flori văratice îți inundă nările, în vreme ce ochiul este încântat de imobilul alb, îmbrăcat de frunzele câtorva fire de viță-de-vie. Un foișor stă ascuns sub un copac, iar construcțiile auxiliare, câte mai sunt în picioare, amintesc de ceea ce a fost odinioară conacul familiei Rădulescu. Pe zidul din față al casei, o placă memorială informează asupra locului în care te afli – Casa Memorială Constantin Rădulescu Motru. „Psihologul, filosoful și omul de cultură“, așa cum este inscripționat, s-a născut pe 15 februarie 1868 acolo, la Butoiești, în județul Mehedinți, chiar în casa în fața căreia ne aflăm. Mama sa, Judita Butoi, care a murit la câteva zile după nașterea filosofului, a făcut parte din familia de boieri ce a dat numele localității. Era fiică a comisului domnesc Ion Butoi. Tatăl filosofului, Radu Popescu, născut în 1837, a fost fiul egumenului Mânăstirii Gura Motrului, Eufrosin Poteca.

Despre originile sale amintește Constantin Rădulescu Motru în „Mărturisiri“: „Vocațiunea mea de scriitor și profesor de filosofie o datoresc tradiției din familie. Tatăl meu, proprietar rural, originar din comuna Butoești, județul Mehedinți, a fost crescut de egumenul Mânăstirii Gura Motrului, de cunoscutul cărturar Eufrosin Poteca, primul profesor de filosofie în școlile românești. Fără această tradiție, aș fi studiat matematicele, pentru care aveam o deosebită aplicație în clasele primare“, nota Constantin Rădulescu Motru.

Averea mamei, moșia din Butoiești, măsurând aproximativ 300 de pogoane, administrată de bunicul matern al lui Constantin, Ion Butoi, care a fost și proprietarul acesteia, va reveni ca moștenire copilului, slujindu-i ca suport material constant în viață.

Un loc, o poveste

În casa din Butoiești a văzut lumina zilei Constantin Rădulescu Motru. Primii șapte ani i-a petrecut acolo, și tot pe acele meleaguri venea mereu vara, în vacanțele școlare. La vârsta de șapte ani intra la școală, în clasa I primară, la Butoiești. A fost înscris cu numele de Popescu. Mai târziu, în timpul anilor de liceu, pentru că erau prea mulți cu acest nume, un profesor i-a spus Rădulescu, de la numele tatălui său – Radu.

În toamna anului 1876 se transfera la Institutul particular de băieți „Gustav Arnold“ din Craiova, așezământ școlar de notorietate de care filosoful amintește: „Am fost educat într-o școală particulară până la 16 ani“. În acea școală se aplicau cele mai noi și cele mai bune metode pedagogice, iar elevul Constantin Rădulescu le-a simțit direct efectul în formarea sa. Acolo, el s-a impus ca un elev foarte bine pregătit și a fost premiat în fiecare an. Locurile copilăriei, casa din Butoiești, l-au marcat profund, încât în tot cursul vieții a revenit acolo, până la pensionare.

Cu toate acestea, puține sunt însemnările care amintesc de anii petrecuți acolo, de verile de la Butoiești. Dintr-o epistolă, scrisă cel mai probabil de Constantin Rădulescu Motru sub umbra bătrânului dud de lângă casă, aflăm: „Noi suntem fixați la Butoiești, pentru mai multe motive… Mare plăcere mi-ar fi făcut să vă avem vara aceasta, ca să mai schimbăm câte o vorbă“, scria Constantin Rădulescu Motru.

Casa era loc de întâlnire a oamenilor de cultură ai vremurilor acelea, și nu neapărat un conac boieresc în adevăratul sens al cuvântului. În paginile din jurnalul lăsat de Constantin Rădulescu se poate vedea că, deși era ocupat mai mult cu latura culturală, avea și oarece înclinații administrative privind cele 300 de pogoane moștenite de la mama sa, chiar și după ce a ieșit la pensie (1941) și până ce comuniștii i-au confiscat averea și l-au întemnițat la Turnu Severin la 2 martie 1949. C.I. Parhon a fost cel care a intervenit și Rădulescu Motru a fost eliberat.

30 ianuarie 1949: „…Sunt în prada unui mare zbucium sufletesc. Nevasta mea, îngrozită de plata impozitelor și a cheltuielilor necesare pentru muncile agricole, este de părere să renunțăm la Butoiești… Vom trăi în mare sărăcie la București, dar acolo cel puțin nu vom fi sub teroarea sechestrelor și a închisorii. Mie mi se rupe inima, gândind că părăsesc pentru totdeauna casa în care am copilărit și pământul de care familia mea era legată mai bine de un secol… Sătenii muncitori de pe moșie… vin la curte cu lacrimi în ochi să ne roage să rămânem. Îngrijitorul conacului și familia sa cu nici un preț nu vor să se separe de noi. Ei ne promit că au să servească gratuit, numai să-i luăm cu noi. N-am bănuit niciodată că moșia părinților mei joacă un așa mare rol în sufletul meu. Fără ea mă simt ca un copil orfan, rătăcind singur prin lume…“, scria Constantin Rădulescu-Motru.

Conacul există și astăzi, cu foișorul său și cu două construcții auxiliare. O inscripție pe o cruce de la biserică amintește de fostul președinte al Academiei Române și director al Teatrului Național din București (1918): „Constantin Rădulescu-Motru este geniul acestui meleag. E cinstea noastră și a întregului neam“. Câteva obiecte personale, un „libret de pensiune“, fotografii alb-negru de familie, cărți sunt expuse în holul școlii gimnaziale din Butoiești, în câteva vitrine peste care praful s-a depus în strat substanțial. Sunt locuri, povești cu și despre oameni, care reînvie ocazional, căci așa cum nota Constantin Rădulescu Motru în motto-ul lucrării „Psihologia poporului român“: „În om este atâta realitate câtă este în el energie de muncă“. Din păcate, realitatea s-a dovedit crudă, prețuim prea puțin moștenirea istorică.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 8 iulie 2016

Actualitate

» Turismul românesc a crescut vara aceasta cu 50 la sută faţă de anul trecut
» Cioloş a discutat cu europarlamentarii despre consecinţele Brexit şi aderarea la Schengen
» Elevă de nota 10, între matematică si muzică
» Burse pentru olimpicii Doljului
» Intre Euro si ajutorul social
» Producătorii s-au întâlnit cu reprezentanții hipermarketurilor
» Alti trei elevi doljeni eliminati la examenul de bacalaureat
» La Water Park, lucrările sunt în toi
» 455 de victime şi şapte suspecţi, printre care şi Ion Iliescu, audiaţi în dosarul Mineriadei, a anunţat Parchetul General
» Programul Rabla pentru persoane fizice se apropie repede de final. Numărul de rezervări a trecut de 13.000
» Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada de vară
» Ministrul Educației spune că, la finalul procedurilor, va semna ordinul de retragere a titlului de doctor în cazul Ponta
» Cazierul judiciar se obţine pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare
» Scandalul plagiatelor: Nouă doctoranzi cer retragerea doctoratelor, iar noul ministru al Educaţiei spune că acest lucru nu este posibil
» Stoltenberg: NATO va transforma o brigadă românească într-una multinațională pentru a-și întări prezența în sud-estul Europei
» Bacalaureat 2016: Subiectele probelor de Psihologie şi Chimie
» Jens Stoltenberg: NATO își va consolida flancul estic, dar caută în continuare un dialog cu Rusia
» A murit directorul INML “Mina Minovici”, Dan Dermengiu
» Caniculă în weekend
» Ion Iliescu, audiat la Parchetul General
» Încă un poliţist a murit în urma atacului din Dallas. Trei persoane, reţinute
» Candidaţii susţin astăzi ultima probă scrisă la examenul de Bacalaureat
» SUA: Manifestaţii de protest faţă de uciderea a doi bărbaţi de culoare. 4 poliţişti, morţi, 7 – răniţi
» Irak: 30 de morți într-un atac contra unui mausoleu șiit
» Taiwan: Peste 20 de răniți într-o explozie într-un tren de pasageri

Dolj

» Sorin Liviu Damean, noul decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova
» Doljeni cercetați pentru braconaj piscicol
» Dolj: Sistemele cardului de sănătate şi reţetei electronice au căzut din nou
» Craiova: Vernisaj Expoziţie “Universul culorilor” – tehnici mixte la Galeriile Cromatic
» Cetăţean iranian depistat cu şedere ilegală în Dolj
» Dolj: Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt
» Craiova: “Marea bălăceală” în Piaţa Mihai Viteazul

Gorj

» Gorj: Peste 200 de elevi absenți și doi eliminați la ultima probă de bac
» Campionatul Naţional de viteză în Coasta Dunlop – Cupa Gorjului are loc în acest weekend pe Transalpina
» Gorj: Tânăra din maşina profesorului Căruntu, în stare gravă
» Gorj: Se închide Defileul Jiului
» CEO a produs 20% din necesarul de energie electrică din România

Olt

» Olt: Zilele Comunei Stoeneşti – “Pe fir de borangic”

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» Rata şomajului in judeţul Mehedinţi a fost 10,05% la sfârşitul lunii iunie

Vâlcea

» Trafic îngreunat pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tenis: Raonic îl învinge în cinci seturi pe Federer și se califică în finală la Wimbledon
» Fotbal / Mark Clattenburg va arbitra finala Campionatului European
» Volei (m): Mihai Mărieș continuă la SCM-U Craiova
» Atletism: Adelina Pastor și Florina Pierdevară au ratat calificarea în finală la Campionatul European
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu l-a cooptat și pe Armiche Ortega Medina

Sanatate

» Ministrul Sănătăţii: 12 țări europene vor pune bazele unui acord pentru a negocia cu sectorul farmaceutic

Educatie

» Dolj: Încă trei candidați eliminați în ultima zi de bacalaureat
» Subiectele de la proba de Informatică din cadrul examenului de Bacalaureat
» Subiectele de la proba de Geografie din cadrul examenului de Bacalaureat

Top