11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCare sunt cei mai mari angajatori din Dolj

Care sunt cei mai mari angajatori din Dolj

Ford a coborât pe locul șase în rândul angajatorilor doljeni, de pe locul patru anul trecut. Compania avea 2.665 de angajați în iunie 2015. Acum are mai puțin cu 34 de angajați.
Ford a coborât pe locul șase în rândul angajatorilor doljeni, de pe locul patru anul trecut. Compania avea 2.665 de angajați în iunie 2015. Acum are mai puțin cu 34 de angajați.

În topul primilor zece angajatori din Dolj, jumătate sunt entități de stat, iar cealaltă jumătate reprezintă firme private. Mulți dintre angajații acestor firme muncesc în alte județe sau peste hotare. Ford a coborât două locuri în clasamentul angajatorilor, ajungând pe locul șase.

Sunt mai mulți craiovenii care merg zilnic să lucreze la Sucursala Regională a CFR și la Spitalul Județean de Urgență decât muncitori care se duc să producă autovehicule și motoare în fabrica Ford. Și anul acesta, topul celor mai mari angajatori cu sediul în Dolj este dominat de entități de stat, la fel ca anul trecut, conform unei analize efectuate de GdS, pe baza datelor privind numărul de angajați al fiecărei firme sau instituții, date care ne-au fost furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.
Analizând datele de la ITM, reiese că primii zece angajatori din județ au împreună 23.813 angajați, mai mulţi cu 929 față de anul trecut, când primii zece angajatori aveau 22.884 de salariați.

Statul – cel mai mare angajator

Cel mai mare angajator din Dolj are doar sediul la Craiova, însă activează în mai multe județe din regiune. La ora actuală, Sucursala Regională Căi Ferate Craiova totalizează 3.615 angajați, mai mulți cu 214 față de iunie 2015, potrivit cifrelor transmise de ITM Dolj. Este cel mai mare avânt al unei companii de stat cu sediul în Dolj, care în interval de un an a angajat 214 persoane. Nu toate aceste noi locuri de muncă au fost create, efectiv, în Dolj, ci mulți dintre noii salariați de la CFR activează în cinci alte județe.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova este al doilea angajator din județ, cu un număr total de 3.161 de salariați. Față de aceeași dată a anului trecut, spitalul are mai puțin cu un angajat.
Locul al treilea în topul marilor angajatori îi revine unei firme private, Civitas PSG, care are ca obiect principal de activitate paza și protecția și figurează la ITM Dolj cu 2.971 de angajați, în creștere cu 332 față de aceeași lună a anului trecut. Pe locul al patrulea se află tot o firmă privată. Comdata Service se ocupă cu activități de tip call-center pentru un operator de telefonie. Firma are sediul în Dolj, dar activează și în alte județe. Firma a confirmat, anul trecut, pentru GdS, că sunt angajați pe Dolj inclusiv oamenii care activează în Pitești și București. Comdata Service a creat sute de locuri de muncă în țară, chiar dacă în statistici figurează ca fiind în Dolj. În iunie 2016, firma are 2.773 de angajați, în creștere cu 337 față de iunie 2015.
Pe locul cinci în topul celor mai mari angajatori din Dolj se află Direcția Regională de Poștă Sud-Vest. Are 2.662 de angajați, față de 2.713 câți avea în iunie 2015, deci în scădere cu 51 de persoane.

Ford mai are 2.631 de angajați

În octombrie anul trecut, GdS a efectuat un top similar al celor mai mari angajatori. La vremea respectivă, Ford ocupase locul patru pe județ, cu un număr de 2.648 de angajați. În prezent, Ford a coborât pe locul șase, având la data de 4.06.2016 un număr de 2.631 de angajați, în scădere cu 34 de persoane față de aceeași dată din iunie 2015, când figurau 2.665 de salariați la fabrica Ford din Craiova. De menționat faptul că în 2008, când Ford a preluat fosta uzină Daewoo de la statul român, în fabrică activau aproximativ 4.300 de persoane. La vremea respectivă, americanii de la Ford promiteau dublarea numărului de angajați în fabrica de autovehicule din Craiova, însă lucrurile au stat exact invers, conducerea companiei invocând criza economică din Europa, care a condus la schimbări în comportamentul europenilor în ceea ce privește achiziționarea de autovehicule.
Universitatea din Craiova are un număr mare de angajați, respectiv 1.789 de cadre didactice și personal auxiliar, în scădere cu 93 de persoane față de luna iunie a anului trecut, când activau în unitatea de învățământ 1.882 de persoane.

În acte apar în Dolj, însă ei muncesc în alte judeţe

Pe locul opt se situează tot o firmă privată, specializată în plasarea de forță de muncă în străinătate. Pro Solution Agency figurează cu 1.632 de angajați, în plus cu 119 persoane față de anul trecut, când în iunie figura la ITM Dolj cu 1.513 salariați. Din păcate, o mare parte a acelor angajați figurează doar în acte ca fiind în Dolj, iar în realitate ei muncesc în alte judeţe. Pro Solutions Agency s-a situat și anul trecut tot pe locul opt pe județ ca număr de angajați.
Pe locul nouă se află tot o firmă de stat, CFR Călători, mai exact Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Craiova, care figurează în evidențele ITM Dolj cu 1.340 de angajați, cu 46 mai mulți ca în iunie 2015.
Al zecelea mare angajator din Dolj este CEZ Distribuție, cu 1.239 de angajați, în creștere cu 30 față de aceeași lună a anului trecut.

04

05

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS