12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCampionatul Naţional de Viteză - Rânca 2016

Campionatul Naţional de Viteză – Rânca 2016

Raliul de la Rânca atrage mii de spectatori
Raliul de la Rânca atrage mii de spectatori

Clubul Sportiv Autocorex din Târgu Jiu, Federaţia Română de Automobilism Sportiv şi Ministerul Tineretului şi Sportului organizează, în perioada 9-10 iulie, cea de-a patra etapă a Campionatul Naţional de Viteză Dunlop Cupa Gorjului – „Vino acasă la Brâncuşi!“, Rânca 2016. Între organizatori se mai află Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Novaci şi Consiliul Local din Baia de Fier. La Rânca sunt aşteptaţi cei mai buni piloţi de viteză în coastă din ţară, care vor concura în cea de-a patra etapă a campionatului naţional. Rânca este de mai mulţi ani, cu DN 67C, o etapă obligatorie a competiţiei naţionale, care surprinde de fiecare dată piloţii prin spectaculozitatea traseului, cu multe curbe dificile şi un grad de dificultate crescut al traseului ales de către organizatori. Înscrierea concurenţilor în concursul de la Rânca a început pe 20 iunie şi se va încheia pe 4 iulie cu publicarea listei participanţilor.

Participare pe grupe

Participarea la Campionatul Naţional de Viteză Dunlop Cupa Gorjului – „Vino acasă la Brâncuşi!“, Rânca 2016 se va face pe grupe. Există şi categoria Debutanţi. În prima zi vor avea loc recunoaşterile şi antrenamentele cronometrate. În perioada antrenamentelor şi a competiţiei propriu-zise, circulaţia pe DN 67C va fi închisă. În cea de-a doua zi de concurs sunt programate alte antrenamente şi cele două manşe oficiale de concurs. Comandamentul şi secretariatul competiţiei va fi găzduit de Centrul de Informare Turistică din faţa Primăriei Novaci. Festivitatea de premiere este programată pe 10 iulie, de la ora 18.15, la Casa de Cultură din Novaci, iar conferinţa de presă cu piloţii câştigători este programată de la ora 19.00, la Primăria Novaci. Traseul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă de la Rânca va fi pe DN 67C, între kilometri 17 şi 22.

Competiţie spectaculoasă

Potrivit Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, viteza în coastă reprezintă una dintre cele mai accesibile forme de motorsport, fiind totodată și una dintre cele mai vechi discipline sportive automobilistice atestate în România. „Într-o cursă de viteză în coastă fiecare concurent urmărește să obțină cel mai scurt timp (de unde termenul de viteză) pe un traseu de asfalt cu diferență de nivel parcurs în urcare (de aici și denumirea de „coastă“). Startul se dă individual, la interval de 30 de secunde sau 1 minut, fiecare concurent fiind singur pe traseu. Spre deosebire de raliuri, cursele de viteză în coastă necesită doar prezența pilotului, printre automobilele prezente la start regăsindu-se și monoposturi. Conform regulamentului Federației Române de Automobilism Sportiv, un traseu poate fi omologat pentru o etapă de Campionat Național de Viteză în Coastă dacă are minimum 3 km lungime, iar asfaltul este de bună calitate. Pe traseu sunt amplasate posturi ale comisarilor de traseu, iar cronometrarea se face cu un sistem de fotocelule“, potrivit Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS