Green Peace: Termocentrala de la Turceni funcționează ilegal

Termocentrala Rovinari
Autori


Greenpeace a dat publicităţii un raport privind starea termocentralelor pe cărbune din România. Conform documentului, 21 din cele 31 de grupuri energetice în funcţiune la termocentrale funcționează ilegal. Majoritatea celor care deţin avize sunt în funcţiune la termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Raportul analizează legalitatea funcționării și conformarea cu standardele de emisii ale instalațiilor în funcție de prevederile autorizațiilor integrate de mediu, ale rapoartelor de monitorizare a concentrațiilor de poluanți la coș pentru trimestrul IV 2015 și trimestrul I 2016, precum și a debitelor masice anuale de poluanți pentru anul 2015. Pentru termocentralele pe cărbune, 2015 a reprezentat sfârșitul unei perioade de opt-nouă ani în care acestea trebuiau să realizeze investiții pentru reducerea poluării aerului și conformarea cu standardele europene de emisii. O parte dintre termocentrale au realizat investiții pentru reducerea emisiilor unor poluanți.

Unele termocentrale s-au închis

Potrivit Greenpece, unele termocentrale s-au închis pentru că nu au reușit să reducă poluarea, în timp ce altele au continuat să funcționeze, dintre acestea o bună parte fără a respecta standardele de emisii și în unele cazuri fără autorizații integrate de mediu valabile. Practic, este vorba de un impact ridicat asupra sănătății populației, ce la nivelul anului 2009 era cuantificat la 6,4 miliarde de euro anual. „În ultimii ani, termocentralele din România au avut emisii la coș cu depășiri chiar de peste zece ori ale standardelor aplicabile în UE. Astfel, sunt cazuri precum cele ale termocentralelor Oradea, Mintia, Drobeta, Iași, Paroșeni, care nu au redus emisiile și funcționează ilegal. Există, de asemenea, exemplele unor termocentrale (Mintia, Turceni) cărora Garda de Mediu le-a suspendat activitatea, dar acestea continuă să funcționeze, profitând de inexistența unui sistem sancționator care să descurajeze menținerea unui nivel ridicat de emisii ale termocentralelor“, a declarat Cătălina Rădulescu, avocat, autoarea acestui studiu.

Două termocentrale funcţionează legal


Din cele 31 de grupuri energetice pe cărbune ale României, distribuite în 11 termocentrale, doar două termocentrale funcționează legal, conform rapoartelor de monitorizare a emisiilor și documentației comunicate: Ișalnița și Rovinari. Termocentrala Turceni funcționează legal cu trei grupuri energetice, alte două neavând autorizație integrată de mediu, fără care funcționarea este interzisă. „Este deosebit de grav ca o unitate industrială să funcționeze fără reglementare în privința poluării produse. Este, de asemenea, foarte grav că un operator industrial poate să înlăture efectele unei sancțiuni aplicate de Garda de Mediu prin simpla atacare în instanță a acesteia, echivalând practic încălcarea dreptului de mediu cu o contravenție oarecare de circulație rutieră. În aceste condiții, angajamentele climatice ale României în contextul COP21, contribuția țării noastre la limitarea creșterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius și tranziția către o economie cu zero emisii de carbon par fi obiective foarte distante. Prin acest studiu, tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul acestor termocentrale asupra sănătății, asupra vieții comunităților afectate de activitatea termocentralelor și a minelor de cărbune, și asupra climei și mediului înconjurător. Este important să subliniem că reducerea emisiilor de poluanți în aer la nivelul legal – ceea ce în multe cazuri nu s-a întâmplat – nu înseamnă că termocentralele pe cărbune ajung să nu mai aibă un impact asupra sănătății și mediului; practic, încadrarea în normele de emisii nu înseamnă că nu există poluare. Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Națională de Mediu trebuie să dispună urgent suspendarea activității grupurilor energetice ce nu au autorizația integrată de mediu și/sau nu respectă normele de poluare. De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să aducă îmbunătățiri legislației ce reglementează emisiile industriale pentru a asigura un grad ridicat de protecție a sănătății umane și a factorilor de mediu“, a menţionat Ionuț Apostol, director de campanii la Greenpeace România. Având în vedere concluziile acestui studiu, Greenpeace își propune să inițieze un dialog cu factorii de decizie care trebuie să pregătească pachetul de soluții pentru dezvoltare alternativă în zonele dependente de această industrie aflată în ultimul său deceniu de funcționare – asigurând astfel dezvoltarea post-cărbune a unor zone monoindustriale, cât și dezvoltarea unui sistem energetic românesc orientat către soluții nepoluante, de viitor.

Garda de Mediu Gorj mai trimite o dată controlul la Turceni

Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, a declarat că la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, doar un singur grup energetic este fără autorizaţie, al doilea fiind oprit definitiv. Grupul energetic numărul 7 este funcţional şi în curs de autorizare. Gheorghe Sanda a precizat că iarna trecută grupul a fost pus în funcţiune, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, ca urmare a creşterii cererii de energie electrică. Blocul energetic nu a funcţionat însă cu autorizaţie, iar Complexul Energetic Oltenia a fost sancţionat cu 60.000 de lei amendă. Aceasta a fost însă contestată în instanţă: „Este un singur grup fără autorizaţie la Termocentrala Turceni. Noi am aplicat o amendă în iarnă, dar au contestat şi ne judecăm. Nu au voie să pună grupul în funcţiune pentru că este în curs de autorizare la Agenţia de Mediu. Grupul a mai fost pornit pentru probe, pentru că trebuie să înregistreze indicatorii ceruţi la dosarul de autorizare de la mediu. Dar grupul nu are voie să funcţioneze în mod curent. Din câte ştiu eu, nu funcţionează la această oră, dar o să mai trimit o echipă de comisari pentru un control“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Sanda.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 23 iunie 2016

Actualitate

» Protest în Piaţa Universităţii împotriva “Parlamentului Rușinii”
» Validare cu scandal la Consiliul Local Craiova
» Recomandări ANSVSA pentru populație în vederea prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele caniculare
» 81.500 de străini au cerut să fie cetăţeni români în 2015, de patru ori mai mult faţă de 2014
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Dumitru Dragomir, condamnat la 7 ani de închisoare într-un alt dosar
» DNA: Relu Fenechiu, urmărit penal într-un nou dosar
» Belgia: Menținere nivel 3 de alertă teroristă
» Iohannis a semnat eliberarea Liviei Stanciu din funcția de judecător
» Ajutor financiar pentru creşterea porcinelor
» Percheziţii la contrabandişti de ţigări
» Pasageri ai unui microbuz, răniți într-un accident produs în comuna bistrițeană Șintereag
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale din ţară

Publireportaj

» Roboţi de întreţinut gazonul – o alternativă inteligentă de la Eurodinamic

Local

» Satele uitate de lume ale Husnicioarei

Dolj

» Craiova: Noul consiliu local – validare cu scandal
» Ion Prioteasa, reales președinte al Consiliului Județean Dolj
» Modernizare de dai în gropi
» Peste 800 de locuri de muncă la cules de căpşuni, în Spania
» Andrei Lazăr, judecat pentru scandalul de la Casa Studenților
» Întreruperi energie electrică de mâine
» O parte din strada Brestei, blocată din cauza unei conducte avariate
» Sezonul pepenilor, in toi
» Poftiţi la maşini!
» Dolj: Locuri de muncă sezonieră în agricultură în Spania
» Expoziţia Andradei Băleanu la Aeroportul Internaţional Craiova
» Craiova: Un chioşc din centrul oraşului a luat foc
» Dolj: Raliul Bucovăţ HillClimb pe 26 iunie
» Ciclism: Startul în Cupa Băniei – Tura de 400 de kilometri se va da sâmbătă
» Razie pe şoselele din Dolj

Gorj

» Marin Condescu rămâne sub control judiciar, dar are voie la CEO
» Se reiau lucrările la centura oraşului, afectată de viitură
» UAP Târgu Jiu a donat peste 11.000 de lei pentru „Cuminţenia Pământului“
» Zece mii de purtători de ii, aşteptaţi la Târgu Jiu şi la Hobiţa
» Gorj: Măsuri anti-caniculă luate de primărie
» Consiliul Judeţean Gorj, verificat de Curtea de Conturi

Olt

» Târg expoziţional cu vânzare „Produs în Caracal”

Mehedinţi

» Mehedinţi: Aproape 200 de şoferi indisciplinaţi au fost sancţionaţi

Vâlcea

» Vâlcea: Trei femei sunt cercetate pentru tâlhărie

Sport

» Vătăjelu: Vom fi o echipă ofensivă
» Spadasinele lui Podeanu, stăpânele Europei
» Claudia Ștef, liberă să concureze!
» Fotbal: Craioveanul Valerică Găman a semnat cu Karabukspor
» Andreea Mitu şi Patricia Ţig au învins perechea Vera Dushevina şi Marina Melnikova
» Atletism: ANAD i-a ridicat suspendarea provizorie craiovencei Claudia Ștef

Bani & Afaceri

» AUTOSHOW, salonul cailor putere, s-a deschis la Electroputere Mall

Sanatate

» Piedicile din calea medicilor rezidenți

Magazin

» Horoscop
» Ia românească, în patrimoniul mondial UNESCO
» Bancul zilei

Top