20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrupele I și a II-a de muncă dau bătăi de cap pensionarilor

Grupele I și a II-a de muncă dau bătăi de cap pensionarilor

Unii pensionari încearcă să beneficieze de avantajele grupelor de muncă, dar plătesc pentru greșelile făcute de angajatori, care nu au respectat legislația la vremea respectivă (FOTO: Traian Mitrache)
Unii pensionari încearcă să beneficieze de avantajele grupelor de muncă, dar plătesc pentru greșelile făcute de angajatori, care nu au respectat legislația la vremea respectivă (FOTO: Traian Mitrache)

Unii care au beneficiat deja de majorarea punctului de pensie pe grupe de muncă cer în continuare la Casa de Pensii aceleași lucruri, deși nu mai au dreptul, în timp ce alții care au fost încadrați în grupe de muncă nu pot să se folosească de acest lucru la pensie, din cauza unor angajatori care nu le-au întocmit cu ani în urmă adeverințe conform legii.

Multe persoane care au lucrat cu grupele I și a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001, când existau aceste grupe în legislația muncii, s-au încadrat încă de la momentul ieșirii la pensie în prevederile legale de atunci și au dus la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj adeverință conformă care dovedește anii de vechime, cu încadrare în una din grupele respective. Însă sunt și mulți oameni care au ieșit deja la pensie sau care intenționează să se pensioneze și care au lucrat cu grupe de muncă, solicitând Casei de Pensii să beneficieze și ei de majorarea punctului de pensie. „Unii dintre cei care au beneficiat până acum de legislație și de aceste majorări de punctaje pentru activitatea efectuată în aceste grupe superioare de muncă au venit și au dorit să depună la ghișeu cereri pentru grupele de muncă, dar le-am explicat că ei nu fac parte din aceste categorii cărora ar urma să li se acorde automat, fără să fie nevoie de depunerea unei cereri, majorarea de punctaj. Vor beneficia de majorare a punctajului cei care au lucrat cu grupele de muncă și care nu au beneficiat de această majorare pe alte legi“, a explicat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. Ea a menționat că persoanele care au avut grupe de muncă și nu au beneficiat la pensionare sau ulterior, la recalculare, de avantajele conferite grupelor de muncă vor beneficia de majorarea punctului de pensie pentru acele grupe în patru etape, în mod automat, fără să fie nevoie să depună vreo cerere la Casa de Pensii. Este vorba despre cei care au lucrat la CFR și în mine și care beneficiază de prevederile Legii nr. 192/2015, prin care s-a modificat legea pensiilor. Persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 192 vor simți majorările integrale aferente perioadelor lucrate cu grupele I și a II-a de muncă abia peste un an și jumătate, când se vor încheia cele patru etape de creștere a punctului de pensie ale acelor persoane, puține la număr, a spus Daniela Licu.

Ce erori au apărut pe parcurs

Totuși, sunt multe persoane care au lucrat cu grupe de muncă, dar care nu pot beneficia de aceste avantaje ale legislației din cauză că, la vremea respectivă, cineva de la firma la care au lucrat nu a respectat legislația și nu le-a făcut oamenilor încadrarea corespunzătoare în documente. În plus, la unele firme, adeverințele eliberate oamenilor care au muncit în grupe superioare nu corespund legislației, fără ca angajatul să aibă vreo vină. Iată cum este posibil să se ajungă la așa ceva: „Angajatorii sunt, din păcate, cei care nu au înțeles foarte bine legislația. Cei de la Resurse Umane nu au înțeles foarte bine situația, cu toate că există modelul de adeverință (este vorba despre Anexa 14 pentru grupa a II-a, în Legea nr. 263/2010) pentru cei încadrați în grupe superioare de muncă. Dacă la departamentele Resurse Umane de la unitățile respective, în anul 1990, când a apărut Ordinul nr. 50, ar fi făcut ceea ce trebuia să facă, adică să înregistreze aceste grupe de muncă în carnetele de muncă, conform Ordinului nr. 50, atunci nu ar mai fi fost nici o problemă și dacă se făcea acea nominalizare, care, din păcate, nu prea a fost efectuată la aceste unități, atunci nu ar mai fi fost probleme“, a spus Daniela Licu. Cu alte cuvinte, firmele nu au făcut tabele cu numele muncitorilor care au lucrat cu grupe de muncă, așa cum cerea legea la vremea respectivă, ci au trecut doar funcțiile. Acum s-a ajuns la situația ca CJP Dolj să nu ia în calcul adeverințe emise în neconformitate cu legea.
În astfel de situații, oamenii care au lucrat cu grupele de muncă se pot trezi că adeverința eliberată de unitate nu este bună, fapt ce se poate remedia doar în instanță, dacă foștii muncitori se duc cu foști colegi de muncă, persoane care să ateste că petenții chiar au lucrat cu grupele de muncă respective. „Muncitorii nu au nici o vină. Din păcate, ei ajung în instanță, pentru că, dacă acea nominalizare în grupele de muncă nu a fost făcută până la 1 aprilie 2001 (dacă până la care au existat grupele de muncă – n.r.), atunci ea nu se mai poate face. Eu am văzut multe carnete de muncă. Sunt unități care au făcut înscrisurile în cartea de muncă, dar n-au făcut la toți salariații. Nu știu de ce. Nu aș putea să vă explic“, a mai precizat directoarea CJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS