6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMastodonții de stat cu datorii care îngenunchează economia

Mastodonții de stat cu datorii care îngenunchează economia

Avioane Craiova nu mai produce aproape nimic de ani buni, ci doar repară câteva aparate de zbor din când în când, dar acumulează datorii către stat. Fabrica este cel mai mare datornic din Dolj către bugetul consolidat al statului. (Foto: Arhiva GdS)
Avioane Craiova nu mai produce aproape nimic de ani buni, ci doar repară câteva aparate de zbor din când în când, dar acumulează datorii către stat. Fabrica este cel mai mare datornic din Dolj către bugetul consolidat al statului. (Foto: Arhiva GdS)

Cei mai mari datornici la ANAF din fiecare județ al Olteniei sunt firme de stat cărora li s-a permis ani de-a rândul să acumuleze datorii peste datorii. În unele cazuri, acele societăți sunt protejate fie de legislația privind insolvența, fie de legi speciale, astfel că ANAF nu le poate executa silit de ani întregi. Este discriminare sau nu față de mediul privat? Cine plătește, într-un final, datoriile firmelor de stat șterse cu buretele de același stat?

Cei mai mari datornici la bugetul consolidat al statului, în fiecare județ al Olteniei, sunt companii de stat, în marea majoritate, care au acumulat în timp sume exorbitante de plată pe care nu au de gând să le achite în curând. Fie că este vorba despre debite de plată către bugetul de stat, fie de contribuții care au atins în timp sume exorbitante, cert este că ANAF nu se poate „atinge“ de acei bani, în timp ce multe din firmele private primesc somație și titlu executoriu în prima zi după expirarea primului termen de plată a obligațiilor fiscale. Pe listele date recent publicității de către ANAF sunt publicate firmele în ordinea descrescătoare a sumelor datorate bugetului consolidat al statului. GdS a verificat lista datornicilor și a descoperit firme din toată Oltenia. Pe primele poziții figurează, practic, cei mai mari datornici din fiecare județ. Ca măsură de control, GdS a cerut de la Fiscul regional sumele pe care le datorează cei mai mari datornici la bugetul consolidat și măsurile întreprinse de Finanțe pentru executarea acelor datornici.
Astfel că primii cinci mari datornici la stat – câte unul din fiecare județ -, totalizează datorii de peste 1,578 miliarde de lei. Pe listele cu datornici publicate de ANAF pe site-ul instituției figurează cele mai mari companii de stat din Oltenia. GdS a adresat o serie de întrebări către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova pentru a afla cum sunt executate silit acele firme, pentru recuperarea sumelor imense datorate bugetului consolidat al statului.

Dolj:
Avioane Craiova – eterna datornică la stat

Cel mai mare datornic din Dolj, care figurează pe lista ANAF ca fiind pe poziția a cincea pe lista cu toți datornicii din țară, din rândul contribuabililor mijlocii, are obligații fiscale restante către stat de 98,6 milioane de lei. Potrivit datelor publicate de ANAF pe listele cu datornici, Avioane Craiova datorează bugetului de stat (impozit pe venit) 34 de milioane de lei, cu tot cu dobânzi și penalități (accesorii). Cea mai mare datorie a fabricii de avioane din Craiova este către bugetul asigurărilor sociale de stat (CAS), cont în care se adună contribuția la Pensii ce ar trebui achitată de angajator și angajați. Suma datorată de Avioane Craiova SA către Bugetul de Pensii totalizează 46,7 milioane de lei. La Sănătate, contribuțiile neplătite în timp de către uzina din Craiova au ajuns la 15,4 milioane de lei, iar restul până la 98,6 milioane de lei reprezintă datorii către bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Invocând faptul că este vorba de o societate strategică, din industria de armament, statul protejează fabrica de avioane cu legi speciale, astfel că Fiscul nu o poate executa silit. „Executarea silită pentru acest agent economic a fost suspendată, în baza unor ordine AVAS sau ale Ministerului Industriei și Resurselor, precum și în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală“, a răspuns DGRFP Craiova la întrebările adresate de GdS, fără să precizeze numele debitorilor cu cele mai mari datorii pe fiecare județ.
Anii anteriori, un fost ministru al economiei aflat în vizită la Avioane Craiova dorea să se adopte un act normativ pentru ștergerea datoriilor companiei. Acest lucru nu a fost posibil nici până astăzi, pe motiv că UE consideră că este ajutor de stat. Ștergerea datoriilor unei firme de stat ar fi o măsură discriminatorie față de firmele private, care nu au acest regim, ci firmele private au beneficiat doar de ștergerea unei părți din accesorii, dacă își achitau la stat datoria principală.

Gorj:
O firmă datorează fix 1.001.001.190 de lei

Cel mai mare datornic către stat din județul Gorj datorează bugetului peste un miliard de lei, respectiv 1.001.001.190 de lei. După datele din listele ANAF, cel mai probabil este vorba despre Societatea Comercială pentru Închiderea și Conservarea Minelor SA, cu sediul în Târgu Jiu. Pe listele ANAF, societatea din Gorj figurează la poziția a cincea pe lista contribuabililor mici și are 113 milioane datorii către CAS, dar accesorii la acele datorii de, atenție!, 706 milioane de lei, deci în total datorează 820 de milioane de lei doar către bugetul asigurărilor sociale de stat (Pensii sau CAS).
În condițiile în care bugetul fondului de pensii este deficitar, iar guvernul face eforturi în fiecare lună să asigure banii de pensii ai românilor, există „mastodonți“ de stat în economie care nu și-au plătit de ani buni contribuțiile la CAS, adică la Pensii și nu numai.
Pe site-ul Ministerului Finanțelor, în dreptul rubricii „datorii“ din bilanț, societatea respectivă figurează cu sume pe care le datorează către buget și către terți de 1,65 miliarde de lei. Cum a ajuns această societate să acumuleze datorii de peste un miliard de lei?
Întrebați cum a fost executat silit cel mai mare datornic din fiecare județ al Olteniei, Fiscul regional a răspuns că societatea din Gorj care este cel mai mare datornic din județ se află în procedură de faliment. Despre cum s-a încercat recuperarea debitelor de la respectiva societate, Fiscul răspunde timid și fără vlagă. „În prezent, societatea se află în procedură de faliment, fiind administrată de un lichidator judiciar. Până la data deschiderii procedurii au fost aplicate măsurile legale în vederea recuperării creanțelor bugetare – somații, popriri asupra conturilor bănești ale debitorului, cât și asupra veniturilor urmăribile“, au precizat reprezentanții DGRFP Craiova, în răspunsul transmis GdS și semnat de directorul general al instituției, Mircea Pârvulețu.

Mehedinți:
RAAN a pus pe butuci multe alte firme

Cel mai mare datornic din Mehedinți este tot de stat. Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN) datorează bugetului consolidat al statului sume uriașe. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, la secțiunea „datorii“, RAAN figurează cu debite de plată totale de 1,171 miliarde de lei, din care majoritatea sumelor sunt către stat. Anii anteriori, când RAAN a intrat în insolvență, a tras după ea multe firme private care aveau de recuperat bani de la entitatea respectivă. Foarte multe firme doljene au activitatea afectată ca urmare a insolvenței RAAN, în sensul că s-au înscris la masa credală, dar nu se știe dacă își vor mai recupera debitele. Informația a fost dată publicității de o avocată din Craiova, specializată în dreptul afacerilor, care a dezvăluit dimensiunea fenomenului insolvenței RAAN la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.
Curios este că pe lista ANAF cu datornici persoane juridice nu figurează RAAN din Mehedinți, deși toată lumea știe că este cel mai mare datornic către buget, și nu numai. RAAN este în reorganizare și probabil că ANAF nu a inclus pe lista datornicilor și firmele aflate în reorganizare judiciară.
Potrivit răspunsului dat de DGRFP Craiova, cel mai mare datornic din Mehedinți ar trebui să dea statului 168 de milioane de lei, fără ca Fiscul regional să dea numele acelei firme. GdS a descoperit pe listele ANAF că este o firmă privată din Mehedinți, despre care vom vorbi zilele viitoare.

Olt:
Mic Petrochim Industries, singura firmă privată din topul marilor datornici pe județe

O firmă cu domeniul de activitate „Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice și masticurilor“, conform clasificării CAEN, a acumulat la buget o datorie totală de 270 de milioane de lei, conform listelor publicate de ANAF, la poziția 15, în lista contribuabililor mijlocii. Este vorba despre Mic Petrochim Industries SRL, cu sediul în Dranovățu, județul Olt. Pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma figurează cu datorii de 138 de milioane de lei, conform bilanțului pe anul 2015. În evidențele societății figurează un singur angajat.
Este curios cum a ajuns o firmă privată să acumuleze astfel de datorii uriașe. Conform unui articol din arhiva GdS, publicat în 2012, numele administratorului firmei respective figurează într-un dosar în care DIICOT Craiova arestase zece persoane din Olt, printre care pe fostul șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Olt și alți inspectori și comisari acuzați că acționau în grup infracțional organizat, prin scoaterea unor afaceriști din Dolj și Olt basma curată, după ce îi anchetau în dosare ce vizau infracțiuni economice și înaintau propuneri de neîncepere a urmăririi penale. Cea mai importantă dintre acuzații viza determinarea unor patroni de firme din Olt să plătească grupului infracțional sume de bani, fie drept taxă de protecție, fie ca răsplată pentru soluții de neîncepere a urmăririi penale în dosarele în care erau cercetați de polițiștii de la Investigarea Fraudelor, potrivit articolului publicat în GdS pe 12 decembrie 2012. Concret, ofițerii cercetați atunci obligau administratorii de firme să încheie contracte de pază cu o firmă de-a lor, după ce au efectuat cercetări împotriva unor administratori de societăți comerciale și în majoritatea cazurilor au propus către Parchete soluții de netrimitere în judecată pentru infracțiunile economice anchetate.

Vâlcea:
Oltchim – un mare debitor cu datorii șterse

Oltchim Râmnicu Vâlcea a acumulat cele mai mari datorii către bugetul consolidat în județul Vâlcea. Societatea este în insolvență. Firma a devenit profitabilă „pe hârtie“ după ce au fost șterse datorii uriașe. Statul a anulat datorii istorice ale combinatului de 2,3 miliarde de lei, dar s-au anulat și creanțe chirografare (avute către alte firme care s-au înscris la masa credală), astfel că Oltchim a scos un profit net preliminat de 2,308 miliarde de lei, determinat de anularea datoriilor. Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată „pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat“, potrivit unui comunicat al executivului european, titra AGERPRES în luna aprilie a acestui an. De la datorii de peste două miliarde de lei către stat și alți creditori, Oltchim mai datorează câteva zeci de milioane de lei.
Fiscul regional spune că cel mai mare datornic din Vâlcea ar fi o entitate care trebuie să achite 37,9 milioane de lei către bugetul consolidat. Numai că societății i-a fost respins planul de reorganizare și instanța a dispus intrarea în faliment „și s-a dispus dizolvarea societății“, a informat DGRFP Craiova.

Cum dispar datoriile unor „monștri“ ai economiei

Datoriile care nu mai pot fi recuperate de Fisc din diverse motive (că nu mai sunt active de vândut ale firmelor, că nu mai sunt conturi de poprit sau că așa decid instanțele) devin arierate nerecuperabile. Așa se face că datoriile entităților care intră în faliment dispar odată cu agentul economic, spune șeful Fiscului regional cu sediul la Craiova. Dacă o firmă este în faliment, atunci există slabe șanse în privința posibilității de recuperare a debitelor, a spus șeful Fiscului regional. „Dacă o firmă intră în faliment sau este radiată, atunci se radiază și sumele din evidențele cu datornicii. În urma radierii firmei, atunci dispar și sumele din evidențele noastre“, a declarat pentru GdS Mircea Pîrvulețu, directorul general al DGRFP Craiova. Acele sume devin nerecuperabile. Cine răspunde pentru aceste anomalii în care unii privați trebuie să plătească până la ultimul leu, iar entitățile de stat se aleg cu ștergerea, sub diverse forme, a datoriilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS