19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFocarele de infecţie din Bulgaria închid târgurile din Oltenia

Focarele de infecţie din Bulgaria închid târgurile din Oltenia

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) a dispus închiderea târgurilor şi a expoziţiilor de animale pentru bovine şi restricţionarea circulaţiei animalelor în judeţele: Dolj, Olt, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman după ce în Bulgaria au apărut mai multe focare de dermatoză nodulară.

După ce în urmă cu aproximativ doi ani, zeci de bovine au fost răpuse în judeţul Dolj şi alte sute în toată ţara de boala limbii albastre, un nou pericol extrem de grav este anunţat în zona noastră.
Crescătorii se tem de o eventuală apariție a cazurilor de dermatoză nodulară, o boală cu consecințe economice grave, având în vedere că în Bulgaria, pe 17 mai, au fost confirmate deja 77 de focare ale acestei boli și au fost ucise 1.600 de animale.
„Boala evoluează atât în exploataţii de tip gospodăresc, cât şi în exploataţii comerciale din regiunile Hasskovo, Stara Yagora, Plovdiv, Blagovegrad, Kyustendil, Smolian şi Pernik. Modul de evoluţie al acestei boli în Bulgaria este foarte agresiv. Boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecinţe economice importante atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul în ţările terţe, prin faptul că determină impunerea de restricţii severe asupra circulaţiei bovinelor“, a spus Costică Retea, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Dolj.

Febră şi apariţia unor noduli – primele semne ale dermatozei nodulare

Având în vedere că judeţele din zona sudică a ţării prezintă un risc crescut pentru apariţia acestei boli din cauza numărului mare de exploataţii cu bovine şi a modului propice pentru dezvoltarea insectelor hematofage, conducerea ANSVSA a dispus structurilor teritoriale din Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş închiderea târgurilor de bovine. Angajaţii DSVSA Dolj au menţionat faptul că vor face controale mai multe, dar şi acţiuni de informare, instruire şi pregătire a medicilor veterinari pentru intervenţia în cazul apariţiei focarelor de boală.
„Este o boală virală, specifică bovinelor. Virusul este transmis în mod mecanic prin vectori: ţânţari, muşte, căpuşe şi prin contact direct cu animalele bolnave. Proprietarii de animale trebuie să fie foarte atenţi, boala debutează cu febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv pe bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşti noduli pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate, şi pe abdomen, şi pe picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci“, a adăugat Retea.
În cazul unei suspiciuni de boală, proprietarii de animale din Dolj sunt sfătuiţi ca până la sosirea medicului veterinar să anunţe de urgenţă DSVSA la numărul de telefon 0251.428791 sau la telverde 0351806832 sau pe email [email protected]. În cazul în care animalele prezintă leziuni, medicii veterinari recomandă ca acestea să nu fie scoase din gospodărie sau exploataţie până la examinarea de către medicul veterinar şi stabilirea unui diagnostic. Animalele mai tinere sunt afectate mai grav. Perioada de incubaţie a virusului este de patru-cinci zile.
În judeţul Dolj, efectivul de capete a scăzut în ultimii ani foarte mult, de la aproximativ 60.000 de vaci, mai sunt aproximativ 30.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS