20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci candidați pe loc la liceele din Craiova cu predare bilingvă

Cinci candidați pe loc la liceele din Craiova cu predare bilingvă

929 de elevi au fost așteptați ieri în sălile de examen de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova, pentru a susține probele de verificare a cunoștințelor de comunicare în limba engleză
929 de elevi au fost așteptați ieri în sălile de examen de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova, pentru a susține probele de verificare a cunoștințelor de comunicare în limba engleză

Nu mai puțin de 929 de elevi de clasa a VIII-a au fost așteptați ieri în sălile de examen de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova, pentru a-și dovedi aptitudinile și competențele de comunicare scrisă și verbală în limba engleză. În Craiova sunt 168 de locuri la clase cu predare bilingv engleză la Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național „Elena Cuza“ şi Liceul Teoretic „Henri Coandă“. Pentru a promova acest examen, candidații trebuie să obțină minimum media 6. Prima verificare a constat într-un test scris, la sfârșitul căruia mulți elevi au spus că subiectele i-au pus în dificultate. „A fost greu. Am avut cerințe la care am greșit. Aștept să văd ce voi face la oral. Eu optez pentru Colegiul «Elena Cuza» și se cere o medie mare. Anul trecut, ultima medie de admitere a fost 9.64“, a spus Antonia Neațu.
Cei mai mulți elevi optează pentru clasele de bilingv și ca rezervă în cazul în care nu sunt admiși la alte specializări. „Eu îmi doresc să fiu admisă la profil de științe ale naturii, dar am optat pentru clasele de biligv pentru ca, în cazul în care nu sunt admisă la profilul dorit, să mă pot transfera ulterior. Opțiunile mele pentru admiterea la liceu se îndreaptă spre Colegiul Național «Carol I», Colegiul Național «Elena Cuza» și Colegiul Național «Frații Buzești»“, a spus Andreea Trandafir.

Maratonul examenelor: ieri la Craiova, azi la Alba Iulia

Printre candidații care au ales să susțină probele de verificare a cunoștințelor de comunicare într-o limbă străină s-au aflat și elevi care au ca primă opțiune liceul militar din Craiova, ce își va deschide porțile în această toamnă. Probele de aptitudini și verificare a cunoștințelor pentru liceul militar încep azi și se desfășoară la Alba Iulia. Prin urmare, elevii din Craiova au început maratonul pentru a prinde un loc la un liceu cu performanțe. „Prima mea opțiune este liceul militar. Mâine (azi – n.r.) încep probele și trebuie să ajung la Alba Iulia. Probele pentru liceul militar conțin teste pentru aptitudini fizice, cât și teste de verificare la limba română și matematică. Sper să reușesc să le trec cu bine. Dacă nu voi reuși să fiu admis, mă voi reprofila spre alte licee din Craiova, dar la clase cu profil bilingv engleză, și de aceea am susținut și aceste probe de competențe. Îmi doresc să fiu admis măcar la Colegiul «Carol I» sau la Colegiul Național «Elena Cuza»“, a spus Ștefan Paraschivescu, elev la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova.

Șapte candidați pe loc la spaniolă

Examenele de verificare a cunoștințelor continuă zilele următoare. Azi se derulează proba de verificare a elevilor care optează pentru clasele cu predare bilingv franceză, unde sunt 555 de candidați și 126 de locuri, concurența fiind de peste patru candidați pe loc. Concurența crește la clasele cu predare bilingv germană și spaniolă existente la colegiile centenare din Craiova, unde s-a ajuns la șase, respectiv șapte candidați pe loc. Astfel, pentru clasele de bilingv germană sunt 42 de locuri și 276 de candidați, iar la spaniolă sunt 56 de locuri și 436 de elevi care intenționează să aplice la această specializare.

Trei candidați pe loc la profilul pedagogic

Examene de verificare înainte de admitere se susțin și la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova, pentru clasele cu profil pedagogic – învățător-educatoare. La această unitate de învățământ, pe cele 56 de locuri s-au înscris pentru a susține probele 186 de candidați, concurența fiind de peste trei elevi pe loc. Pentru probele de aptitudini, la profilul învățător-educator, rezultatul fiecărei probe se apreciază cu „admis“ sau „respins“. Respingerea la o probă atrage după sine obţinerea calificativului „respins“ la probele de aptitudini. De asemenea, la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova, profil artistic – muzică – instrumentist, pentru cele 28 de locuri s-au înscris 36 de candidați, iar pentru cele 56 de locuri la profilul artistic – arte vizuale – tehnician pentru tehnici artistice, 74 de candidați. De asemenea, pentru profilul sportiv, probele au început să se desfășoare la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, unde s-au înscris 221 de candidați, dintre care: atletism – 73 candidați, scrimă – 18, volei – 40, fotbal, baschet, handbal – 90. Nu a fost înregistrată concurență la Seminarul Teologic „Grigore Teologul“, pentru cele 28 de locuri fiind înscriși tot atâția elevi, nici la Liceul Teoretic Adventist, unde sunt doar 23 de elevi. Probele pentru aptitudini se desfășoară până pe 28 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS