10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine a pus stâlpii în drum și cine îi mută?

Cine a pus stâlpii în drum și cine îi mută?

Incredibil! „Minune“ ad­mi­nistrativă pe strada Socului din comuna Malu Mare. Din cauză că primăria este proprietară doar pe porțiunea de drum lată de patru metri, stâlpii de electricitate au fost amplasați chiar pe mijlocul străzii. Primăria a cerut proprietarilor din zonă lățirea drumului, ca să ajungă la nouă metri, iar după ce proprietarii și-au retras gardurile în interiorul curților, câțiva stâlpi au rămas aproape de axul drumului. Cine trebuie să-i mute?

Comuna doljeană Malu Mare riscă să depășească, din punct de vedere administrativ, „minunile“ din orașul Caracal (Olt). Pe strada Socului din comună se găsesc, chiar în mijlocul străzii, foarte aproape de axul drumului, trei stâlpi de iluminat ce aparțin furnizorului de electricitate CEZ. Stâlpii au ajuns în mijlocul drumului din cauză că domeniul public este doar pe o lățime de patru metri a străzii, care are opt metri lățime, dar în acte figurează ca fiind stradă de nouă metri lățime și cu două benzi de circulație. Aceasta este o altă „minune“ din Malu Mare despre care GdS a scris, la solicitarea localnicilor îngroziți de faptul că plătesc impozite pe teren, deși și-au retras gardurile în interiorul curților, ca să lățească drumul de opt metri, față de patru metri cât fusese inițial.

Cum au ajuns stâlpii aproape de axul drumului

Modul în care stâlpii au fost amplasați de la bun început chiar pe unde trece strada este de-a dreptul haotic. Explicația reprezentanților Primăriei Malu Mare este halucinantă: deși drumul are o lățime de opt metri în realitate, primăria este proprietară doar pe patru metri, pentru că acel drum era unul de exploatare pe vremuri, când terenul era extravilan. De când a fost trecut în intravilan, drumul este lat de opt metri, pentru că oamenii au fost puși să-și retragă gardurile în interiorul curților, ca să rămână drumul mai lat. Dar primăria are domeniu public de doar patru metri, astfel că stâlpii au fost amplasați de la bun început în mijlocul străzii, pentru că până acolo se întinde domeniul public și numai pe el se putea da autorizație de amplasare a stâlpilor. „Drumul primăriei este de patru metri lățime, atâta este domeniul public. Noi nu putem să facem investiții decât pe domeniul public. Și atunci s-a făcut această investiție cu stâlpii pe marginea drumului nostru de patru metri. Curentul s-a băgat de către proprietarii din zonă. Deci ei au băgat curentul, ei au plătit, iar de a doua zi proprietar pe stâlpi este CEZ, nu este primăria. Stâlpii s-au băgat pe marginea drumului de patru metri. Apoi, prin retragerea gardurilor, că și-au retras oamenii gardurile cu 2,5 metri, stâlpii au rămas în mijlocul drumului“, a explicat inspectoarea de la Urbanism, din cadrul Primăriei Malu Mare, Mariana Vlăduți.

Cine trebuie să mute stâlpii din drum?

Deși drumul figurează în acte ca fiind stradă pe două benzi de circulație, cei câțiva stâlpi de iluminat amplasați pe mijlocul străzii obstrucționează traficul rutier din ambele sensuri. Mariana Vlăduți recunoaște că, din cauza stâlpilor din mijlocul străzii, nu se va putea circula efectiv pe două benzi pe acel drum, care este un drum de pământ, de țară, pietruit de localnici. Întrebată cine ar trebui să mute stâlpii din mijlocul drumului, funcționara Primăriei Malu Mare a precizat: „Nu mi se pare normal ca primăria să vină și să mute stâlpii. Nu-i proprietatea ei. Cine a băgat stâlpii? Cui nu-i convine, să vină și să-i mute!“.
Localnicii din zonă au făcut adevărate investiții ca să aibă energie electrică, ei plătind din buzunar sume importante pentru acei stâlpi, care apoi au trecut în proprietatea CEZ. „Proiectul pentru iluminarea străzii și amplasarea stâlpilor de către CEZ pe strada de patru metri a fost făcut de ei (CEZ – n.r.), iar acei stâlpi sunt ai CEZ, dar pe domeniul public al primăriei, că doar nu este stradă privată… Așa că acum tot ei trebuie să facă proiect și să plătească mutarea stâlpilor din mijlocul drumului. Nu noi trebuie să facem lucrul ăsta, pentru că nu este rețea și stradă privată“, ne-a scris la redacție Marius Toma, care locuiește pe strada Socului, nr. 12.
GdS a solicitat un răspuns legat de cine trebuie să mute acei stâlpi, atât de la Inspectoratul Județean în Construcții Dolj, cât și de la compania CEZ, care are în proprietate stâlpii respectivi, și am atașat și o fotografie cu stâlpii din mijlocul străzii. Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS