20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlte percheziții la Primăria Filiași

Alte percheziții la Primăria Filiași

Polițiștii doljeni au ridicat din nou documente de la Primăria Filiași, de data aceasta fiind anchetat felul în care a fost recuperată chiria pentru apartamentele din fondul locativ de stat
Polițiștii doljeni au ridicat din nou documente de la Primăria Filiași, de data aceasta fiind anchetat felul în care a fost recuperată chiria pentru apartamentele din fondul locativ de stat

Polițiștii din Filiași au ridicat vineri, la cererea prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași, mai multe documente de la Primăria Filiași, ai cărei funcționari, printre care se află și primarul Nicolae Stăncioi, fac obiectul mai multor dosare penale.
Din informațiile făcute publice de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, se pare că este vorba de alt dosar penal întocmit de procurorii din Filiași. „Oamenii legii urmăresc verificarea modului de recuperare de la chiriaşi a debitelor provenite din închirierea apartamentelor din fondul locativ de stat, din 2009 şi până în prezent, existând suspiciunea că unii funcționari şi-au îndeplinit în mod defectuos sarcinile de serviciu, prejudiciind bugetul local cu suma de 119.540 de lei. Cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate mai multe înscrisuri, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a documentării activității infracționale“, au explicat anchetatorii.
În acest dosar se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și sustragere de înscrisuri.
În ianuarie, anul acesta, oamenii legii au mai făcut o serie de percheziții în orașul Filiași, atunci fiind vizați doi funcționari din cadrul primăriei – Gheorghe Dragă (director economic) şi Adrian Munteanu (jurist). Tot atunci, anchetatorii au explicat că, „din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că funcţionari din cadrul Primăriei Filiaşi au pus la dispoziţia unor persoane fizice şi juridice suprafeţe de teren fără încheierea unor contracte de concesiune, închiriere, acorduri de folosinţă, precum şi încheierea unor astfel de acte administrative cu încălcarea prevederilor legale, fiind creat un prejudiciu la bugetul local de peste 150.000 de lei“. De la sediul Primăriei Filiași au fost ridicate mai multe înscrisuri, cum ar fi cereri nesoluţionate pentru prelungirea contractelor, informări privind neplata chiriei şi situaţia debitorilor care nu au fost acţionaţi în instanţă pentru recuperarea debitelor.

Primarul Stăncioi, inculpat în alte două dosare penale

Mai trebuie spus că, în noiembrie 2015, Nicolae Stăncioi și Gheor­ghe Dragă au fost trimiși în judecată într-un alt dosar, în care au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. Mai exact, cei doi au fost acuzați că au încheiat patru contracte prin care bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 96.463 de lei. În timpul urmăririi penale a fost recuperată suma de 42.081 de lei, iar Primăria Filiași s-a constituit parte civilă cu diferența de 54.382 de lei, sumă care trebuie recuperată de la APIA Dolj. În acest dosar este vorba de mai multe imobile aflate în proprietatea Primăriei Filiași, care au fost închiriate în baza unor contracte de comodat unor societăți comerciale și către APIA Dolj și AJOFM Dolj. Deși în respectivele contracte se preciza că utilitățile trebuia să fie plătite de chiriași, facturile au fost achitate, de fapt, din bugetul Primăriei Filiași.
La sfârșitul lunii martie, procurorii din Filiași au anunțat că au încheiat cercetările și au trimis instanței alt dosar penal, în care primarul Nicolae Stăncioi și directorul Gheorghe Dragă sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Anchetatorii au reținut că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, edilul Stăncioi „nu a întreprins măsurile necesare pentru intentarea unei acțiuni civile la instanța competentă în vederea stabilirii noului nivel de redevență pentru cele zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași, fapt ce a avut ca urmare încasarea unei redevențe inferioare celei existente pe piață“. Mai exact, Primăria Filiași a încasat o redevență de 1 euro/mp/lună, față de 2,8 euro/mp/lună, cât ar fi fost prețul pieței. Procurorii susțin că, în acest fel, bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 352.289 de lei. Procurorii din Filiași au mai precizat că a fost pus sechestru pe bunurile imobile deținute de primarul Stăncioi până la concurența sumei de 352.289 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS