9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTensiuni și reclamații la concursul pentru decani

Tensiuni și reclamații la concursul pentru decani

Astăzi începe concursul pentru stabilirea decanilor la cele 12 facultăți ale Universității din Craiova. Competiția pentru funcțiile de conducere este acerbă la facultățile cu mai mulți candidați. La Drept, de exemplu, consiliul facultății a invalidat una dintre candidaturi.
La Facultatea de Științe Sociale este și mai multă tensiune. Din trei candidați, consiliul facultății a avizat doar doi, iar pe numele celor doi a apărut o sesizare cu acuzații de plagiat.

În lupta pentru obținerea funcției de decan la Facultatea de Științe Sociale au intrat inițial trei candidați, actualul decan, conf. univ. dr. Ionuț Șerban, conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu și prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean. Concursul se derulează după noi reguli față de anii anteriori. Astfel că înainte de a ajunge în fața comisiei, candidații trec printr-un referendum în care cadrele didactice își desemnează favoritul. În urma acestui vot, actualul decan, conf. univ. dr. Ionuț Șerban, a ieșit pe primul loc, obținând cele mai multe voturi, urmat de prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean și de conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu. Votul consultativ nu este însă definitoriu. Comisia de concurs, în urma evaluării, poate să declare alt câștigător, în funcție de punctajul obținut la interviu.
Pentru a participa la concurs, după votul consultativ al cadrelor didactice, numit și referendum, mai este de trecut un prag. Consiliul facultății dă avizul pentru candidatură. În cazul Facultății de Științe Sociale, s-au avizat însă doar două candidaturi, cea a actualului decan, conf. univ. dr. Ionuț Șerban, și a conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu, iar cea a prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean a fost respinsă. Conform metodologiei, respingerea candidaturii poate fi invalidată de comisia de concurs. Bătălia este acerbă în interiorul facultății. Unele cadre didactice au depus la Registratura Universității din Craiova o sesizare în care cei doi candidați validați de consiliul facultății pentru funcția de decan sunt acuzați de plagiatul unor lucrări științifice. Candidatul la funcția de decan, conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu, a declarat pentru GdS: „Nu știu, deocamdată, despre ce text este vorba. Dar, probabil, se vor pronunța forurile superioare. Sigur acesta este un joc murdar pentru denigrare și, probabil, e doar începutul“. Contactat telefonic, decanul Ionuț Șerban, spre care se îndreaptă și cele mai multe puncte de acuzare, nu a răspuns. Conducerea Universității din Craiova a precizat că „pentru a elucida sesizarea, miercuri, la ora 12.00, se va întruni Comisia de Etică și aceasta se va pronunța în acest caz“.

La Drept, consiliul facultății a validat doi candidați din trei

Altă facultate unde concurența este acerbă este Facultatea de Drept. În competiția pentru funcția de decan au intrat trei candidați, însă Consiliul Facultății a validat ieri doar doi. Conform ultimului vot, au fost validate candidaturile actualului decan, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, dar și cea a conf. univ. dr. Daniel Ghiță. Cel de-al treilea candidat intrat în cursă, prof. univ. dr. Ion Turculeanu, vicepreședintele Baroului Dolj, a fost invalidat. De altfel, potrivit votului exprimat de cadrele didactice, la referendum a fost preferat actualul decan Sevastian Cercel, cu 62 de voturi, urmat de conf. univ. dr. Daniel Ghiță, cu 37 de voturi, în timp ce prof. univ. dr. Ion Turculeanu a obținut 9 voturi. Și în acest caz, comisia de concurs va decide dacă va respinge sau nu invaliditatea dată de consiliul facultății.

Și-au ales favoriții

Concurență pentru func­ția de decan este și la Facultatea de Mecanică. În com­petiție au intrat trei cadre didactice, actualul decan, prof. univ. dr. Dumitru Nicolae, dar și prof. univ. dr. Daniela Tarniță și conf. univ. dr. Cristian Burada. Cele mai multe voturi din partea cadrelor didactice le-a acumulat însă actualul decan, prof. univ. dr. Dumitru Nicolae. Concurență ceva mai scăzută este la Facultatea de Inginerie Electrică, unde s-au înscris prof. univ. dr. Marian Ciontu și prof. univ. dr. Petre Marian Nicolae. În acest caz, voturile cadrelor didactice s-au îndreptat spre prof. univ. dr. Marian Ciontu. Și la Facultatea de Litere și-au depus dosarele prof. univ. dr. Elena Pârvu și conf. univ. dr. Anamaria Preda. Cei mai mulți au votat-o pe conf. univ. dr. Anamaria Preda. În toate aceste cazuri nu s-a afișat votul consiliului facultății, așa cum prevede metodologia.

Șapte facultăți cu un candidat

Pentru celelalte șapte facultăți există doar câte un candidat. La cinci facultăți sunt alți candidați decât actualii decani. La Agronomie candidează prof. univ. dr. Alexandru Tudor, directorul departamentului Măsurători – Management – Mecanizare. La Facultatea de Automatică și Calculatoare s-a înscris la concurs prof. univ. dr. Dan Selișteanu, actual prodecan. La Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor candidează prof. univ. dr. Nicolae Sichigea. La Facultatea de Horticultură și-a depus dosarul prof. univ. dr. Sina Cosmulescu Niculina, iar la Facultatea de Teologie s-a înscris pr. conf. univ. dr. Răzvan Stan, pentru a-l înlocui pe Mitropolitul Olteniei, ÎPS prof. univ. dr. Irineu Ion Popa. La alte două facultăți, decanii actuali sunt și candidați. Este cazul Facultății de Științe, la care și-a depus candidatura conf. univ. dr. Gabriela Iacobescu și cel al Facultății de Educație Fizică și Sport, cu prof. univ. dr. Marian Dragomir. Conform metodologiei, concursul pentru decani se derulează în zilele de 19 și 20 aprilie. Candidații desemnați câștigători vor fi validați de Senatul Universității pe 21 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS