11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagazinul în care carnea era trântită pe jos, amendat

Magazinul în care carnea era trântită pe jos, amendat

Protecția Consumatorului și Direcția Sanitar-Veterinară au aplicat sancțiuni magazinului alimentar din Bigul Nou, unde o angajată a fost filmată în timp ce spărgea de podea un bax de carne congelată, apoi punea bucățile direct în vitrine, la vânzare. Proprietarul magazinului spune că a început curățenia încă de joi noapte și a golit vitrinele de produse de carne, de teama altor controale.

Un cititor ne-a trimis, joi, la redacție, un filmuleț în care se putea observa cum o angajată a unui magazin alimentar situat la parterul Bigului Nou din cartierul Craiovița Nouă izbea cu un bloc de carne de podea, iar după ce acesta se spărgea și bucățile rezultate se împrăștiau pe ciment, femeia le arunca direct în galantar, la vânzare. La sesizarea cititorilor GdS, care au filmat întreaga scenă cu telefonul mobil, la fața locului s-au deplasat comisari de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) și inspectori de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj, care au constatat abateri de la legislație, de la igienă și de la siguranța alimentelor în magazinul respectiv.
Proprietarul magazinului precizase joi că, în mod frecvent, angajatele sale spărgeau blocurile de carne congelată dând cu ele de podea, dar că ar fi fost vorba doar despre vârfuri de aripi de pui, care nu ar fi pentru consum uman, ci pentru câini.
CJPC a amendat societatea pentru că nu detaliase pe etichetă proveniența mărfii. „După efectuarea controlului în magazinul respectiv din Craiovița Nouă a fost aplicată, conform OG nr. 21/1992, o sancțiune contravențională de 5.000 de lei, pentru informarea necorespunzătoare a consumatorilor, în sensul că nu era prevăzut pe etichete de unde provenea marfa. Ca măsuri suplimentare s-a luat decizia interzicerii la comercializare a acelor produse care nu aveau afișate informațiile obligatorii prin lege, deci nu se preciza proveniența mărfii, respectiv capete de aripi de pui, pulpe de pui și pui întregi, toate acestea fiind produse congelate. În prezent nu mai e marfa în galantare pentru că a fost confiscată de DSV“, a spus Valentin Drăgoescu, comisar în cadrul CJPC Dolj.

03

DSVSA a confiscat carnea

Directorul DSVSA Dolj, Constantin Retea, a precizat că după ce s-a vizionat filmulețul respectiv și după ce s-a efectuat controlul la fața locului s-a dispus confiscarea cărnii congelate din acel produs care mai exista în magazin. „În urma verificărilor, am dispus confiscarea cantității de carne, reprezentând vârfuri de apripi de pui, în cantitate de circa șapte kilograme, iar unitatea a fost sancționată cu amendă de 3.000 de lei, pentru condiții de vânzare neigienică și pentru contaminarea produselor scoase la vânzare, prin faptul că a fost aruncat pe jos produsul. Am văzut și noi acel filmuleț care dovedea cum carnea a ajuns de pe jos direct în galantare. Proprietarul magazinului și-a retras restul de carne de la comercializare și vrea să-și reorganizeze magazinul. Unitatea rămâne în continuare sub controlul nostru și va mai fi verificată, pentru a se vedea dacă respectă condițiile de igienă și de acum înainte“, a spus Retea.

Proprietarul spune că de joi noapte a început igienizarea

Proprietarul magazinului respectiv, Marian Savu, care este și administratorul firmei, a precizat că a luat carnea din galantare încă din noaptea de joi spre vineri. Acesta spune că a luat această măsură pentru a moderniza magazinul, dar și de teama altor controale: „Vom îmbunătăți magazinul, îl vom moderniza. Am luat această decizie după incidentul de ieri (joi – n.r.) și era omenește să facem de mult lucrul acesta, dar din neglijență, stres, oboseală nu am făcut-o. Chiar de azi-noapte (joi noapte -n.r.) s-a făcut curățenie totală. Era normal să începem curățenia… După controlul care a fost puteam să avem astăzi alt control și să mai luăm încă o amendă“.
Proprietarul magazinului și-a cerut scuze clienților pentru cele întâmplate și a menționat că angajata care a dat cu carnea pe jos a fost „mustrată verbal“, pe motiv că nu putea să îi ia din salariul și așa mic pe care îl are.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS