19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru la simularea examenului de evaluare naţională

Dezastru la simularea examenului de evaluare naţională

Doljul are promovabilitate sub 50% la simularea evaluării naționale (Foto: Arhiva GdS)
Doljul are promovabilitate sub 50% la simularea evaluării naționale (Foto: Arhiva GdS)

Mai puțin de jumătate din elevii care au susținut simularea examenului de evaluare națională în Dolj și Gorj au obținut note peste 5.

Rezultatele de la simularea evaluării naționale, desfășurată în luna februarie, arată că în județul Dolj doar 46,65% dintre elevii de clasa a VIII-a pot obține medii de promovare a unui examen național. Cei mai mulți candidați au întâmpinat dificultăți la matematică, la această disciplină de studiu 62% dintre elevi obținând note sub 5. În plus, la opt unități școlare din Dolj nici un elev nu a obținut notă de promovare la disciplinele de examen.
Simularea evaluării na­țio­nale are rolul de arăta nivelul de pregătire al elevilor de clasa a VIII-a pentru examen. În județul Dolj, 2.499 dintre elevii prezenți la probele de limba și literatura română și matematică au obținut medii sub 5 și doar 2.186 dintre elevii prezenți au promovat. O analiză a rezultatelor pe discipline pune în lumină faptul că cei mai mulți elevi sunt slab pregătiți la matematică. Doar 38,2% au obținut o notă de trecere.

Opt școli cu zero promovați

Pe unități școlare, rezultatele arată că la opt unități școlare nici un elev nu a reușit să obțină nota cinci. Pe această listă se află Şcoala Gimnazială Sălcuţa, Şcoala Gimnazială Gogoșu, Şcoala Gimnazială Coțofenii din Faţă, Şcoala Gimnazială Caraula, Şcoala Gimnazială „Nicolae Gh. Popescu“ Întorsura, Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu“ Bulzești, Şcoala Gimnazială „Alecsandru Nicolaid“ Mischii, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ Filiași.

Trei unități cu peste 90% promovați

Rezultatele foarte bune la această simulare se numără pe degetele de la o mână. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, trei unități școlare au promovabilitate de peste 90%. Din această categorie fac parte Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“ cu 96,46% promovați, Colegiul Naţional „Elena Cuza“ – 94,29% promovați și Şcoala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ – 92,11% promovați. De asemenea, în Dolj s-au înregistrat și două medii 10. Acestea au fost obținute de un elev de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ și altul de la Școala Gimnazială „Traian“. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar, județul Dolj ar fi singurul din ţară unde elevii au reușit să obțină media maximă la simulare.
Prin notele obținute de elevi, județul Dolj se situează pe locul 10 la nivel național, media de promovabilitate pe țară fiind de 44,05%. Evaluările din această perioadă au însă rol estimativ, iar unitățile școlare cu rezultate slabe au obligativitatea de a face un program intensiv de pregătire a elevilor. Ministerul Educației anunță inspecții școlare de specialitate la nivel național, care se vor desfășura pe toată perioada de dinaintea evaluărilor naționale și vor urmări aplicarea planurilor remediale la nivelul unităților de învățământ. Aceste inspecții vor fi realizate de inspectorii de specialitate din cadrul MENCS și de cei din inspectoratele școlare.
Pe de altă parte, Ministerul Educației a solicitat Institutului de Științe ale Educației (ISE) o analiză riguroasă a rezultatelor obținute la simularea evaluării naționale, astfel încât diagnoza rezultată la nivel național să conducă la politici publice destinate îmbunătățirii situației elevilor din învățământul gimnazial.

Probleme mari şi în Gorj

Ion Işfan, şeful ISJ Gorj, crede că elevii se vor apuca de învăţat
Ion Işfan, şeful ISJ Gorj, crede că elevii se vor apuca de învăţat

Rezultatele obţinute de elevii gorjeni la examenul de evaluare naţională ar trebui să le dea frisoane şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Doar 45,22% dintre copiii care au participat la simularea examenului naţional amintit au obţinut note de trecere. Procentul de promovabilitate este cu aproape zece puncte sub cel de anul trecut. Cei mai mulți elevi au primit note între 5 și 6, iar la nivelul județului a fost obținută și o singură notă de 10 la ambele probe. În toate unitățile de învățământ din județul Gorj au fost afişate, la sfârşitul săptămânii trecute, rezultatele înregistrate la simularea examenului de evaluare națională la limba și literatură română și la matematică, susținută de elevii de clasa a VIII-a. Directorii au prezentat deja rapoarte conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi analize ale rezultatelor pe fiecare unitate de învăţământ. „Noi am primit raport de la fiecare instituţie de învăţământ în care sunt analizate rezultatele. Peste jumătate din note sunt între 5 şi 6. În Gorj a fost înregistrată o singură medie de 10“, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, întotdeauna la simulări elevii au obținut note mai mici. Notele obţinute nu vor fi trecute în cataloage. La examenul de simulare au participat peste 3.000 de elevi, iar aproximativ o sută de copii de clasa a VIII-a au absentat. „Notele nu vor fi trecute în catalog decât la solicitarea elevilor. Am discutat deja cu directorii pentru a fi luate măsuri. Vor avea loc discuţii şi cu părinţii. Eu cred că se poate recupera, iar anul trecut s-a ajuns la 80% promovabilitate. De regulă, sunt subiecte mai grele la simulare, pentru a-i mobiliza pe elevi să se pregătească şi pentru a-i pune în gardă pe părinţi. De obicei, au efect astfel de simulări. Nu mai este mult până la examenul propriu-zis, dar eu spun că este timp. Avem anul acesta 3.500 de elevi care vor participa la examenul de evaluare naţională, conform mediei anilor anteriori“, a declarat Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

1.000 de locuri la învăţământul profesional

Pentru elevii de clasa a VIII-a, şi în acest an Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va pune la dispoziţie locuri în învăţământul profesional. Sunt pregătite 1.000 de locuri, dintre care şefii ISJ speră să se ocupe măcar 750. În prezent, doar 500 de elevi din judeţul Gorj sunt înscrişi la învăţământul profesional. „Din păcate, încă nu s-a înţeles importanţa învăţământului profesional. Nu toţi copiii au aceleaşi capacităţi profesionale. Toţi părinţii vor ca elevii să meargă la liceu şi la facultate. Este însă mult mai important să se califice într-o meserie şi pot finaliza şi liceul. Fără diploma de bacalaureat este foarte greu. Doar un procent de 15%-20% dintre candidaţii proveniţi din promoţiile anterioare reuşesc să promoveze bacalaureatul. Este bine ca toţi aceşti copii să poată să beneficieze de o alternativă şi să aibă un certificat care să le ateste calificarea într-o meserie. Sperăm ca directorii să îi convingă pe cât mai mulţi părinţi. Copiii care merg după clasa a VIII-a în învăţământul profesional primesc lunar și o bursă şi pot continua studiile liceale, diferenţa fiind de un an în plus“, a mai spus Ion Işfan. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, de astăzi începe simularea examenului de bacalaureat. Vor participa elevii claselor a XI-a şi a XII-a din liceele şi colegiile din judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS