5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAAN a intrat în faliment

RAAN a intrat în faliment

RAAN

Tribunalul Mehedinţi a dispus ieri intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) în faliment, ca urmare a respingerii planului de reorganizare în Adunarea Creditorilor. Instanţa a mai decis desemnarea în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe Euro Insol SPRL, casă de insolvenţă condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica. RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013, administrator judiciar fiind casa de insolvenţă Tudor&Asociaţii, care în loc să ducă societatea către reorganizare şi redresare, a condus-o către faliment.
Remus Borza a spus pentru HotNews.ro că este posibil să refuze această numire, în condiţiile în care nu ar fi cerut şi nici nu ar fi fost întrebat dacă doreşte să se ocupe de falimentul RAAN. „Nu vreau să am pe conştiinţă falimentul RAAN. În zece zile am posibilitatea legală să refuz mandatul. Voi contacta acționarii şi creditorii pentru a afla şi poziţia lor“, a spus Remus Borza.
Din momentul intrării în insolvenţă, guvernul a ţinut în viaţă în mod artificial RAAN. O modalitate de sprijin a fost alocarea repetată a zeci de milioane de lei pentru achiziţia de apă grea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Asta în condiţiile în care RAAN producea pe stoc apă grea de mai mulţi ani. De altfel, se ajunsese în situaţia în care stocurile să acopere necesarul pe cel puţin 50 de ani de acum înainte.

300 de creditori, creanţe calculate la peste 1,5 miliarde de lei

Tribunalul a hotărât dizolvarea RAAN şi ridicarea dreptului de administrare al acesteia. A fixat un termen maxim de zece zile de la pronunţare pentru predarea gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii. Instanţa a mai dispus predarea către lichidator, în termen de cinci zile de la pronunţare, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor. De asemenea, a fixat termen-limită pentru depunerea cererilor de creanţă născute în cursul procedurii la 10 martie 2016. Verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar, trebuie realizate până la 7 aprilie 2016. Contestaţiile la creanţele născute în cursul procedurii pot fi depuse până la 17 aprilie 2016.  Pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii, termenul maxim este 28 aprilie 2016. Pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat, termenul-limită este 6 mai 2016. Instanţa a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni.

„Regele asfaltului din Banat“, Georgică Cornu, în tabelul creanţelor cu circa 664 de milioane de lei

După deschiderea procedurii de insolvenţă, în tabelul creanţelor, calculate la peste 1,5 miliarde de lei, au fost înregistraţi peste 300 de creditori, dintre care cel mai mare este Confort SA Timişoara, firma controlată de Georgică Cornu, supranumit şi „regele asfaltului din Banat“. Confort SA a fost înregistrat în tabelul creanţelor cu circa 664 de milioane de lei.
În aprilie 2014, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, spunea că această creanţă este ilegală. Între asociaţia Confort SA Timişoara-Hydrosistem Project AS şi RAAN a fost încheiat în mai 2009 un contract în valoare de 165 de milioane de lei, fără TVA, pentru o investiţie legată de „instalaţia de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii“. Grupul de firme a fost selectat în urma unei licitaţii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost încheiate acte adiţionale care au mărit valoarea la 341,2 milioane de lei. În martie 2014, procurorii DIICOT l-au reţinut pe Georgică Cornu, cu acuzaţia de evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. Judecătorii au decis însă ca omul de afaceri Georgică Cornu să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.
RAAN a intrat în insolvenţă în 2013, în septembrie, din cauză că ajunsese în incapacitate de plata. RAAN producea apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu-Severin. În acest moment, mai funcţionează doar termocentrala. Producţia de apă grea de pe platforma Romag Prod a fost oprită încă din vara anului trecut.
Din momentul intrării în insolvenţă au avut loc mai multe proteste ale angajaţilor. În toamna anului trecut au fost disponibilizate 1.525 de persoane, iar în acest moment pe pltforma de apă grea mai lucrează circa 150 de oameni, iar la Romag Termo aproximativ 500.

Claudia Pîrvoiu  – HotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS