Piața 1 Mai iese din hibernare

Proiectul Pieţei 1 Mai


După o jumătate de an de tăcere, Primăria Craiova a anunțat că vrea să semneze contractul pentru construirea celei mai moderne piețe, cea din cartierul 1 Mai, din fața Spitalului Județean de Urgență. Între municipalitate și firma care a câștigat concesionarea terenului (Cuture by AMC) au apărut tensiuni din cauza unor neclarități contractuale. Este vorba, în principal, de anumite clauze pe care Cuture le considera abuzive, deoarece nu fuseseră introduse în caietul de sarcini. În termeni tehnici, piața privată este prevăzută cu o hală pentru produse agroalimentare și 12 spații comerciale și unități de alimentație publică de categoria I și de lux.

Controversata licitație de la începutul anului trecut în urma căreia Primăria Craiova a atribuit contractul de concesionare a terenului de sub fosta piață din 1 Mai a ajuns la final. Municipalitatea și firma câștigătoare au căzut la pace și vor semna contractul de concesionare prin care pe terenul de circa 1.200 de metri pătrați de pe strada Tabaci, numărul 2, se va construi o piață privată modernă. Pentru a putea fi semnat, contractul trebuie mai întâi aprobat de consiliul local în ședința de poimâine. Cuture by AMC nu are nici o legătură cu administrarea unei piețe, ea fiind specializată în producția de îmbrăcăminte. Cu toate acestea, a câștigat licitația, oferind cel mai mare preț pe metrul pătrat pe lună: 14 lei. Asta înseamnă plata unei redevențe către primărie de 208.488 de lei pe an și peste trei milioane de lei în cei 15 ani, cât durează contractul, plus o investiție de circa 300.000 de euro în construirea pieței. Cuture este obligată prin contract să perceapă aceleași tarife ca în celelalte piețe din oraș.

Istoria unei licitații cu rezultat surprinzător

La jumătatea anului 2014, Consiliul Local Craiova aproba concesionarea, prin licitație publică, pe o perioadă de 15 ani, a terenului de 1.241 de metri pătrați de pe strada Tabaci, numărul 2, acolo unde funcționa de când lumea o piață în condiții minimale. După ce s-a întocmit Studiul de Oportunitate și s-a aprobat Caietul de Sarcini, primăria a scos la licitație concesionarea terenului în vederea construirii unei piețe agroalimentare moderne. Era prima încercare a municipalității de „privatizare“ a unei piețe. Prețul minim de la care s-a pornit a fost de 3,07 lei pe metrul pătrat pe lună fără TVA. La prima licitație s-a prezentat o singură firmă, Exflor, din Craiova, dar legea prevedea minimum trei oferte, așa că licitația s-a reluat. Și de această dată, tot Exflor a fost singura firmă care a depus ofertă, iar lucrurile păreau să se îndrepte către un câștigător sigur. Conform procedurilor legale, primăria a publicat anunțul privind începerea negocierii directe, etapă în care a apărut și surpriza. Deși nu se înscrisese la licitație, firma Cuture by AMC a depus și ea o ofertă, cu mult peste cea a Exflor. Consecința? Primăria a declarat-o câștigătoare cu un preț de 14 lei pe metrul pătrat pe lună fără TVA, față de 9 lei, cât oferise Exflor. Surpriza a trecut, firma Exflor nu a contestat rezultatul, iar semnarea contractului de concesionare se anunța o formalitate, mai ales în condițiile în care primăria demolase deja vechea piață, iar terenul stătea degeaba. Lucrurile au stat altfel. Reprezentanții Cuture by AMC au descoperit în contract anumite clauze care nu le-au convenit și despre care au spus că nu figurau în caietul de sarcini. Cea mai importantă se referea la faptul că investiția pe care firma urma să o facă pe terenul de 1.241 de metri pătrați ar fi revenit primăriei la finalul contractului. Altă clauză controversată se referea la momentul din care se datora redevența. Primăria dorea de la semnarea contractului, Cuture de la predarea terenului. În acest joc al negocierilor, a trecut timpul, a venit toamna, a venit iarna, a venit și anul 2016 și contractul intrase într-un con de umbră. Nimeni nu mai amintea nimic despre el. Concesionarea pieței a fost repusă pe tapet săptămâna aceasta, când primăria a introdus pe ordinea de zi a ședinței de consiliu de joi proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului și desemnarea primarului pentru semnarea lui.


Ce conține contractul în forma lui finală

După eșecul lamentabil cu înființarea Târgului Municipal Craiova, unde contractul a fost făcut în favoarea firmei de la care s-a închiriat terenul, de data aceasta primăria a conceput un contract în care are pâinea și cuțitul. Cu mici excepții, prevederile sunt foarte clare, la fel și clauzele de reziliere, iar firma are o mulțime de obligații. Trebuie spus din start că terenul de 1.241 de metri pătrați se concesionează pe o perioadă de 15 ani cu posibilitate de prelungire cu încă maximum șapte ani și șase luni, cu acordul ambelor părți. Primăria are ca obiectiv exploatarea terenului în mod eficace și la capacitate maximă, în regim de continuitate. La acest capitol apare o formulare ambiguă și interpretabilă. Concedentul (primăria – n.r.) are ca obiectiv creșterea calității actului de comerț, crearea unei ambianțe urbane atrăgătoare și a unei imagini arhitecturale contemporane și interesante“.

Contractul nu spune ce se întâmplă dacă primăriei nu-i place proiectul cu care va veni firma. Construcția, oricum va fi ea, va fi împărțită pe funcțiuni: o hală pentru vânzarea produselor agroalimentare care va conține spații de vânzare legume-fructe, grupuri sanitare, zonă de vânzare a florilor, a ouălor și a produselor lactate. De asemenea, în piață vor fi 12 spații comerciale și unități alimentare de categoria I și de lux. Contractul nu spune ce înseamnă lux. În contract a fost inclusă clauza care prevede că bunurile proprii ale concesionarului (Cuture – n.r.) rămân în proprietatea acestuia la finalul contractului, spre deosebire de prima variantă a contractului în care acestea intrau în proprietatea primăriei. De asemenea, redevența se va calcula de la data predării amplasamentului, iar firma este obligată să achite în 90 de zile de la semnarea contractului 104.244 de lei, adică prima din cele două tranșe anuale. Toate costurile legate de autorizații, inclusiv cele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cad în sarcina firmei. Legat de condițiile de reziliere, primăria poate cere acest lucru dacă interesul național sau local impun acest lucru. În plus, după modelul contractului de la cartierul chinezesc, dacă firma este în imposibilitate de a realiza investiția în termen de doi ani, primăria reziliază contractul și rămâne proprietara a ceea ce s-a construit deja fără să plătească vreo despăgubire. De asemenea, contractul se reziliază dacă firma nu obține autorizația de construire și nu începe construirea efectivă în termen de maximum un an de la semnarea contractului și, după caz, dacă nu finalizează construcția în termenul prevăzut în autorizație. Dacă firma nu respectă clauzele contractuale, contractul se reziliază unilateral, iar Cuture va plăti și despăgubiri primăriei. O clauză rămasă în suspensie și care nu este prevăzută în contract este cea referitoare la gradul de ocupare a terenului. Dacă ar fi să respecte legislația din construcții privind Procentul de Ocupare a Terenului potrivit Planului Urbanistic Zonal, din cei 1.241 de metri pătrați, Cuture ar putea construi doar pe o suprafață de 35%, pe când atât ea, cât și primăria doresc un procent de 85% pentru fructificarea la maximum a terenului. În caz contrar, firma nu va putea respecta cerințele din caietul de sarcini. Secretul stă în interpretarea pe care o va da legii Inspectoratul de Stat în Construcții.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 26 ianuarie 2016

Actualitate

» România, pe ultimul loc în ceea ce priveşte rezultatele tratamentelor medicale
» Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent: „Suntem împotriva unei legi a presei“
» Cum se calculează polițele RCA
» Protest al Asociaţiei Forestierilor din România la sediul guvernului
» CCR discută miercuri legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise
» Biroul Permanent al Senatului discută miercuri solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea
» Stare de alertă în Marea Britanie: 14 şcoli din Anglia, închise după ce au primit ameninţări cu bombe
» Siamezele născute la Constanţa au murit la Spitalul Marie Curie
» Craiova: Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” și-a prăznuit Ocrotitorul spiritual
» Alerte cu bombă la Paris: Sunt vizate cel puţin cinci licee
» Imigrant din Pakistan, înjunghiat mortal la frontiera dintre Grecia şi Macedonia
» INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv
» Elisabeta Polihroniade, decorată post-mortem de președintele Iohannis cu Ordinul Național de Merit în Rang de Cavaler
» Românul judecat pentru trafic de droguri în Malaezia a primit pedeapsa capitală – definitiv
» Peste 3.500 de reprezentanţi ai Asociaţiei Forestierilor din România pichetează sediul Guvernului
» Greva controlorilor aerieni din Franţa
» Grecia: Proteste ale agricultorilor
» Suedia: Angajata unui centru pentru imigranţi, ucisă

Publireportaj

» Dr. Iuliana Petrișor: Cancerul de sân poate fi diagnosticat precoce
» Pavel Badea: Educaţia, o prioritate pentru Craiova!

Local

» Vreme călduroasă în Oltenia

Dolj

» De ce a pierdut Craiova cursa pentru Capitală Culturală Europeană
» Calea București, recepție întârziată din cauza deficiențelor
» Casa de Pensii Dolj plătește chirie 25.000 de lei pe lună
» În ultimii cinci ani: Peste 80 de angajaţi ai Direcţiei Copilului au fost sancţionaţi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Designul – simbioza între imaginație și talent
» Calea Bucureşti, o stradă cu probleme
» Bibliotecă versus internet
» Zeci de oameni şi-au găsit adăpost la Centrul “Sf. Vasile”
» “Filantropia” plăteşte 25.000 lei chirie pentru CJP Dolj
» Afacerea de succes porneşte din inimă
» AIESEC Craiova a dat startul proiectului „Discover”
» Craiova: Şoferii de taxi sub lupa poliţiştilor

Gorj

» Candidaţii sondaţi de PNL îşi pot lua înapoi banii pe care i-au plătit pe sondaj
» Gorj: Poliţiştii au capturat de la romii din Obreja opt săbii, mii de euro şi zeci de cartuşe
» Gorj: Pregătiri pentru „Nunta de Aur 2016”
» Gorj: CEO va oferi consultanţă pentru elaborarea strategiei energetice naţionale

Olt

» Olt: A devenit operațională plata cu cardul bancar a contravalorii permisului de conducere

Vâlcea

» Vâlcea: Un tânăr de 16 ani a dispărut de acasă

Sport

» Marius Ionescu: În România, nu puteam face antrenamentele la parametrii doriți
» Burlacu visează, „maximii“ îl încurajează
» Pandurii îl vor pe Antal
» Fotbal – Andrei Ivan, dorit în continuare de Steaua
» Fotbal – FIFA a confirmat cele cinci candidaturi la alegerile pentru președinția sa, din 26 februarie
» Tenis – Petra Kvitova va conduce echipa Cehiei în meciul cu România din Fed Cup
» Fotbal – Burlacu: Geolgău este idolul meu
» Fotbal – Iordănescu, de neînțeles: l-a convocat pe Balauru, portarul cu cele multe goluri primite în acest sezon de Liga I

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top