17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile din Dolj, avertizate să reducă cheltuielile de personal

Școlile din Dolj, avertizate să reducă cheltuielile de personal

Lavinia Craioveanu, inspector școlar general, a precizat pentru GdS că, pentru a reduce  deficitul bugetar, școlile trebuie să ia măsuri care implică diminuarea numărului de clase  la învățământul simultan, comasarea claselor cu același profil și normarea personalului nedidactic la numărul de elevi (FOTO: Arhiva GdS)
Lavinia Craioveanu, inspector școlar general, a precizat pentru GdS că, pentru a reduce
deficitul bugetar, școlile trebuie să ia măsuri care implică diminuarea numărului de clase
la învățământul simultan, comasarea claselor cu același profil și normarea personalului nedidactic la numărul de elevi (FOTO: Arhiva GdS)

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a majorat costurile per elev pentru anul 2016. În situațiile în care alocările per elev nu acoperă salariile personalului din unitățile de învățământ, directorii trebuie să aplice măsuri de reducere a acestor cheltuieli.

Costul standard per elev în învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, a crescut de la 2.520 de lei la 3.043 de lei, iar în mediul rural, de la 2.898 de lei la 3.499 de lei. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj susține că alocările per elev nu acoperă cheltuielile de personal, iar unitățile de învățământ trebuie să ia măsuri speciale astfel încât să reducă deficitul bugetar. „Județul Dolj are foarte mulți profesori cu gradul didactic I, cu vechime, și, prin urmare, fondul de salarii este mult mai mare. Mai mult decât atât, gradațiile de merit se acordă ca și procent la numărul de cadre didactice. Având mulți profesori, avem și multe gradații de merit și, prin urmare, și fondul de salarii crește cu acest spor. Am solicitat directorilor de școli să-și facă o analiză realistă a nevoilor pe care le au pentru anul bugetar 2016 și să-și întocmească bugetul astfel încât să reducem deficitul bugetar. Trebuie avut în vedere ca numărul de elevi pe clasă să fie corelat cu numărul de posturi“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.
Pentru a corela numărul elevilor cu cel al posturilor, unitățile de învățământ trebuie să reducă numărul de clase cu efective mici și să renunțe la învățământul simultan. „În Legea Educației este precizat numărul minim și maxim dintr-o clasă. Sunt foarte multe clase care funcționează cu un număr mai mic și acolo unde este posibil este bine să fie comasate. De exemplu, dacă la clasa a X-a sunt două efective cu aceeași calificare, cu un număr de 15-16 elevi fiecare, se pot comasa să formeze o grupă de 30-31 de elevi. De asemenea, se poate aplica reducerea numărului de clase care funcționează în regim simultan la școlile gimnaziale. Este în interesul nostru să reducem bugetul, dar este și în interesul elevilor să învețe într-o clasă cu program normal, unde profesorul nu își împarte timpul între un elev de clasa a VI-a și un elev de clasa a VII-a. Pe de altă parte, la nivelul județului Dolj există microbuze școlare suficiente și avem capacitatea să transportăm în bune condiții acești elevi către școlile de centru cu personalitate juridică“, a precizat inspectorul școlar general.

Se va avea în vedere normarea personalului nedidactic

Tot pentru reducerea cheltuielilor de personal se va avea în vedere și normarea personalului didactic din unitățile școlare, în sensul că în situațiile în care se vor vacanta posturi se va încerca acoperirea necesarului de personal cu detașări și transferuri între unități. „O să avem în vedere normarea personalului nedidactic care se face, de altfel, în baza reglementărilor legale și raportat la numărul de elevi. A nu se înțelege că vor fi concediați angajații actuali, dar în măsura în care se vacantează un post într-o unitate școlară, se vor realiza detașări, trasferări, astfel încât la nivelul județului să avem un echilibru fără să introducem oameni noi în sistem“, a precizat inspectorul școlar general. De altfel, în proiecția bugetară pe 2016, directorii, împreună cu Consiliile de Administrație, trebuie să facă o analiză realistă a necesarului pe care îl au în ceea ce privește materialele didactice și reparațiile ce trebuie făcute. Totodată, conducerea ISJ Dolj a precizat că în cazurile în care se va menține deficitul bugetar, cheltuielile de personal vor putea fi acoperite numai prin rectificări. În Craiova, unitățile de învățământ cu deficit mare bugetar sunt Liceul de Arte „Marin Sorescu“, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, dar și Seminarul Teologic Ortodox. De altfel, deficitare nu sunt doar colegiile, ci și școlile din județ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS