11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârgu Jiu, capitală culturală a României în 2016?

Târgu Jiu, capitală culturală a României în 2016?

Constantin Brâncuşi, sărbătorit tot anul la Târgu Jiu
Constantin Brâncuşi, sărbătorit tot anul la Târgu Jiu

Purtătoare a numelui marelui sculptor, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu declară 2016 Anul „Brâncuşi“, celebrându-l prin adoptarea unor inițiative concrete şi de anvergură. Pentru sărbătorirea Anului „Brâncuşi“, Universitatea din Târgu Jiu, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Târgu Jiu şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, va participa la organizarea a peste 30 de evenimente culturale.
Potrivit conducerii Universităţii din Târgu Jiu, vor fi făcute demersuri în perioada imediat următoare pentru ca Ministerul Culturii să declare municipiul Târgu Jiu drept capitală culturală a României în anul 2016. La nivel judeţean, Consiliul Judeţean Gorj a declarat deja 2016 Anul „Brâncuşi“, având în vedere că pe 19 februarie se împlinesc 140 de ani de la naşterea artistului.

Operele lui Brâncuşi, la Târgu Jiu

Reprezentanţii Universităţii propun încheierea unui acord între Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Gorj şi Muzeul de Artă din Craiova pentru transferarea, pe timp de o lună, a celor șase opere ale lui Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu.
De asemenea, se propune implementarea unui sistem de comunicare publică pentru buna guvernare și turism cultural, realizat cu tehnologii suport ale Societății Bazate pe Cunoaștere.
Proiectul se va materializa prin realizarea practică a Avancronicii Brâncuși 2016 – publicație electronică de știri de actualitate în română, engleză şi franceză, accesibilă prin conectare prin intermediul telefoanelor inteligente în punctele cu flux mare de populație și în punctele esențiale pentru buna informare a publicului larg.

Înfiinţarea unei catedre „Constantin Brâncuşi“

În program mai este inclusă o tabără internaţională de pictură, o şcoală de vară pentru dezvoltarea creativităţii în industriile din Oltenia, conferinţe ştiinţifice. Se mai propune înfiinţarea catedrei „Constantin Brâncuşi“ în cadrul Institutului de Politici Publice, Administraţie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, precum şi înfiinţarea arhivei de fotografie Constantin Brâncuşi de către Universitatea „Constantin Brâncuşi“ şi Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP).
Alte obiective vizează retipărirea unor lucrări reprezentative consacrate vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi, înfiinţarea Atelierului „Brâncuşi“ şi iniţierea procesului de restaurare a unor opere de artă. UCB mai propune instituirea unui Premiu „Constantin Brâncuși“, care să fie acordat anual unor personalități din lumea culturală, preocupate de cunoaşterea şi promovarea operei brâncușiene.
De asemenea, pe 19 februarie, când va fi sărbătorită Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“, vor avea loc o şedinţă festivă a Consiliului Judeţean Gorj şi a Consiliului Local Târgu Jiu și un concert al Filarmonicii Oltenia Craiova, în cadrul Galei „Brâncuşi“, unde va fi invitată actriţa Oana Pellea. Tot pe 19 februarie va avea loc spectacolul „Brâncuși şi bucuria muzicii“, invitați speciali fiind Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS