Începe procesul în dosarul șpăgilor de la Buletine

Procurorii doljeni susțin că inculpatul cerea bani pentru eliberarea unor actelor de identitate sau de stare civil (Foto: Arhiva GdS)
Autori


Instanțele au hotărât că poate începe judecarea craioveanului acuzat că racola persoane de la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, aranja eliberarea în regim de urgenţă a unor documente de stare civilă.

Craioveanul Ioan Kovacs a fost prins în flagrant pe 4 februarie 2015, după ce primise 250 de euro de la un investigator sub acoperire, care, chipurile, încerca să obţină o carte de identitate în regim de urgenţă. Investigațiile ce au urmat au arătat că, timp de aproximativ un an, la Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova s-au petrecut lucruri cel puțin stranii.

Procurorii au reținut că, după anul 2007, în baza unui protocol încheiat între Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Romilor Dolj și DEP Craiova, Kovacs ajuta romii analfabeţi să completeze cererile adresate funcționarilor de la Buletine. Anchetatorii au stabilit că, ulterior, deși protocolul expirase, bărbatul ajunsese să se comporte ca un angajat al DEP Craiova. Mai departe, anchetatorii au susținut că „poziţia inculpatului în cadrul instituţiei s-a consolidat în cursul anului 2014, când acesta, cu acordul conducerii instituţiei, avea cartela de acces în corpul de clădire unde erau situate birourile în care publicul nu avea acces, de la bariera porţii de intrare în curtea instituţiei şi alte încăperi, ajungându-se până la a deţine cheile de la biroul şi fişetele din biroul directorului. Toate aceste facilităţi au culminat cu darea în folosinţă a biroului nr. 3, situat alături de biroul directorului executiv, unde avea acces exclusiv, deţinând cheile acestuia şi utilizându-l ca pe «biroul său»“. Asta, în condițiile în care DEP Craiova este operator de date cu caracter personal. Funcționarii de la Buletine au reacționat și au cerut directoarei să-l dea afară pe bărbat din instituție, însă fără succes.

„Toate aceste facilităţi acordate fără drept de conducerea unităţii, în pofida faptului că nu era angajatul instituţiei, au creat o stare de frustrare în rândul personalului angajat şi au creat convingerea că acesta are o poziţie privilegiată, având influenţă asupra directorului executiv. Atitudinea manifestată de inculpat faţă de personalul angajat a determinat mai multe intervenţii ale acestora la directorul unităţii, cu solicitarea ca inculpatul Kovacs Ioan să fie îndepărtat din instituţie şi să nu i se mai permită accesul“, mai spun anchetatorii.

Judecat pentru șpăgile primite


După ce au aflat despre această situație, oamenii legii au început o anchetă și au stabilit că „toate acestea i-au permis inculpatului să pună la punct un plan infracţional bine conturat şi, uzând de influenţa pe care o avea, să pretindă şi să primească de la persoanele pe care le racola sume de bani cuprinse între 50 şi 250 de euro sau sume de câte 100 de lei, pentru eliberarea preferenţială a actelor de identitate sau de stare civilă, după caz“. În urma flagrantului organizat pe 4 februarie 2015, asupra bărbatului au fost găsiți 50 de dolari, 270 de lei, 250 de euro, o chitanță și șapte timbre fiscale. Banii dați de investigator au fost găsiți în buzunarul din spate al pantalonilor.

De asemenea, asupra inculpatului a fost găsită și o legătură de 16 chei, despre care Kovacs a declarat că le-a găsit în acea dimineață, în curtea Direcţiei, împreună cu cartea de identitate a unei femei. Ulterior s-a stabilit că erau cheile directoarei Madlen Voicinovschi, care erau utilizate de aceasta la biroul personal, fişete și la alt spațiu din instituție.

A urmat o percheziție domiciliară, iar anchetatorii au descoperit acasă la Kovacs diverse documente, acte de stare civilă sau formulare tipizate folosite de funcționarii DEP Craiova. Pe 5 februarie, Kovacs a fost arestat preventiv sub acuzația de trafic de influență, iar două luni mai târziu, pe 6 aprilie, a fost eliberat din arest. Procurorul a încheiat ancheta în august, când a și dispus trimiterea în judecată a inculpatului. În septembrie, Tribunalul Dolj a respins toate excepțiile și cererile formulate de Kovacs și a dispus începerea judecății, însă hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Craiova. Instanța a retrimis dosarul la Tribunalul Dolj, instanță care a dispus din nou, pe 19 decembrie, începerea procesului. A urmat o nouă contestație, iar marți, 12 ianuarie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins acțiunea bărbatului. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, iar Tribunalul Dolj a stabilit primul termen de judecată din acest dosar pentru 15 februarie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 19 ianuarie 2016

Actualitate

» CEZ Vânzare, amendă de 500.000 de lei pentru facturarea în avans
» Scandalul lucrărilor scrise în penitenciar: Verificări ale Corpului de control al premierului la ANP
» MAI: Peste 800 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă, în ultimele 48 de ore
» O altfel de fotografie de nuntă
» Beciuri şi grădini inundate la Mârşani
» Părtile sociale ale Termo, preluate de municipalitate
» Şcolile, somate să reducă deficitul bugetar
» Străzile Brezei şi Muntenia, ca după război
» ONU: Cel puțin 18.800 de civili au fost uciși în Irak de la începutul anului 2014
» CEZ Vânzare, amendată cu 500.000 de lei pentru facturarea în avans
» Loteria Bonurilor Fiscale: 763 de tranzacţii cu carduri Visa, eligibile
» Cioloș: Nu este nicio grilă de salarizare de la Guvern. Legea salarizării este în pregătire
» Italia: Zeci de oameni, cei mai mulţi fiind elevi şi studenţi, răniţi într-un accident de metrou
» Tichetele sociale din cadrul programului “Fiecare Copil în Grădiniţă” vor putea fi folosite doar pentru cumpărarea de alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte sau rechizite
» Modificare legislativă privind controlul calității tezelor de doctorat
» Românii din străinătate vor putea obține mai rapid certificatele de cazier judiciar
» Pakistan: Cel puțin 10 morți și 20 de răniți într-un atentat sinucigaș la un punct de control
» Renault rechemă în service 15.000 de vehicule pentru a regla motoarele

Publireportaj

» Cort mobil pentru evenimente la Casa Regală EAR

Dolj

» Asalt final pentru căldura craiovenilor
» O familie din Craiova acuză: Malpraxis la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova
» Școlile din Dolj, avertizate să reducă cheltuielile de personal
» Condamnat definitiv pentru uciderea unei fete de 14 ani
» Dosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie, din nou în instanță
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Programul filmelor la Colours Cinema Craiova în săptămâna 22 – 28 ianuarie

Gorj

» Încă un nou-născut mort la Spitalul Judeţean Târgu Jiu
» Trei primării au fost amendate pentru neîntreținerea drumurilor
» Centru regional de tenis de câmp la Târgu Jiu
» Greenpeace cere suspendarea activităţii grupului 7 de la Turceni
» Gorj: CE Oltenia a repornit grupul energetic numărul 7 de la Turceni la solicitarea Dispeceratului Energetic Național

Olt

» Olt: Măsuri pentru perioada de Cod Galben de ger
» 25 de percheziţii în zece judeţe la un grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice şi spălare de bani

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bărbat strivit sub o maşină într-un service auto neautorizat

Vâlcea

» Vâlcea: Prinşi conducând autoturisme neînmatriculate
» Vâlcea: Cercetat pentru tâlhărie

Sport

» CSU Craiova, perdantă în fața echipei RZ Pellets WAC
» Craiova joacă în fieful lui Tadici
» Halep: Mă simt pierdută pe teren
» Claudia Ștef: „În Japonia, am fost tratați ca niște campioni olimpici“
» Podărenii au transpirat la Făcăi
» Creşte presiunea pe Mogoşanu
» Fotbal – România U16 a remizat cu Belgia U16 la Aegean Cup
» Fotbal – Alb-albaștrii, corectați de austriecii de la RZ Pellets WAC
» Fotbal – Mijlocaşul Alexandru Răuţă a semnat cu Pandurii

Bani & Afaceri

» Ce comisioane percep băncile de la posesorii de carduri

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Filmul „Youth”, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, va rula în cinematografele din România
» Glenn Frey, chitaristul grupului rock Eagles, a murit

Top