8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe procesul în dosarul șpăgilor de la Buletine

Începe procesul în dosarul șpăgilor de la Buletine

Procurorii doljeni susțin că inculpatul cerea bani pentru eliberarea unor actelor de identitate sau de stare civil (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii doljeni susțin că inculpatul cerea bani pentru eliberarea unor actelor de identitate sau de stare civil (Foto: Arhiva GdS)

Instanțele au hotărât că poate începe judecarea craioveanului acuzat că racola persoane de la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, aranja eliberarea în regim de urgenţă a unor documente de stare civilă.

Craioveanul Ioan Kovacs a fost prins în flagrant pe 4 februarie 2015, după ce primise 250 de euro de la un investigator sub acoperire, care, chipurile, încerca să obţină o carte de identitate în regim de urgenţă. Investigațiile ce au urmat au arătat că, timp de aproximativ un an, la Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova s-au petrecut lucruri cel puțin stranii.
Procurorii au reținut că, după anul 2007, în baza unui protocol încheiat între Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Romilor Dolj și DEP Craiova, Kovacs ajuta romii analfabeţi să completeze cererile adresate funcționarilor de la Buletine. Anchetatorii au stabilit că, ulterior, deși protocolul expirase, bărbatul ajunsese să se comporte ca un angajat al DEP Craiova. Mai departe, anchetatorii au susținut că „poziţia inculpatului în cadrul instituţiei s-a consolidat în cursul anului 2014, când acesta, cu acordul conducerii instituţiei, avea cartela de acces în corpul de clădire unde erau situate birourile în care publicul nu avea acces, de la bariera porţii de intrare în curtea instituţiei şi alte încăperi, ajungându-se până la a deţine cheile de la biroul şi fişetele din biroul directorului. Toate aceste facilităţi au culminat cu darea în folosinţă a biroului nr. 3, situat alături de biroul directorului executiv, unde avea acces exclusiv, deţinând cheile acestuia şi utilizându-l ca pe «biroul său»“. Asta, în condițiile în care DEP Craiova este operator de date cu caracter personal. Funcționarii de la Buletine au reacționat și au cerut directoarei să-l dea afară pe bărbat din instituție, însă fără succes.
„Toate aceste facilităţi acordate fără drept de conducerea unităţii, în pofida faptului că nu era angajatul instituţiei, au creat o stare de frustrare în rândul personalului angajat şi au creat convingerea că acesta are o poziţie privilegiată, având influenţă asupra directorului executiv. Atitudinea manifestată de inculpat faţă de personalul angajat a determinat mai multe intervenţii ale acestora la directorul unităţii, cu solicitarea ca inculpatul Kovacs Ioan să fie îndepărtat din instituţie şi să nu i se mai permită accesul“, mai spun anchetatorii.

Judecat pentru șpăgile primite

După ce au aflat despre această situație, oamenii legii au început o anchetă și au stabilit că „toate acestea i-au permis inculpatului să pună la punct un plan infracţional bine conturat şi, uzând de influenţa pe care o avea, să pretindă şi să primească de la persoanele pe care le racola sume de bani cuprinse între 50 şi 250 de euro sau sume de câte 100 de lei, pentru eliberarea preferenţială a actelor de identitate sau de stare civilă, după caz“. În urma flagrantului organizat pe 4 februarie 2015, asupra bărbatului au fost găsiți 50 de dolari, 270 de lei, 250 de euro, o chitanță și șapte timbre fiscale. Banii dați de investigator au fost găsiți în buzunarul din spate al pantalonilor.
De asemenea, asupra inculpatului a fost găsită și o legătură de 16 chei, despre care Kovacs a declarat că le-a găsit în acea dimineață, în curtea Direcţiei, împreună cu cartea de identitate a unei femei. Ulterior s-a stabilit că erau cheile directoarei Madlen Voicinovschi, care erau utilizate de aceasta la biroul personal, fişete și la alt spațiu din instituție.
A urmat o percheziție domiciliară, iar anchetatorii au descoperit acasă la Kovacs diverse documente, acte de stare civilă sau formulare tipizate folosite de funcționarii DEP Craiova. Pe 5 februarie, Kovacs a fost arestat preventiv sub acuzația de trafic de influență, iar două luni mai târziu, pe 6 aprilie, a fost eliberat din arest. Procurorul a încheiat ancheta în august, când a și dispus trimiterea în judecată a inculpatului. În septembrie, Tribunalul Dolj a respins toate excepțiile și cererile formulate de Kovacs și a dispus începerea judecății, însă hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Craiova. Instanța a retrimis dosarul la Tribunalul Dolj, instanță care a dispus din nou, pe 19 decembrie, începerea procesului. A urmat o nouă contestație, iar marți, 12 ianuarie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins acțiunea bărbatului. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, iar Tribunalul Dolj a stabilit primul termen de judecată din acest dosar pentru 15 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS