Cine poluează Craiova?Unii craioveni se plâng că în cartierele Brazda lui Novac și Rovine este un „miros insuportabil de cărbune ars și de păcură arsă“. Oamenii cred că acest miros greu ar veni de la grupurile energetice ale Termocentralei Craiova II.

„În fiecare toamnă, până în luna ianuarie sau în funcție de cât de joase sunt temperaturile, zilnic, după orele 20.00, Termo II folosește tot felul de reziduuri fosile, cu slabă putere calorică și foarte ieftine pentru a eficientiza atât producția de energie electrică, cât și cea de agent termic. Până aici toate bune și frumoase, dar aceste reziduuri fosile sunt extrem de toxice și poluante, iar Termo II încă nu are filtrele tocmai eficiente. Sunt atât de «deștepți» sau poate doar ignoranți, încât nu urmăresc condițiile meteo, deoarece atunci când presiunea atmosferică este joasă sau atunci când e ceață, plouă sau ninge, toate gazele rezultate în urma arderii/noxele/fumul, în loc să se ducă în sus, se lasă peste oraș. Nu pot scoate copilul afară, nu pot să deschid fereastra, nu pot să usuc hainele afară, nu pot să ies afară“, a scris un craiovean din Brazda lui Novac, pe adresa de e-mail a redacției GdS.

De aceeași părere este și alt craiovean din cartierul Rovine. „Este un miros greu și nu este de la noxele de la autoturisme. Este un miros de gaze, de metale și persistă de săptămâni bune“, a spus Victor Apostolache.

CEO spune că nu de la el miroase

Deoarece acuzațiile cetățenilor orașului se îndreaptă către grupurile energetice ale Termocentralei Craiova II, i-am întrebat pe reprezentanții Complexului Energetic Oltenia care este situația la punctele de la Ișalnița și cu precădere din Bariera Vâlcii.

„Grupurile energetice ale Termocentralei Craiova II sunt concepute să funcționeze doar pe bază de cărbune energetic (lignit) și suport de gaz în proporție de 1%, și în nici un caz cu ardere de reziduuri. Pentru eficientizarea funcționării au fost făcute modernizări ale instalațiilor, inclusiv modernizări ale electrofiltrelor care funcționează în regim continuu, la parametri normali, precum și implementări ale instalațiilor de desulfurare a gazelor de ardere și de evacuare a zgurii și cenușii în slam dens, și în nici un caz modificarea soluției de ardere cu alt fel de combustibil «toxic și poluant». Concentrația de praf din gazele de ardere este monitorizată continuu, iar valorile se încadrează în limitele impuse de legislația în vigoare, respectiv sub 50 mg/Nmc“, a precizat Elena Zamfir, purtător de cuvânt la CEO.


Pulberile, mai poluante decât oxizii de sulf și azot

În schimb, Agenția de Mediu Dolj, care monitorizează poluarea din Craiova, susține că ceea ce alterează calitatea aerului în oraș sunt mai degrabă oxizii de azot proveniți de la automobile și pulberile provenite de la praf, iar pe o scală de la unu la 10, poluarea în Craiova s-ar situa undeva la nivelul doi, trei.

„În Craiova, în principiu nu avem evenimente deosebite de poluare, s-a diminuat poluarea industrială, dar s-a multiplicat numărul mașinilor, al traficului auto. Nu mai avem industrie chimică, aceasta până în anul 1990 era principalul factor de poluare. Acum avem industrie de arderi tehnologice, mă refer de CET-uri, numai că stația de desulfurare a început să funcționeze. Până acum, orașul era poluat cu oxizi de azot, de sulf și cu un poluant total nespecific pentru noi, pulberi. De exemplu, s-a dat cu nisip și a rămas pe marginea drumului, când se usucă este o sursă de praf, adică pulberi. Oxizii de sulf vin numai de la arderea cărbunelui în CET-uri, oxizii azotului, care sunt în creștere, vin de la combustibilul ars în autoturisme. Odată cu intrarea benzinei în motor intră și un șuvoi de azot care nu participă la procesul de arderi. Mărește sensibilitatea, micșorează rezistența ființei umane la ceilalți poluanți. Apare astfel fenomenul de sinergism, adică prezența a doi poluanți în același moment, oxid de azot și pulberi care amplifică efectul. Cheia reducerii poluării constă în nivelul de curățenie, reducerea nivelului pulberilor. În Craiova, dacă mergi pe jos un kilometru observi pe pantofi cam care este situația pulberilor, nu este nevoie să măsori într-un laborator. Limitele acestor poluanți se fixează după nivelul la care au efect asupra ființei umane sau a plantelor și obiectelor. De exemplu, nivelurile pentru oxizii de carbon sunt mai mici la plante decât la om. Marea problemă este poluarea cu pulberi, poluarea cu oxizi de carbon și sulf nu este la acest moment o problemă în Craiova. Oxizii de azot duc la așa-zisele precipitații acide, ploaie, ceață, zăpadă. Gazele care se absorb în apă creează un acid, cum ar fi sulfuros, azotic. Acidul sulfuric afectează căile respiratorii ale persoanelor sensibile, vârstnicilor, copiilor, astmaticilor. La persoanele sănătoase modifică capacitatea de respirație, deoarece organismul este deja deranjat de această structură acidă, vegetația este agresată, clădirile sunt afectate“, a declarat Ionel Băla, șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției de Mediu Dolj.

Poluare de la petarde

Cea mai poluată zi din acest an a fost chiar prima zi a lunii ianuarie. Aerul a fost poluat cu oxid de sulf din cauza petardelor.Comenteaza acum

Alte stiri

22 iunie 2018

U Craiova 1948 a realizat eventul în Dolj

Noua formație a lui Adrian Mititelu, U Craiova 1948, a cucerit miercuri seară și Cupa României – faza județeană, asta după ce la începutul lunii a devenit campioana Doljului. Elevii lui Nicolo Napoli s-au impus categoric, scor 5-0, la ...

Sumarul ediției de miercuri, 13 ianuarie 2016

Actualitate

» Noua lege a salarizării bugetare va fi finalizată într-o lună şi va cuprinde criterii de performanţă
» Carmina Burana revine în Bănie
» Elevii de la “Marin Sorescu” susţin familia Bodnariu
» Soldaţii Brigăzii 2 “Rovine” au început instrucţia
» De la Pătulele în toate colțurile lumii
» Șeful Romsilva a fost revocat din Consiliul de Administrație al Regiei
» Prima carte scrisă de Papa Francisc va intra în librăriile din România
» Turcia: Trei ruși arestați în cazul atacului de la Istanbul
» Ministerul Tineretului și Sportului se reorganizează
» Gala excelenței în cercetare la Universitatea din Craiova
» Un minor a fost prins în flagrant, după ce a furat geanta unei craiovence
» Sindicatele vor participa la elaborarea legii salarizării bugetare și a mecanismului de stabilire a salariului minim
» Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale mai transparentă
» Cheltuielile de cazare pentru imobilele cu destinația de locuință de serviciu rămân la nivelul celor din 2015
» Se înființează comisii de insolvență la nivel central și teritorial
» Camerun: Cel puţin 12 persoane au fost omorâte de două femei kamikaze
» INS: 2015, primul an cu inflaţie negativă în România

Dolj

» Spitalul Județean de Urgență Craiova a primit acreditare
» Ce catedre vor fi afectate în acest an de restructurări
» Microferma din curtea Colegiului Național Pedagogic din Craiova
» Craiovenii, prădați pe străzi de minori romi
» Ce riscă universitarii care au ajutat scriitorii din închisori
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Paradoxul majorării impozitelor în Craiova
» Un instructor de educaţie a bătut un copil cu handicap grav
» Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Craiova
» Fac închisoare pentru că au tâlhărit un francez în cimitirul Ungureni
» Craiova: Deflagraţie într-un apartament din cartierul 1 Mai
» Craiova: Poliţia a deschis dosar penal în cazul unui copil agresat în cadrul DGASPC
» Craiova: Prinşi de jandarmi la scurt timp după ce spărseseră un magazin
» Craiovean cercetat penal pentru că a furat legume dintr-un autovehicul

Gorj

» Au furat unei avocate cutia de valori fixată în podea
» Un adolescent luptă pentru viaţă cu o boală gravă
» Sute de târgujieni cu amenzi neplătite vor munci în folosul comunităţii
» Lucrările de modernizare a stadionului din Târgu Jiu continuă şi pe timp de iarnă
» CEO caută şefi pentru Diviziile Energetică şi Dezvoltare

Olt

» Olt: Incendiu puternic la Ipotești

Mehedinţi

» Mehedinţi: Rata şomajului în judeţul Mehedinţi a fost 10,65% la sfârşitul anului 2015

Sport

» Mladen Pantic, noul pivot al Craiovei
» Sârba, Joița, Dragomir şi Pană se vor ocupa de box la SCM
» „Școlarii“ și-au reluat antrenamentele
» Săpunaru îl vrea coleg pe Adrian Mutu
» SCM Craiova şi-a prezentat antrenorii
» Tenis – Meciul dintre Monica Niculescu şi Heather Watson, întrerupt din cauza ploii
» Baschet (m): SCM-U Craiova l-a transferat pe Mladen Pantic
» Box: S-au anunțat antrenorii de la SCM Craiova

Sanatate

» De ce lipsește vaccinul antitetanos?

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Fotbal-business? Nu, mulțumim!

Top