9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApă doar cu contoare cu citire radio

Apă doar cu contoare cu citire radio

Coloanele pe casa scării, doar cu contoare cu citire radio (FOTO: Claudiu Tudor)
Coloanele pe casa scării, doar cu contoare cu citire radio (FOTO: Claudiu Tudor)

Craiovenii care vor să treacă de la distribuția apei pe verticală la cea pe orizontală și să încheie contracte individuale cu Compania de Apă Oltenia (CAO) sunt obligați să-și monteze doar contoare cu citire la distanță. În plus, vor putea încheia contracte individuale numai dacă se vor branșa la noua conductă toți proprietarii din bloc.

Proprietarii din blocul 95 B din Craiovița Nouă au aflat cu stupoare că nu se pot separa cu coloanele de apă rece pe casa scării și să încheie contracte individuale cu CAO pentru că nu au optat pentru contoare de apă cu citire la distanţă, care sunt utilizate obligatoriu, încă de anul trecut, ca aparate de măsură a consumului individual. În plus, aceștia au fost avertizați că nu este suficient să-și dea acordul toți proprietarii ca să se branșeze la noua instalație și este necesar ca întreg blocul să treacă la sistemul pe orizontală. „Am aflat de la proiectant că cei de la CAO nu mai dau aprobare pentru introducerea coloanelor de apă pe casa scării, fiindcă trebuie să punem contoare cu citire la distanță și că același lucru îl va face și Compania. Majoritatea proprietarilor și-au dat acordul, nu avem restanțieri, dar nu știu dacă vor toți să se branșeze la noua coloană și am înțeles că trebuie să se lege toți. Noi nu am fost informați și nu am știut să le spunem acest lucru proprietarilor. Acum este nedrept pentru că sunt blocuri care și-au pus coloană de apă rece separat pe casa scării, iar cei care vor să facă același lucru nu pot din această cauză. Nu sunt toți locatarii obligați să treacă pe noua conductă. Unii se branșează de la început, alții peste câteva luni, alții peste un an… Nu-i putem obliga. Compania era bine să ne înștiințeze și pe noi“, a spus Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă.
Adică, proprietarii trebuie să-și monteze apometre cu citire la distanță, să se branșeze toți la noua conductă și nu doar doi, trei din bloc, așa cum se putea proceda în anii trecuți.

Se branșează tot blocul la instalația nouă

Lămuririle au venit de la Compania de Apă Oltenia. Reprezentanții furnizorului de apă spun că există un cadru legal care le permite să impună aceste condiții proprietarilor care optează pentru coloană separată pe casa scării. „Separarea pe casa scării a instalațiilor de apă are o nouă reglementare legală. Este vorba de prevederile Legii nr. 224/2015. Se impun o serie de condiții noi legislative și tehnice pentru proprietarii care trec la distribuția pe orizontală. În primul rând, trebuie să facă aceste instalații pe cheltuiala proprie, lucru care se întâmpla și până acum. Trebuie să existe acordul tuturor proprietarilor pentru consum individual, acord care trebuie întărit prin hotărârea Adunării Generale a asociației de proprietari. Se execută instalația și se încheie contractul individual doar dacă se montează apometre cu citire la distanță. Se păstrează în continuare contorul general. Apometrele care se vor monta pe casa scării vor fi doar dintre cele cu citire la distanță. Compania montează generalul din categria celor electromagnetice și cu modul radio. Avem 380 de scări cu astfel de contoare în Craiova și până în vară vrem să ajungem la 1.200.
Proprietarii trebuie să știe că, după ce își dau acordul, nu se leagă doi, trei din bloc, se branșează toate apartamentele la noua instalație și dispare vechea instalație. Sunt noile recomandări legale, în vigoare de anul trecut. Mai precizăm că legea spune că factura individuală pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare constituie titlu executoriu“, a precizat Dorel Grigorie, director producție centre zonale CAO.

Ce spune legea

„În condominiile cu sistem de distribuţie verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: în toate locurile de consum al apei reci şi al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanţă care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual şi se verifică metrologic la scadenţă.
Trecerea la distribuţia pe orizontală a apei în condominiu se face integral, pentru toate spaţiile cu destinaţie de locuinţă şi/sau altă destinaţie, fiind interzisă repartizarea consumului în ambele sisteme de distribuţie“, potrivit articolului 31, alineatele (11) din Legea nr. 224/2015 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS