Centralele termice – bombele cu ceas din școli și grădinițe

Centrala termică de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova ar fi trebuit închisă de ani buni, după cum a spus directorul instituției de învățământ, care a precizat că această centrală nu a primit niciodată aviz de funcționare (Foto: Traian Mitrache)
Autori


O parte din unitățile școlare din Craiova au probleme cu centralele termice. Acestea au termenul de funcționare depășit sau nu mai corespund normativelor în vigoare. Trei dintre unitățile școlare solicită chiar ca investițiile să fie prevăzute în bugetul pe 2016 al Primăriei Craiova.

Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova este una dintre unitățile de învățământ care au solicitat reabilitare de urgență centralelor termice. Cele mai mari probleme sunt la centrala termică de la clădirea situată în strada Brestei. „Centrala termică de la această clădire a fost schimbată în 2001 sau 2002, dar de la început au fost probleme că nu a corespuns din punct de vedere tehnic. Nu a primit avizele de funcționare. Nici nu putem să facem eventuale reparații pentru că este achiziționată de la o fabrică din Grecia, care a dat faliment. În ultimul timp, am tot primit recomandări de la CNCIR să o închidem pentru că nu este sigură. Funcționăm pe propria răspundere. Trebuie să asigurăm încălzirea spațiilor și nu avem altă soluție. Am făcut demersuri pentru reabilitare. S-au definitivat proiectul termic și documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție. Acestea au fost aprobate și în Consiliul Local și așteptăm să primim banii pe bugetul din 2016 pentru a demara investiția. Este nevoie de 550.000 de lei pentru această lucrare. Nu este o sumă mică, dar nici nu cred că investiția nu va fi aprobată pentru că este o urgență și nu știu dacă își poate asuma cineva riscul să nu ia în seamă această situație“, a precizat Dumitru Iftimov, directorul colegiului. Inițial, reprezentanții conducerii Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova au solicitat și reabilitarea punctului termic pentru clădirea din cartierul 1 Mai. „În cazul centralei respective, am reușit să schimbă componente și am intrat în legalitate, dar pentru centrala din strada Brestei nu mai există această posibilitate, mai ales că a expirat și perioada de funcționare, care este de zece ani“, a mai precizat directorul Colegiului Național „Gheorghe Chițu“.

Trebuie schimbat inclusiv locul amplasării centralei


O altă unitate de învățământ unde trebuie să se realizeze lucrări de reabilitare a sistemului termic este Grădinița cu Program Prelungit „Traian Demetrescu“ din Bănie. Potrivit reprezentanților Serviciului Achiziții și Servicii din cadrul Primăriei Craiova, la Grădinița cu Program Prelungit „Traian Demtrescu“, centrala termică are termenul de funcționare depășit și nu mai corespunde normativelor în vigoare. „Un control făcut de reprezentanții Consiliului Local Craiova împreună cu reprezentanții Prefecturii și cu cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență a scos în evidență faptul că centrala termică de la unitatea noastră nu mai corespunde normativelor în vigoare și că a expirat și durata de utilizare. Practic, trebuie reabilitat întreg sistemul termic. În aceste condiții, ca director de unitate am fost practic obligată să fac demersuri pentru a se face investiții. Anul trecut, în perioada octombrie-noiembrie s-au făcut expertiza tehnică și documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție. Așteptăm să primim banii pentru demararea lucrărilor. Este vorba de o investiție de peste 30.000 de lei. Trebuie schimbat inclusiv locul unde este amplasată, pentru că nu mai corespunde normativelor în vigoare. În plus, noua centrală va deservi toate cele trei clădiri existente în curtea unității de învățământ. În prezent, în două clădiri nu există încălzire, într-una funcționează partea administrativă, iar în cealaltă este bucătăria. De asemenea, și în clădirea unde se află elevii se va face o redimensionare a caloriferelor, pentru că s-a constatat că sunt mai mici decât trebuie“, a precizat Enache Melania, directorul Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu“. Lucrări de reabilitare a centralei termice au fost solicitate și de conducerea Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova. Din evidențele Serviciului de Achiziții și Licitații din cadrul Primăriei Craiova, la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova s-a solicitat înlocuirea arzătoarelor și pompelor deoarece au durata de funcționare depășită și nu mai corespund normativelor în vigoare.

Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, în acest an se vor derula lucrările de reabilitare a centralelor termice la aceste unități de învățământ, în funcție de alocările bugetare. De altfel, anul trecut s-au făcut lucrări de reabilitare la centrala termică de la Liceul Energetic din municipiu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 6 ianuarie 2016

Actualitate

» Noul preşedinte al CSM, despre cărţile deţinuţilor: Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore
» Peste 2000 de locuri în străinătate
» Frigul, duşmanul cardiacilor
» Pacienţii Policlinicii “Filantropia”, trataţi în fostul DNA
» Cauciucurile la control
» Coadă la agheasmă
» Comercianţii s-au mutat în noul târg
» Termenul pentru stadionul de atletism, prelungit
» După prima zăpadă, a venit şi primul polei
» Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion
» Ministrul Apărării a emis ordinul de recalculare a pensiilor militare în baza Legii 223/2015
» Preţul petrolului a scăzut la minimul ultimilor 11 ani 
» Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al CSM
» Propuneri de măsuri pentru elaborarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 2016
» Siguranţa traficului rutier, prioritate pentru poliţiştii din Mehedinţi

Dolj

» Scrisori de la cititori
» Evaluare națională la mai multe materii
» Final neaşteptat în războiul de la Târgul Municipal
» Disfuncţionalităţi la sistemul informatic al AJOFM Dolj
» Agricultura, o loterie în Dârvari
» Ești sărac, venit nu ai, bani la stat trebuie să dai!
» Telekom a lăsat o craioveancă fără ton la telefon
» S-au fotografiat furând în Anglia
» Agricultorii şi cadrele medicale, cei mai căutați peste hotare
» Dașoveanu atacă Poliția, Olguța Vasilescu ceartă Salubritatea
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Săptămâna României în Stagiunea Europa
» Concert Simfonic Extraordinar la Filarmonica “Oltenia”
» Craiova: Comercianţii de haine vechi s-au mutat în noul târg

Gorj

» Gorj: Un tânăr a prins pentru a șaptea oară consecutiv crucea aruncată în apă
» CEO a cheltuit 12,5 milioane de euro pe certificatele de CO2
» Gorj: Sute de locuri de muncă în agricultură, în Spania
» Gorj: A scăzut tariful la apă
» Gorj: Poliţiştii au dat sute de amenzi în prima săptămână a anului

Olt

» Olt: Măsuri pentru condiţii de vreme rea

Mehedinţi

» Pericol de polei pe şoselele din Mehedinţi

Sport

» Săpunaru îl aşteaptă pe Mutu la Pandurii
» Gigi Becali nu renunţă la fotbaliştii Craiovei
» Azi e ziua cea mare pentru antrenorii craioveni de box
» Trei foști jucători de la „GP“ Craiova, sub comanda lui Dică la SCM Pitești
» Ciurea strigă pe 18 ianuarie catalogul
» Florin Spânu: Vom miza pe copiii Filiașiului
» Azi e ziua cea mare pentru antrenorii craioveni de box
» Gogârlă: Avem șanse să învingem pe Krim Ljubljana
» Tenis – Horia Tecău s-a calificat în semifinale la Doha, la dublu

Bani & Afaceri

» Doljenii au luat credite în neștire

Sanatate

» Pacienții Policlinicii „Filantropia“, tratați în fostul sediu DNA
» Lipsește vaccinul antitetanos

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top