10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGerul i-a gonit pe oamenii străzii în centre sociale

Gerul i-a gonit pe oamenii străzii în centre sociale

Temperaturile tot mai scăzute din ultimele zile, nopţile extrem de geroase, dar şi ninsorile au afectat zeci de persoane fără adăpost, din Craiova. Cei mai mulţi dintre cei fără un acoperiş deasupra capului au ajuns la Centrul de urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile“, dar şi la Căminul pentru persoane vârstnice.

Tot mai multe persoane fără locuinţă au căutat în aceste zile un loc în care să se adăpostească pe perioada iernii.
Gheorghe Rusu are 60 de ani, iar de câteva zile se află în Centrul pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile“, aflat sub patronajul Mitropoliei Olteniei, prin Asociaţia Vasiliada. A avut familie, a avut o casă, acum însă nu mai are nimic, povesteşte bărbatul. „Din cauza băuturii am ajuns aşa… Nu mă pot lăsa. Am pierdut tot ce am avut, familia, casa, copiii, prietenii. Iarna trecută am dormit în adăpostul de la Filarmonică, deschis pe perioada iernii, în urmă cu doi ani la Căminul de bătrâni. În restul anului dorm pe unde găsesc, în special în zona gării, în trenuri! Nu am nici pensie, deoarece nu am împlinit încă vârsta legală la care să mă pot pensiona. Am ceva vechime, am lucrat pe unde am găsit de-a lungul anilor, însă nu am decât 60 de ani…“, a povestit bărbatul. Fiecare persoană internată în centrul pentru oamenii străzii are propria poveste. Marian Pârlea are 45 de ani. Nu are casă, nu are serviciu, nu mai are pe nimeni alături. „Ai mei sunt plecaţi toţi peste hotare… M-am externat zilele trecute de la Spitalul de la Leamna. Am venit la Craiova, însă din cauza frigului şi gerului de pe timpul nopţii, picioarele
mi-au degerat. Am probleme de ani buni, iar când dau de frig, durerile devin insuportabile. M-a găsit Poliţia Locală… Mă ştiu că sunt cuminte, că nu fac probleme şi m-au adus aici. O să stau câteva zile în acest centru, după care o să mă internez la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru a-mi trata degerăturile“, a povestit bărbatul. Într-o situaţie disperată se află şi Daniela Vană, o femeie în vârstă de 32 de ani, însărcinată în opt luni şi două săptămâni, care se adăposteşte acum la centrul pentru oamenii străzii. Nu are locuinţă, nu are părinţi, iar fraţii ei sunt plecaţi la muncă peste hotare. „Sunt disperată. Nu mă mai gândesc la mine în acest moment. Mă gândesc la copilul pe care-l voi naşte. Povestea mea? Este simplă, la fel ca a multor femei… Am avut o relaţie de aproape doi ani cu un bărbat, am rămas însărcinată. Nu ne-am înţeles, el consuma foarte mult alcool, mă bătea. Într-o zi m-a dat afară din casă fără să îl intereseze că sunt gravidă! Tot ce câştiga cheltuia… Acum nu ştiu ce o să fac. Probabil o să ajung într-un centru pentru mamă şi copil, după care trebuie să îmi găsesc neapărat de lucru. Am făcut croitorie, am lucrat la un patron… Ştiu că voi naşte o fetiţă, pe care o voi boteza Maria“, a povestit femeia.

„Am decis să îi primim pe toţi cei care au nevoie“

În urma ninsorilor din ultimele zile, adăpostul pentru oamenii străzii a fost ocupat la capacitate maximă. Cu toate acestea, aici sunt primiţi în continuare toţi cei care solicită adăpost. În cadrul acestui centru, beneficiarii au parte, pe lângă găzduire, de hrană caldă, asistenţă medicală, îngrijire, dar şi consiliere spirituală, sprijin în vederea obţinerii unor documente de identitate sau de stare civilă, mediere în vederea găsirii unui loc de muncă. „Toţi cei care au bătut la uşa acestui adăpost au primit haine curate, o masă caldă şi un pat în care să se odihnească. În general, de-a lungul anilor am găzduit persoane evacuate în urma retrocedărilor, care şi-au pierdut locuinţele în urma datoriilor acumulate la instituţii financiare de stat sau private, bătrâni alungaţi de copii, chiar şi mame şi copii abuzaţi, precum şi tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat de stat. În perioada iernii, numărul solicitărilor creşte. Avem zece locuri destinate persoanelor aflate în risc de a îngheţa, însă cererea a fost mai mare. Am avut în aceste zile 12 cazuri. Am decis să îi primim în continuare pe toţi cei care au nevoie, am suplimentat numărul saltelelor din camere. Avem oameni fără adăpost nu numai din judeţul Dolj. Sunt cazuri chiar şi din Vaslui. Chiar astăzi (ieri – n.r.) au venit alte două persoane la centrul pe care îl coordonăm să solicite adăpost. Imediat ce îi primim în centru, le facem o evaluare socială, o anchetă să vedem dacă păstrează legătura cu cineva din familie pe care să îl putem contacta, iar dacă sunt vârstnici încercăm să îi ajutăm să se interneze la Căminul de bătrâni“, a spus părintele Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile“. În acest centru sunt unele persoane care se adăpostesc de peste doi ani, printre care şi doi copii însoţiţi de bunică.
Având în vedere condiţiile meteo, craiovenii care zăresc persoane aflate în pericol de îngheţ le pot îndruma la centrul situat pe strada Râului, unde se vor putea încălzi şi vor primi hrană caldă. Aşezământul pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ funcţionează în baza unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Craiovei, prin Asociaţia Vasiliada, şi consiliul local. În 2014, s-a prelungit acest parteneriat pentru o perioadă de încă cinci ani.

Căminul pentru persoane vârstnice adăpostește cinci oameni ai străzii

Şi în acest an, cei fără adăpost au bătut la uşile Căminului pentru persoane vârstnice din Craiova. „În acest cămin au fost investite sume importante pentru a asigura beneficiarilor condiţii optime de locuit. Am decis să limităm numărul celor pe care să îi primim pe perioada iernii. Împreună cu reprezentanţii Primăriei Craiova, mai precis a viceprimarului Dan Daşoveanu, am hotărât să oferim adăpost în această iarnă pentru zece persoane. În prezent, avem deja cinci oameni ai străzii internaţi, patru bărbaţi şi o femeie, pe care i-am cazat în corpul central al căminului, în două din camerele pe care le aveam ca izolatoare“, a spus Vali Giurcă, directorul Căminului pentru persoane vârstnice. În acest moment, căminul este ocupat în proporţie de 90%.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS