19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratoare de asociație, ținută după gratii

Administratoare de asociație, ținută după gratii

Fosta administratoare Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013 (Foto: Arhivă GdS )
Fosta administratoare Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013 (Foto: Arhivă GdS )

Judecătorii craioveni au hotărât, săptămâna trecută, să respingă o cerere de eliberare condiționată formulată de fosta administratoare de la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, condamnată definitiv la doi ani și zece luni de închisoare pentru furtul a jumătate de milion de lei din banii locatarilor.
Problemele de la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă au fost descoperite în cursul anului 2012, după ce noua conducere a asociației a solicitat efectuarea unei expertize contabile. După descoperirea mai multor nereguli, cazul a fost preluat de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor Dolj, care au stabilit că Doina Liana Paraschiv, care a fost atât administratoare, contabilă şi casieră, cât şi membră a comitetului executiv la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, a băgat ani la rând mâna în banii locatarilor. Printre neregulile descoperite se numără acordarea de bonuri de masă ori prime atât administratoarei, cât şi celorlalţi angajaţi şi reprezentanţi ai proprietarilor ori decontarea unor curse cu taxiul care nu erau făcute în interes de serviciu. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că femeia a efectuat lucrări de reparaţii şi modernizare a coloanelor imobilelor fără a avea constituit un fond de reparaţii, iar plăţile au fost efectuate din încasările zilnice, adică din banii care ar fi trebuit să ajungă la furnizorii de apă sau căldură. Documentele justificative de plată a furnizorilor, statele de plată, facturile şi chitanţele fiscale nu aveau viza cenzorului, iar în registrul de casă au fost descoperite ştersături şi modificări, dar şi sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţe prin care încasa banii de la proprietari. În final, anchetatorii au reţinut că Doina Liana Paraschiv, care, între anii 2000 și 2012, a îndeplinit cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune aproape 450.000 de lei. Doina Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013, iar două săptămâni mai târziu a şi fost trimisă în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.
Inculpata și-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai ușoară, iar în decembrie 2014, magistrații de la Judecătoria Craiova au condamnat-o la trei ani și patru luni de închisoare. A urmat apelul, iar în mai 2015, femeia a fost condamnată definitiv la doi ani și zece luni de închisoare. În plus, instanța de judecată a hotărât ca inculpata să achite asociației 448.854 de lei drept daune materiale, sumă la care se adaugă penalităţi de întârziere la Termoficare (500.438 de lei) şi la Compania de Apă (132.224 de lei). În total, Doina Liana Paraschiv trebuie să achite asociației pe care a condus-o mai bine de zece ani suma totală de 1.081.516 de lei. Pentru recuperarea pagubei, anchetatorii au pus sechestru pe un Daewoo Matiz, singurul bun deținut de inculpată.
Înainte de Crăciun, după ce a executat aproape un an de închisoare cu tot cu arestul preventiv, Doina Paraschiv a formulat prima cerere de eliberare condiționată, însă acțiunea i-a fost respinsă pe 29 decembrie de Judecătoria Craiova. Instanța a fixat termen de reînnoire a cererii după 29 aprilie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS