11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii și-au pierdut liniștea din cauza petardelor

Craiovenii și-au pierdut liniștea din cauza petardelor

Părinții și bunicii care își duc copiii în părculețele din cartierele craiovene reclamă folosirea materialelor pirotehnice (Foto: Lucian Anghel)
Părinții și bunicii care își duc copiii în părculețele din cartierele craiovene reclamă folosirea materialelor pirotehnice (Foto: Lucian Anghel)

Zgomotul generat de materialele pirotehnice a început să se facă auzit în cartierele craiovene. În parcurile urbei, în preajma locurilor de joacă, materialele pirotehnice nu lipsesc. O reclamă craiovenii. „Dau cu petarde în părculeț. Aruncă de la balcoane, iar copiii mici se sperie“, a spus Marinela din cartierul Rovine. Alt părinte care își plimbă copilul în același părculeț arată cu degetul către părinți și către comercianții de materiale pirotehnice: „E periculos. Părinții sunt vinovați că le dau bani copiilor să le cumpere. Materialele pirotehnice ar trebui vândute în locuri speciale, nu la toate tarabele, chioșcurile. Vina planează asupra celor care le vând copiilor. Aceasta este, de fapt, problema“. Aceeași situație și în cartierul Craiovița Nouă. „Nu este seară să nu se audă zgomotul petardelor. Atâta timp cât se permite acest lucru, se aruncă“, reclamă o craioveancă, în vreme ce o bunică spune: „Nu se întâmplă doar seara, ci și pe zi, când suntem cu micuții la locul de joacă. Se sperie teribil copiii ăștia“.
Deși legislația în vigoare stipulează că este restricţionată comercializarea către persoane fizice şi folosirea de către aceștia, materialele pirotehnice tulbură liniștea urbei și pun în pericol siguranța cetățenilor.

Ce se poate cumpăra şi restricţii de folosire

Poliţiştii doljeni spun că, potrivit Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice se împart în mai multe categorii, numai unele putând fi cumpărate de persoanele care au împlinit 16 ani. În categoria 1 intră la clasa I articole pirotehnice de divertisment, cu un risc şi un nivel de zgomot foarte scăzut, cum ar fi artificiile sau „steluţele“, „jerbele cu scântei“, care pot fi cumpărate de persoanele care au împlinit 16 ani. Tot în categoria 1 intră şi clasele II-IV, care conţin articole pirotehnice de divertisment cu risc scăzut, mediu sau mare şi care pot fi folosite însă numai de către pirotehnicieni.
Mai există categoriile T1 şi T2, destinate folosirii pe scene şi care pot fi folosite numai de pirotehnicieni, şi categoriile P1 şi P2 – alte obiecte pirotehnice de divertisment. Cele din categoria P1, care prezintă un risc scăzut, pot fi cumpărate de persoanele care au împlinit 16 ani, în timp ce articolele pirotehnice din categoria P2 sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
Reprezentanţii IPJ Dolj au mai precizat că se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate ori evenimentelor de interes local. Folosirea petardelor sau altor obiecte pirotehnice la mai puţin de 50 de metri de locuinţe, 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune sau staţii peco ori păduri este interzisă.
De asemenea, conform aceleiași legi, efectuarea, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Am încercat să obținem și un punct de vedere din partea Poliției Locale, dar până la închiderea ediției acest lucru nu a fost posibil.

Mii de petarde, confiscate într-o singură zi

În cadrul unei acțiuni organizate marți, într-un târg comercial din Craiova, ofițerii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Dolj au confiscat aproximativ 5.000 de materiale pirotehnice de categoriile 2 și 3. Este vorba despre baterii de artificii, candele romane, rachete, petarde și vulcani, deținute ilegal de o societate comercială. Polițiștii doljeni au precizat că petardele au fost confiscate și a fost întocmit un dosar penal pentru efectuarea fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS