11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova, premiată de Academia Română

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova, premiată de Academia Română

În Aula Academiei Române a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, festivitatea de acordare a premiilor Academiei Române pentru anul 2013. Singurele premii acordate pentru domeniul Ştiinţelor juridice au fost obţinute de cadre didactice ale Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. Premiul „Simion Bărnuţiu“ i-a revenit lect. univ. dr. Lavinia Elena Smarandache pentru lucrarea „Regimul juridic al instituţiilor de credit“, iar Premiul „Andrei Rădulescu“ a fost decernat conf. univ. dr. Daniel Ghiţă pentru lucrarea „Mijloace juridice de asigurare a executării obligaţiilor“. Ambii laureaţi sunt prodecani ai Facultăţii de Drept, iar premiile obţinute reprezintă o recunoaştere a activităţii de cercetare ştiinţifică şi a contribuției aduse ştiinţei dreptului prin cele două lucrări premiate.
Lucrarea „Regimul juridic al instituţiilor de credit“ constituie materializarea aprofundării și perfecționării cercetării derulată de autoare în perioada studiilor post-doctorale.
„Abordarea tematicii regimului juridic al instituțiilor de credit, persoane juridice române, în contextul european al momentului, a făcut ca acest domeniu, oarecum de nișă sub aspect teoretic și aflat într-un moment de cumpănă și schimbare, să devină unul accesibil și să prezinte interes pentru triada formată din specialiștii în drept, practicienii din domeniul bancar și public. Lucrarea «Mijloace juridice de asigurare a executării obligaţiilor» se încadrează în preocupările constante ale autorului în domeniul dreptului civil şi al dreptului procesual civil şi abordează problematica executării obligaţiilor în contextul oferit de intrarea în vigoare a noului Cod Civil în anul 2011 şi a noului Cod de Procedură Civilă în anul 2013“, a precizat conf. univ. dr. Oana Ghiţă.
Nu sunt singurele premii ale Facultăţii de Drept în decursul celor 25 de ani de la înfiinţare. Facultatea a obţinut 20 de premii ale Academiei Române, dar şi numeroase alte premii ale Uniunii Juriştilor din România şi ale altor prestigioase foruri ştiinţifice.
Bilanţul anului 2013 se concretizează în 68 de premii, acordate unui număr de 145 de laureaţi, pentru opere individuale sau colective sau pentru întreaga creaţie. Din cele 78 de premii stabilite prin regulament, zece nu au fost acordate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS