PSD Dolj își cumpără sediu ieftin, în rate și cu dobândă mică

Sediul PSD din strada Mihail Kogălniceanu, nr. 12 (FOTO: arhiva GdS)


Scandal ieri în ședința de Consiliu Local Craiova pe modul în care PSD Dolj își va cumpăra sediul de pe strada Mihail Kogălniceanu numărul 12. Consilierii PNL au contestat dreptul PSD de a plăti în rate suma de 225.000 de euro fără TVA și dobânda infimă de 1% pe care o percepe Primăria Craiova. Pesediștii au replicat spunând că, fiind vorba despre o clădire veche, monument istoric, partidul va trebui să investească sume importante pentru reabilitarea ei. Interesant este că atât primăria, cât și PSD au încurcat dobânda Euribor cu Robor. Prima se referă la euro, cea de-a doua la lei.

După ce acum câteva săptămâni, Consiliul Local Craiova a aprobat vânzarea către PSD Dolj a sediului de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 12, o clădire cu o suprafață de câteva sute de metri, PSD și-a exprimat intenția de a plăti cei 225.000 de euro fără TVA în rate pe o perioadă de trei ani. La această sumă, primăria a negociat cu partidul ca acesta să plătească o dobândă anuală formată din dobânda Euribor la sold plus o marjă 1%. Concret, PSD și primăria au convenit ca partidul să plătească un avans de 25.000 de euro, apoi câte o mie de euro timp de 24 de luni, iar în ultimele zece luni, rata să crească la 17.600 de euro. După cum rezultă din adresa PSD Dolj către primărie, negocierea s-a purtat pe o dobândă Euribor la trei luni plus marja de 1%. În hotărârea care a fost supusă votului consiliului local și aprobată fără probleme se vorbește, însă, despre Robor. Diferența dintre cele două tipuri se face nu numai prin faptul că se referă la monede diferite, ci și prin nivelul dobânzii. Robor este mult mai scump de Euribor. În plus, hotărârea aprobată ieri vorbește de dobânda Robor, în timp ce Legea privind vânzarea sediilor către partide menționează Euribor în cazul vânzării în rate.

O marjă mică, foarte mică

Consilierii PNL au contestat însă marja foarte mică impusă de primărie și au considerat că municipalitatea condusă de PSD a făcut, de fapt, un favor partidului. „Ceea ce m-a deranjat pe mine a fost modul în care au fost eșalonate aceste rate, iar pe de altă parte, dobânda. Nu știu de ce primăria trebuie să se transforme în instituție bancară și să vândă ceva în rate cu o dobândă atât de convenabilă. Respectiva formațiune politică, dacă într-adevăr nu are bani să facă achiziția, poate să facă un credit bancar. Să vedem ce bancă îi dă un credit în care să plătească pentru nu știu câte luni o mie de euro, iar după trei ani, respectiva formațiune politică chiar poate vinde sediul la valoarea de piață“, a spus nemulțumit consilierul Dan Cherciu. „În primul rând, consider că prețul de achiziție este foarte mic. Trebuie ca PSD să meargă la o instituție bancară care are mult mai multe mecanisme de verificare a clientului. Să facă rost de un credit bancar și să cumpere. Nu cred că este grija vânzătorului dacă va avea cumpărătorul bani de investit pentru reabilitarea clădirii“, a spus și Marian Vasile, consilier PNL, răspunzând explicațiilor consilierilor PSD, care plângeau de milă partidului pentru că trebuie să investească sume importante pentru reabilitarea clădirii.

De exemplu, consilierul PSD, Radu Marin Traian, a făcut apel la Legea privind vânzarea sediilor către partide, spunând că plata în rate nu este interzisă. „Legea nu interzice ca ratele să fie diferențiate. În al doilea rând, este o clădire monument istoric și necesită sume foarte mari pentru avize și lucrări de consolidare. În primii doi ani, aceste cheltuieli, probabil, vor fi la niște valori la care nu se gândesc. Este un beneficiu pentru oraș, pentru că această cădire va arăta cu totul altfel“, a spus el.

Cel mai „emoționant“ discurs l-a avut consilierul PSD, Marin Nicoli, care nici mai mult nici mai puțin a spus că PSD avea o datorie să cumpere acel sediu pentru că în acea clădire s-a născut. PSD, care era FSN și s-a divizat în FDSN, a fost înființat în acea clădire. Este o datorie istorică pentru noi și față de membrii de atunci, mai ales față de membrii de acum care vor veni la ei acasă să facă politică social-democrată în folosul tuturor. Vânzarea în rate este oportună, necesară și în folosul membrilor noștri de partid și a celor din Craiova care pot veni la orice dezbatere“, a declarat Nicoli pătruns de greaua moștenire istorică a PSD.


Ce spune legea

Dincolo de certurile pe respectivul sediu, legea permite plata în rate și nici nu interzice ca sumele să fie diferențiate. Titlul ei este următorul: HG nr. 674/2013 privind modificarea și completarea HG nr. 927/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003 privind vânzarea spațiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice. La articolul 12 cu 1 din HG se prevăd următoarele: „Plata prețului vânzării se poate face în următoarele condiții:

a) avans de minimum 10% din prețul de vânzare;

b) rate lunare, eșalonate pe un termen care nu poate fi mai mare de trei ani.

(3) În contractele de vânzare cu plata prețului în rate, la cuantumul fiecărei rate se aplică rata dobânzii EURIBOR, la care se adaugă o marjă procentuală negociată de părți, aplicate la soldul creditului“. Cât de mare să fie marja? Cât vrea primăria.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 27 noiembrie 2015

Actualitate

» 20 de ani de la înființarea primei secții universitare de actorie din Oltenia – Promoția de actori 1999, la ceas aniversar
» Cartea de weekend: „Oameni care nu contează“ de Răsvan Popescu – Editura Paralela 45
» Viaţa unui muzician oltean, în limba lui Beethoven
» Picanterii din presa de altădată
» Rotary Construcții: Mihai Leonard Rotaru nu are nici o implicare în Dosarul retrocedărilor ANRP
» Atentate la Paris: A fost inculpată cea de-a şasea persoană la Bruxelles pentru “atentate teroriste”
» Guvernul României organizează Ziua Porţilor Deschise la Palatul Victoria
» Craterul de pe Aleea 4 Şimnic
» O rază de speranţă după ce focul le-a distrus casa
» Fumatul, un pericol mai mare decat credem
» Premiile RINNO la Craiova
» Pe cont propriu
» Străzi de coşmar
» Trafic infernal în centrul Craiovei
» Încă două persoane au fost reținute în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris
» Artificiile folosite la concertul Goodbye to Gravity din Colectiv, interzise în spaţii închise
» Iohannis a promulgat legea privind declararea Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională
» DNA: Şeful biroului Brigadei Poliției Rutiere, sub control judiciar pentru trafic de influență
» Directorul ANM: Ar putea fi emis Cod portocaliu de precipitaţii pentru sudul ţării, în această noapte

Local

» Conacul care adăpostește poveștile bătrânilor singuri
» Comuna Fălcoiu se modernizează, tradiția usturoiului piere

Dolj

» Trafic de coşmar în centrul Craiovei
» Întreruperi energie electrică de miercuri
» Două investiții din Malu Mare, pe loc repaus
» Vaccinul antirabic lipsește, antitetanosul e greu de găsit
» Meciul orgoliilor la Malu Mare: Primarul Dicu pasează vina la consilieri și la juristul Prefecturii
» Când încep lucrările pe Aleea IV Șimnic?
» Se opreşte apa în cartierele Brestei şi Calea București
» Craiova: Pieton accidentat de un șofer neatent
» Craiova: Circulaţia rutieră este închisă pe 1 decembrie în zona centrală a municipiului
» Poliţiştii doljeni sărbătoresc Ziua Naţională a României
» Pietonii, în atenția polițiștilor rutieri craioveni
» Craiova: Prins băut la volan şi cu maşina neînmatriculară, după un accident pe strada Caracal
» Se opreşte apa în cartierele Brestei şi Calea București

Gorj

» CJ Gorj pregăteşte un ansamblu complex de manifestări la 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi
» Gorj: Poliţiştii locali, la datorie de 1 Decembrie

Mehedinţi

» Regele Mihai I, cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Aproape 4.500 de şomeri au fost încadraţi în muncă de la începutul anului

Sport

» Goluri multe la Memorialul „Liviu Răducan“
» CSU continuă goana după puncte
» Luptătorii de la Power Gym s-au remarcat la Sibiu
» Doar baschetbaliștii joacă în deplasare
» Bute, gata să recâștige titlul mondial IBF
» Scarlat și Petre au rezolvat victoria „satelitului“ (galerie foto)
» Doljul întâlnește Caraș-Severinul la U14 și U15
» Fotbal – Pandurii, victorie la pas cu Concordia Chiajna

Magazin

» Chinezii deschid cea mai mare fabrică de clonare din lume
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – 007: Coordonata Skyfall

Top