20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISJ Dolj: Agenții economici, așteptați să propună calificări pentru elevi

ISJ Dolj: Agenții economici, așteptați să propună calificări pentru elevi

Angajatorii pot propune unităților de învățământ profesional noi calificări care să fie puse  în practică din anul școlar 2016-2017 (FOTO: Bogdan Grosu)
Angajatorii pot propune unităților de învățământ profesional noi calificări care să fie puse
în practică din anul școlar 2016-2017 (FOTO: Bogdan Grosu)

Agenții economici care vor să se implice în orientarea profesională a elevilor din județul Dolj pot propune specializări pentru unitățile școlare cu profil tehnic și profesional. Propunerile se fac până pe 11 decembrie, fie direct la unitatea de învățământ cu care au parteneriat, fie la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Învățământul profesional poate fi corelat cu cerințele de pe piața muncii. Pentru a se atinge acest obiectiv, inspectorii școlari solicită agenților economici să se implice direct în realizarea ofertei educaționale pentru anul școlar următor. „Acest procedeu a început încă de anul trecut. Am pus în aplicare 67% din solicitările agenților economici și acest lucru poate fi vizibil în creșterea numărului de clase și de elevi. Dacă anul trecut aveam 800 de elevi în învățământul profesional, acum sunt peste 1.100 de elevi. Procesul de dezvoltare va continua și așteptăm propuneri pentru diversificarea ofertei educaționale. Pot veni să facă propuneri atât agenții economici care au deja parteneriate cu unitățile școlare, cât și cei care nu s-au implicat până acum în pregătirea elevilor“, a precizat Simona Ciulu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic. Propunerile cu noile calificări se pot depune direct la școli sau chiar la Inspectoratul Școlar.
„Agenții economici care vor veni cu propuneri, ce se pot depune până pe 11 decembrie, la școlile unde există parteneriate sau direct la Inspectoratul Școlar Județean Dolj ar fi bine să se implice în mod direct în tot procesul educațional. Și mă refer aici nu numai să propună calificări, ci să participe și la admitere, să organizeze un interviu cu elevii în etapa de preselecție“, a mai spus inspectorul școlar pentru învățământul tehnic.

Agenții economici au propus 150 de calificări

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că au periodic întâlniri cu agenții economici, iar la ultima dezbatere s-au prezentat 95 de angajatori care au propus 150 de calificări.
„Cele mai uzuale solicitări sunt din domeniul mecanică pentru calificările mecanică auto, tinichigiu auto, operator pe mașini-unelte cu comandă numerică, pentru domeniul electric: electrician de joasă tensiune, electrician pentru echipamente electrice și energetice. Pentru electromecanică un mare angajator a cerut ca și calificare electromecanic material rulant. Sunt cereri din toate domeniile care sunt grupate în profil tehnic, resurse naturale și protecția mediului. De asemenea și în domeniul serviciilor continuă să se caute bucătar, ospătar. De altfel, încercăm să dezvoltăm și domeniul construcțiilor spre care elevii se îndreaptă în număr mic. Sperăm să-i dăm altă deschidere pentru că se caută nu numai zidari și zugravi, ci și instalatori și restauratori“, a mai precizat inspectorul școlar Simona Ciulu. De altfel, în urma parteneriatului cu agenții economici din acest an școlar sunt două unități care au inclus învățământul profesional. În Craiova, acest exemplu se regăsește la Colegiul „Ștefan Odobleja“ care școlarizează în domeniile electric și mecanic.
„Am cu un an mai târziu școlarizarea în sistem de învățământ profesional, dar sperăm să recuperăm anul de întârziere. Vom încerca să propunem mai multe clase pentru anul școlar următor pentru că avem o bază materială foarte bună și resursă umană bine pregătită, pentru că au fost comasate trei licee tehnologice. Se va înființa un centru tehnic pentru domeniul mecanică, calificarea tehnician mecatronist, și pentru învățământul profesional – calificările mecanic utilaje și instalații în industrie, precum și pentru mecanic echipamente hidraulice și pneumatice. Investiția este în valoare de 100.000 de dolari și este un proiect al companiei Ford în colaborarea cu Fundația Gazeta de Sud“, a precizat Cristiana Dinu, director adjunct al Colegiului Național „Ștefan Odobleja“.
De altel, în județ, la Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare s-a format o clasă de apicultor-sericicultor. „Specializarea le va da posibilitatea elevilor să devină antreprenori. Vor face firme de exercițiu, astfel încât ei să fie pregătiți să întreprindă ceva imediat după finalizarea studiilor. Pe viitor, deși suntem în zona periurbană, încercăm să dezvoltăm învățământul profesional. Avem această posibilitate în domeniul agricol“, a precizat Angela Dodocioiu, directorului Liceului Tehnologic din Malu Mare.

Practica în atelierele școlare, doar dacă e cazul

Modificări vor interveni și în ceea ce privește asigurarea orelor de practică.
Potrivit ultimelor precizări făcute de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, orele de instruire practică se vor face în special la agenții economici, cu care școlile tehnice încheie parteneriate. Practica în ateliere se va face doar în condiții speciale.
„Pentru a face practică în atelierele școlare, unitatea de învățământ trebuie să ceară acordul inspectorului școlar general și apoi practica este avizată de inspectorul școlar de discipline tehnice“, a precizat inspectorul școlar Simona Ciulu. La învățământul profesional și tehnic pregătirea practică este de minimum cinci săptămâni.
Directorii susțin că această practică la agenții economici îi va ajuta pe elevi să se dezvolte. „La agenții economici elevii se învață cu disciplina la locul de muncă și văd practic în ce constă profesia pe care și-au ales-o“, a precizat Cristiana Dinu, directorul adjunct al Colegiului „Ștefan Odobleja“.
De altfel, unitățile de învățământ care vor să-și diversifice oferta educațională la învățământul profesional sau să includă acest tip de calificare a elevilor sunt obligate să aibă încheiate contracte de parteneriate cu agenți economici înainte de a prezenta oferta educațională spre aprobare la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS