21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnaţi pentru că au golit contul unei bătrâne

Condamnaţi pentru că au golit contul unei bătrâne

Potrivit anchetatorilor, reprezentanții Băncii Comerciale Carpatica au omis să anunțe frauda comisă de o angajată (Foto: arhiva GdS)
Potrivit anchetatorilor, reprezentanții Băncii Comerciale Carpatica au omis să anunțe frauda comisă de o angajată (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv doi craioveni, o fostă funcţionară a Băncii Carpatica şi pe concubinul său, acuzați că au furat din contul unei bătrâne bolnave aproape 225.000 de lei. Instanța a redus pedepsele inculpaților de la cinci la patru ani de închisoare cu executare.

Povestea în acest dosar începe în aprilie 2011, când o femeie a aflat că din contul bunicii sale dispăruseră peste 220.000 de lei. Este vorba de un cont deschis de Cleopatra Dinescu, de 73 de ani, la Agenţia Craiova a Băncii Comerciale Carpatica. În acest cont erau depuşi peste 220.000 de lei, bani obţinuţi din vânzarea unei proprietăţi din Bucureşti. Pentru că femeia era bolnavă, în ultimii ani contul fusese administrat de nepoata sa, Elena Geantă. În aprilie 2011, Elena Geantă s-a dus la bancă să scoată o sumă de bani, în numele bătrânei, pentru a face o lucrare la cimitir, însă a mai găsit în cont doar suma de 2.051,90 lei.
După ce a găsit gol contul bunicii sale, Elena Geantă a cerut explicaţii conducerii agenţiei bancare şi chiar a depus o sesizare. A primit în schimb doar asigurări că se vor face verificări. Procurorii DIICOT au menţionat în rechizitoriu că, „deşi banca fusese sesizată oficial de o persoană îndreptăţită, instituţia bancară nu a fost deloc interesată să sesizeze organele competente pentru frauda respectivă, căutând să o amăgească pe Geantă Elena că problema se va lămuri“. Tocmai „lipsa de interes în sesizarea organelor competente“ a băncii i-a făcut pe ofiţerii Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Dolj să intre pe fir, ei fiind cei care, în iunie 2011, au sesizat ofiţerii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT despre această fraudă. În urma anchetei, oamenii legii au ajuns la doi suspecți – Mirela Lungu, pe atunci funcţionară la agenţia din Craiova a Băncii Comerciale Carpatica, și Adrian Furnea, concubinul femeii.

Şi-a împuternicit concubinul să scoată banii din cont

Potrivit anchetatorilor, Mirela Lungu a pus ochii pe contul Cleopatrei Dinescu încă de la începutul anului 2010. În luna iulie 2010, funcţionara a solicitat eliberarea unui card bancar pentru contul respectiv, însă atunci când a încercat să îl ridice, motivând că titulara contului este bolnavă, colegele sale au refuzat-o categoric. După această încercare eşuată de a pune mâna pe bani, Mirela Lungu a pus la cale un plan ceva mai elaborat. Funcționara şi-a urmărit mai multe colege de serviciu şi a reuşit să afle parola de acces în aplicaţia de gestionare a conturilor bancare a unei casiere. Pe 28 iulie, folosind parola casierei, Mirela Lungu a intrat în sistemul informatic al băncii şi, în urma unei înţelegeri, l-a împuternicit pe un anume Marius Găgeatu să execute operaţiuni din contul Cleopatrei Dinescu. În acelaşi timp, funcţionara a anulat împuternicirea titularului legal de cont, care era la acea dată Elena Geantă. În urma anchetei s-a stabilit că, în momentul realizării acestor operaţiuni, nu exista nici un document în bancă prin care Cleopatra Dinescu să-l împuternicească pe Găgeatu. Ulterior, Găgeatu a refuzat să retragă banii din contul bătrânei, deşi Mirela Lungu şi Adrian Furnea îi promiseseră o parte din sumă. Văzând că nici de data aceasta nu a reușit să pună mâna pe banii bătrânei, Mirela Lungu a folosit din nou parola de acces a colegei sale, a anulat împuternicirea lui Gabriel Găgeatu şi l-a împuternicit pe concubinul ei să aibă acces la contul bătrânei. Anchetatorii au mai precizat că, pe 5 august 2010, Furnea a extras din contul Cleopatrei Dinescu, de la trei sucursale ale Băncii Carpatica din Bucureşti, suma de 175.000 de lei. Ulterior, pe 1 septembrie, bărbatul a mai extras tot de la o sucursală a Băncii Carpatica din Bucureşti restul până la suma de 222.500 de lei.

Pedepsele

Pe 27 iulie 2011, Lungu şi Furnea au fost reţinuţi de procurori, însă judecătorii nu au acceptat propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor formulată de anchetatori. În decembrie, în acelaşi an, cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni: accesul fără drept la un sistem informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos sau fals în înscrisuri sub semnătură privată. Au urmat doi ani de proces, iar în decembrie 2013, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe cei doi inculpați la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile comise. În plus, instanţa i-a obligat pe inculpaţi, împreună cu Banca Comercială Carpatica, să-i plătească părţii vătămate, Cleopatra Dinescu, suma de 222.500 de lei, la care se adaugă dobânzile legale până la data achitării prejudiciului.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel, iar miercuri, 28 octombrie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Cei doi inculpați au fost condamnați definitiv la câte patru ani de închisoare, iar instanța a constatat că prejudiciul a fost acoperit de bancă. Carpatica i-a înapoiat femeii păgubite suma de 267.669 de lei, care cuprinde cei 222.500 plus dobânda legală. Joi după-amiază, cei doi inculpați s-au prezentat la sediul IPJ Dolj și au fost duși în arest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS