9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnde se blochează firmele la accesarea finanțărilor

Unde se blochează firmele la accesarea finanțărilor

Gheorghe Lăpădat, directorul Filialei Craiova a FNGCIMM, a explicat, în studioul Alege TV,  la emisiunea „Economia Sudului“, cum unele firme din Oltenia au datorii de trei ori mai mari decât posibilitățile de finanțare (FOTO: Traian Mitrache)
Gheorghe Lăpădat, directorul Filialei Craiova a FNGCIMM, a explicat, în studioul Alege TV,
la emisiunea „Economia Sudului“, cum unele firme din Oltenia au datorii de trei ori mai mari decât posibilitățile de finanțare (FOTO: Traian Mitrache)

Care sunt cele mai importante greșeli pe care le fac firmele care încearcă să acceseze împrumuturi, cum pot avea acestea acces la finanțări bancare, cum a afectat insolvența economia și cum încheie anul IMM-urile din Oltenia din punct de vedere financiar, cum au ajuns anumite firme la un grad de supraîndatorare sunt doar câteva dintre aspectele dezvăluite de directorul Filialei Craiova a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.

Gradul de bancarizare a firmelor românești a avut, în ultimii ani, „o evoluție oscilantă din cauza crizei financiare. Desigur, în ultimii ani, sectorul bancar a devenit restrictiv, chiar foarte exigent în acordarea creditelor, și din cauza rezultatelor obținute în acordarea creditelor anteriorare. Totuși, există firme care pot accesa credite“, a precizat Gheorghe Lăpădat, directorul Filialei Craiova a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV. El a mai spus că, dacă o firmă din categoria IMM-urilor dorește să obțină un credit de investiții sau o linie de credit, aceasta trebuie să îndeplinească o serie de condiții cerute de instituțiile care acordă împrumutul. Dacă firma a mai avut alte credite este foarte important să se fi ținut de plata ratelor la termenele stabilite cu banca.
Lăpădat a sesizat un aspect din piață: unele firme au un grad supraunitar de îndatorare, ceea ce înseamnă că unele IMM-uri au volumul datoriilor de trei ori mai mare decât resursele financiare proprii. De asemenea, un astfel de grad mare de îndatorare conduce la indicii de insolvență pentru firmele respective.
O mare problemă a economiei este insolvența. Directorul Filialei Craiova a FNGCIMM a precizat că în România 42 de firme din 1.000 active au intrat în insolvență, ceea ce ne situează cu mult peste media europeană. În cazul firmelor care intră în insolvență la care FNGCIMM a garantat creditele, practic Fondul îi achită băncii împrumutul garantat firmei, urmând ca instituția statului să se înscrie la masa credală pentru a-și recupera prejudiciul de la firma intrată în insolvență.
Gheorghe Lăpădat a spus că s-a redus considerabil numărul firmelor intrate în insolvență față de anii anteriori (având date din rândul firmelor care au obținut credite garantate de Fond), ceea ce este o veste îmbucurătoare pentru mediul de afaceri din Oltenia. De asemenea, Lăpădat consideră că multe IMM-uri vor încheia exercițiul financiar 2015 cu rezultate mult mai bune decât în anii anteriori.

Dificultăți ale IMM-urilor în accesarea creditelor

În general, FNGCIMM garantează până la 80% dintr-un împrumut, urmând ca firma să aducă garanții de diferența până la 110-140%, în funcție de cum solicită banca respectivă care acordă împrumutul.
Indiferent care ar fi intențiile FNGCIMM de a garanta pentru o firmă care vrea să se împrumute pentru a-și finanța afacerea, firmele din categoria IMM-urilor trebuie să îndeplinească, mai întâi, condițiile băncii pentru a obține credit. Este foarte important ca firma să obțină profit și să nu aibă datorii către stat și mari datorii către furnizori. „La nivelul Olteniei, cele mai mari dificultăți pe care le întâmpină firmele în accesarea creditelor bancare sunt reprezentate de rezultatul financiar, care în multe cazuri este pierdere, și gradul mare de acumulare a datoriilor atât către bugetul statului, cât și către parteneri. În această situație, indicatorii de bonitate nu sunt concludenți, nu se încadrează în categorii de performanță. Dar dificultățile majore ale firmelor sunt constituite de pierderea înregistrată și gradul mare de îndatorare“, a precizat Gheorghe Lăpădat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. Practic, firmele care nu realizează profit și au datorii către furnizori se află într-un cerc vicios pentru că nu pot obține finanțare de la bănci ca să își achite obligațiile. Lăpădat spune că și băncile trebuie înțelese pentru că respectă condițiile de prodențialitate atunci când acordă împrumuturi.

Scheme de garantare propuse pentru IMM-uri

România deține ultimul loc în Europa din punct de vedere al IMM-urilor active pe cap de locuitor. La noi sunt 21 de IMM-uri active la 1.000 de locuitori, pe când în alte state din Occident sunt câteva sute de IMM-uri active la mia de locuitori. FNGCIMM a propus Ministerului Finanțelor două scheme de garantare pentru IMM-uri. Una este dedicată firmelor nou-înființate, care au acces dificil la finanțare din partea băncilor, din cauza riscului mare la creditare pe care îl prezintă o firmă nouă, care nu are capital. Schema presupune ca Fondul să garanteze creditele de investiții start-up-urilor pe o perioadă de cinci ani, a spus Gheorghe Lăpădat. Firma nou-înființată trebuie să treacă de condițiile de acordare a creditelor impuse de bănci, dar și să aibă un plan de afaceri viabil, capabil să aducă plusvaloare. A doua schemă presupune acordarea unor garanții din partea statului firmelor aflate în dificultate, care nu își mai pot achita datoriile către furnizori și care vor să se împrumute în bănci pentru a ieși din situația dificilă în care se află. Un astfel de sprijin se acordă pe o perioadă de la șase luni la doi ani și ar urma să apară pentru a se evita intrarea în insolvență a debitorilor respectivi. Propunerile Fondului de Garantare sunt în dezbatere la Ministerul Finanțelor.
Ceea ce trebuie să știe firmele care nu dispun de garanții materiale pentru a se împrumuta la bănci și apelează la garantarea creditelor de către stat este faptul că Fondul de Garantare percepe un comision în funcție de potența firmei și de afacerile acesteia, dar și în funcție de vechimea entității economice respective pe piață. De exemplu, firmele nou-înființate care prezintă un grad mare de risc vor plăti cel mai mare comision către Fond, care poate ajunge la 3,8% din valoarea creditului contractat de la o instituție specializtă în acest sens.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

Când poate o firmă să beneficieze de garanții din partea Fondului

Doar firmele care se încadrează în condițiile legii în categoria IMM-urilor pot beneficia de garantarea creditelor din partea FNGCIMM. Gheorghe Lăpădat a precizat că o firmă ca să poată beneficia de garanție din partea Fondului trebuie să aibă până la 250 de angajați, să nu depășească echivalentul în lei a 50 de milioane de euro drept cifră de afaceri, iar valoarea totală a activelor să nu fie mai mare de 43 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS