14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum pot fi atrase rapid fonduri nerambursabile

Cum pot fi atrase rapid fonduri nerambursabile

Daniel Popescu, directorul OJFIR Dolj, a spus că există o cerere foarte mare de finanțare pe PNDR din partea firmelor care vor să realizeze investiții nonagricole (FOTO: ana-Maria Predilă)
Daniel Popescu, directorul OJFIR Dolj, a spus că există o cerere foarte mare de finanțare pe PNDR din partea firmelor care vor să realizeze investiții nonagricole (FOTO: ana-Maria Predilă)

Cei care aplică pe noul PNDR au șanse mari să obțină finanțări anul acesta, pentru că este primul an de la lansare, iar fondurile alocate sunt generoase. Dar există și mici dezavantaje pentru unii potențiali aplicanți. PFA-urile, II-urile și alte entități care nu realizează profit nu vor primi punctaje în plus la evaluare pe PNDR, așa cum primesc firmele cu rezultate financiare pozitive, dacă aplică pentru activități non­agricole.

Firmele din mediul rural care vor să se extindă în alte domenii de activitate în afara agriculturii, pe Submăsura 6.4 „Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități nonagricole“, pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pot obține până la 200.000 de euro pe acest program. Ajutorul de minimis nerambursabil este de 70% din valoarea proiectului, dar în anumite activități, firmele care aplică pe această submăsură pe PNDR pot obține 90% din sumă, urmând ca respectivele entități să contribuie cu doar 10% din valoarea investiției. „Pot primi finanțare de până la 90% din proiect toate activitățile de producție, cele din domeniul veterinar, medical și de agroturism“, a precizat Daniel Popescu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Dolj, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV. Pe respectiva submăsură, TVA este o cheltuială eligibilă, la fel ca și cheltuielile cu consultanța, deci și cu întocmirea proiectului.
Daniel Popescu a precizat că este posibil ca toate proiectele care sunt depuse anul acesta și obțin la evaluare peste 20 de puncte să poată prinde finanțare pe Submăsura 6.4 pe PNDR, deoarece, de regulă, în primul an nu se termină toți banii din alocarea bugetară aferentă lui 2015, dar firmele din mediul rural, care au și punctele de lucru în mediul rural, trebuie să aibă deja proiectele pregătite.

PFA-urile impozitate la norme de venit primesc punctaj mai mic

Aplicanții care obțin profit primesc punctaj mai mare la evaluarea proiectelor pe PNDR decât cei care nu obțin profit. Dar există categorii de entități economice care depun declarații de impunere la Fisc pe bază de norme de venit și nu realizează profit, cum ar fi persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF). Potrivit lui Daniel Popescu, acestea nu vor primi punctaje în plus pentru realizarea de profit, dar oricum se vor califica dacă la evaluare obțin mai mult de 20 de puncte și vor obține dacă activitatea pe care vor să o întreprindă cu fondurile nerambursabile este viabilă. Există o listă a codurilor CAEN (clasificarea activităților din economia națională) care primesc un punctaj mai mare dacă au potențial de dezvoltare. Cu alte cuvinte, dacă aplicanții, firmele, doresc să desfășoare o activitate al cărui cod CAEN este trecut de stat pe acea listă cu activități cu potențial mare de dezvoltare, atunci aplicanții vor fi bonusați cu puncte în plus. Finanțarea nerambursabilă prin PNDR se face în ordinea punctajului obținut de aplicanți, până la epuizarea sumelor din alocația bugetară aferentă anului 2015, dar nu pot intra la finanțare proiectele care au acumulat mai puțin de 20 de puncte. Pe Submăsura 6.4 sunt finanțate activități de producție, dar și de servicii.

Au fost proiecte pe PNDR reziliate

Pe vechiul PNDR 2007-2014 au fost câteva zeci de proiecte reziliate în Dolj. Daniel Popescu a precizat în emisiune că firmele au organizat licitații care au fost contestate și au depășit termenele stabilite prin proiect. Astfel că unele dintre respectivele firme au renunțat la 50% din fondurile nerambursabile care se alocau pe acel proiect. Entitățile economice cu contracte reziliate așteaptă doi ani și pot relua procedura de accesare a fondurilor pe PNDR sau își continuă investiția începută, dar cu fonduri proprii. Ele pot și să renunțe.
Popescu spune că la proiectele de investiții pe PNDR reziliate din vina aplicantului, acesta nu mai are voie timp de doi ani să acceseze programul. După perioada de restricție de doi ani, firma poate face o expertiză a lucrărilor deja efectuate, după care accesează din nou programul.
Alte firme s-au ales cu contractele pe PNDR reziliate, din cauză că nu s-au încadrat în condițiile de finanțare ale băncilor, în timp ce unele au creat „condiții artificiale de afaceri“. De exemplu, dorind să se extindă mai întocmeau un proiect pe numele surorii, al fratelui sau al altor rude și astfel depășeau acel ajutor de minimis acordat, de maximum 200.000 de euro.

Primăriile vor putea aplica în curând pe PNDR

Pe noul PNDR 2014-2020 este așteptată în luna septembrie lansarea sesiunii de proiecte pe anul acesta, cu o alocare bugetară totală de peste 500 de milioane de lei la nivelul întregii țări. Primăriile care doresc să realizeze investiții cu fonduri europene pentru alimentări cu apă, canalizare, repararea sau asfaltarea de drumuri de orice fel trebuie să aibă deja proiectele pregătite, spune directorul OJFIR Dolj, pentru a le depune imediat după lansarea Submăsurii 7.2 pe PNDR, unde aplicanți pot fi autoritățile publice locale.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS