14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn nou termen în procesul CEO - BVA Coal

Un nou termen în procesul CEO – BVA Coal

Complexul Energetic Oltenia aşteaptă bani de la BVA Coal
Complexul Energetic Oltenia aşteaptă bani de la BVA Coal

Primul termen de judecată în procesul intentat de BVA Coal Constanţa Complexului Energetic Oltenia, în care solicită restituirea biletelor la ordin în valoare de 780.000 de euro, s-a încheiat miercuri indecis. Instanţa a dat un nou termen de judecată, pe 16 septembrie, dată până la care BVA Coal Constanţa trebuie să îşi timbreze acţiunea. Societatea din Constanţa a câştigat o licitaţie privind achiziţia unei cantităţi de 1,2 milioane de tone de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Preţul oferit a fost de 13 euro pe tonă, însă livrările au fost sistate după patru luni. Licitaţia a avut loc în luna octombrie a anului trecut, iar contractul trebuia să se deruleze în perioada ianuarie – iunie 2015. Din cauză că nu ar mai fi primit bani pe cărbunele livrat, conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis în luna aprilie să sisteze contractul, ulterior acesta fiind reziliat.

Anchetă la DNA

În urma rezilierii contractului, Complexul Energetic Oltenia a încercat să folosească mai multe bilete la ordin primite de la BVA Coal, în valoare de 780.000 de lei. Intenţia producătorului de energie electrică şi cărbune a fost de a ridica garanţia de bună execuţie a contractului. Conturile BVA Coal Constanţa fuseseră însă golite anterior şi Complexul Energetic Oltenia a rămas fără banii respectivi. Patronii firmei din Constanţa susţin că nu sunt vinovaţi de rezilierea contractului şi cer restituirea garanţiei, acuzând compania că nu a avut capacitatea de livrare a cărbunelui la granulaţia prevăzută în contract. Luni, marţi şi miercuri au fost şi audieri la DNA Craiova în legătură cu acest contract, în care scrisoarea de garanţie bancară a fost înlocuită prin act adiţional cu biletele la ordin, care în final nu au avut acoperire. Procurorii vor solicita şi o expertiză pentru a stabili dacă a fost prejudiciat în vreun fel Complexul Energetic Oltenia. De altfel, a şi fost dispusă începerea urmăririi penale in rem, până la definitivarea audierilor celor peste 20 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia care au dat cu subsemnatul în faţa procurorilor anticorupţie.
BVA Coal a fost înfiinţată cu trei săptămâni înainte de organizarea licitaţiei de către CEO. Constănţenii au cumpărat cărbune cu 13 euro tona şi l-au revândut în Serbia cu 34 de euro tona. Administraţia Complexului Energetic Oltenia a motivat organizarea licitaţiei prin faptul că nu a putut exporta direct cărbune în Serbia din cauza imposibilităţii de a organiza transportul. De asemenea, preţul de 13 euro pe tona de cărbune ar fi peste cel de producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS