10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA a intrat în afacerea Imprimeria Oltenia

DNA a intrat în afacerea Imprimeria Oltenia

Remus Vulpescu, membru AGA la CNI Coresi, a fost citat în urmă cu două zile la DNA, într-un dosar vizând afacerile imobiliare ale acestei companii. Printre aceste afaceri imobiliare se numără și Imprimeria Oltenia, al cărei teren a ajuns, printr-un intermediar, în proprietatea Kaufland. Mai multe persoane din conducerea imprimeriilor Coresi sunt citate în aceste zile la DNA.
În urmă cu două zile, presa națională a publicat informația că fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a fost audiat la DNA. El a declarat presei că a fost audiat ca martor într-un dosar de corupție privind afacerile imobiliare ale unei companii naționale. „Afacerile imobiliare sunt, din păcate, o zonă de activitate care nu a încetat, nu a dispărut din activitatea companiilor de stat. Companiile de stat nu trebuie să fie agenții imobiliare sau dezvoltatori imobiliari, punct. Companiile de stat trebuie să-și exercite obiectul de activitate și, dacă un manager nu poate să-și desfășoare obiectul de activitate, trebuie să facă un pas în spate, nu să înceapă să vândă active imobiliare din companie sau să închirieze ori să facă alte tipuri de afaceri pe care le-ați văzut. Pentru că e prea ușor și prea legitim ca în situații de acest gen să apară bănuieli de interese incorecte, ilegale, de comisioane și alte astfel de chestii“, a declarat Vulpescu, potrivit agenției Hotnews. Mai multe surse au confirmat pentru GdS că Vulpescu a fost citat la DNA într-un dosar privind Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi. Printre altele, Vulpescu a mai fost șef al Corpului de Control al premierului Victor Ponta. În calitate de șef al OPSPI, acesta a solicitat insolvența Hidroelectrica SA și a gestionat dezastruos tentativa de privatizare a Oltchim SA Râmnicu Vâlcea.

Afacerea „Imprimeria Oltenia“

Despre afacerile imobiliare ale CNI Coresi am relatat amănunțit în paginile GdS, una dintre acestea fiind cea referitoare la Imprimeria Oltenia. Întreaga poveste o puteți citi în ediția din data de 15 ianuarie 2015 („Victor Ponta, denunțat la DNA în dosarul «Imprimeria Oltenia»“).
Pe scurt, CNI Coresi a vândut Imprimeria Oltenia din cartierul 1 Mai pentru 1,68 de milioane de euro unei firme de imobiliare din Galați (Dapo Euro Imob SRL), iar cea mai mare parte a banilor a fost folosită pentru relocarea activității într-un spațiu de cinci ori mai mic, ce urma să fie construit în cartierul Craiovița Nouă. Intermediarul din Galați a revândut imediat imprimeria către Kaufland, la un preț confidențial. Dosarul acestei afaceri a ajuns în cele din urmă la DNA Craiova. Ieri, DNA a confirmat că a început urmărirea penală față de cauză în dosarul „Imprimeria Oltenia“. Valorificarea activelor CNI Coresi a început după ce compania a intrat în insolvență. Vânzarea directă a Imprimeriei Oltenia a fost aprobată de Comitetul Creditorilor (CC), votul decisiv aparținând Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Șefii Coresi, citați la DNA

Potrivit surselor GdS, se pare că la DNA – Structura Centrală se află un nou dosar care privește intrarea în insolvență a CNI Coresi, în care a fost recent audiat Remus Vulpescu, membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA).
Informația ne-a fost confirmată de Ilie Marius Bogdan, director general al CNI Coresi. „Suntem chemați ca martori. Eu încă nu am fost chemat, colegii mei au fost și au dat declarații. Oamenii vor să se lămurească cu ce ne confruntăm noi la compania asta. După ce se lămuresc, probabil vor da o ordonanță în consecință. Nu știu care va fi aceea“, a spus Bogdan. Potrivit acestuia, lui Remus Vulpescu i s-ar fi cerut informații privind externalizarea unor servicii ale CNI Coresi.
Între timp, supermarketul Kaufland din cartierul 1 Mai întârzie să apară, mai ales că sediul imprimeriei nu a fost încă demolat. „Nu ne-am apucat să demolăm clădirea pentru că au apărut anumite probleme. Clădirea nu a fost preluată de la vânzător. Lucrăm la devierea canalului colector din zonă, iar aici au apărut alte probleme. Am dat peste o conductă de termoficare care nu figura pe hărți. De asemenea, CEZ are un transformator în zonă și trebuie să rezolve problema“, ne-a precizat Paul Brătiș, reprezentantul Road And Civil SRL, firma care se ocupă de lucrări. Aceeași societate construiește și noul sediu al Imprimeriei Oltenia din Craiovița Nouă. „Aici am primit autorizația de construire abia la sfârșitul lunii iunie. În iulie și august am ieșit cu structura din pământ. Este foarte bine, pentru că și aici am avut lucrări foarte grele. Apreciez că la mijlocul lunii noiembrie vom finaliza acest sediu“, a mai spus Brătiș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS