17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRepartizări cu scandal la Şcoala din Pleşoi

Repartizări cu scandal la Şcoala din Pleşoi

Catedrele titularizabile scoase la concurs anul acesta au fost foarte puține (Foto: Arhivă GdS)
Catedrele titularizabile scoase la concurs anul acesta au fost foarte puține (Foto: Arhivă GdS)

Profesori tineri, cu rezultate bune la examenele de titularizare din ultimii ani, rămân fără catedre. În locul lor, ajung dascăli promovaţi pe alte criterii decât cele impuse de lege. Acesta este mesajul numeroaselor sesizări primite în ultima săptămână pe adresa redacţiei Gazeta de Sud.
La nivelul judeţului Dolj, în acest an au fost scoase la concurs doar 25 de posturi titularizabile: două de educatori, două de învăţători, 13 de muzică instrumentală (la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova), trei de instruire practică – asistenți medicali; trei posturi la Palatul Copiilor (dans modern, muzică ușoară și cultură și civilizație românească), unul de psihologie/filozofie, unul de medicină generală. „Ca în fiecare an, la acest concurs de titularizare a fost o concurenţă foarte mare. Din păcate însă, catedrele titularizabile scoase la concurs au fost foarte puţine, multe din ore au fost date nerespectând legea. Suntem foarte mulţi profesori tineri care am obţinut note la titularizare între 8,60 şi 9,50 şi nu am primit ore, deşi posturi vacante existau. Această problemă nu este doar la o disciplină anume, ci la foarte multe. O să vă dau doar un exemplu, cum au fost acordate orele la Şcoala din Pleşoi, Dolj. Directoarea de la această unitate de învăţământ a propus titularizări ilegale profesorilor din acea şcoală susţinând că este sprijinită de inspectorul de resurse umane de la ISJ Dolj, Dan Ţacu. S-au cuplat în mod ilegal ore de la şcoli în care profesorii respectivi nu au predat nici măcar o zi, au existat foarte multe reclamaţii, o titularizare s-a realizat, una a fost împiedicată, doi profesori au refuzat propunerile. Menţionez faptul că acelaşi departament de resurse umane din cadrul ISJ a încercat prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată pe zece ore de fizică-chimie la Şcoala Gimnazială Pleşoi cadrului didactic Livia Popescu, care a obţinut în 2013, la examenul de titularizare, nota 5,30 în judeţul Bacău. Pe 19 august, în urma reactualizării listei cu posturile vacante/rezervate din judeţul Dolj, Livia Popescu a fost afişată cu prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată (ca un candidat cu definitivat şi media cel puţin 7 la titularizare) cu încălcarea art. 60 din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2015-2016“, se menţionează în sesizare.

Acuzaţii grave la adresa conducerii Şcolii din Pleşoi

Nemulţumirile profesorilor nu se opresc însă aici. Aceştia aduc acuzaţii grave la adresa inspectorilor de la ISJ Dolj: „Precizez că titularizările care urma să se facă nu s-ar fi realizat pe gratis, ci cu sume acordate la inspectorat. Pentru ca orele să nu se ia în alte etape, viabilitatea a fost transformată de la un an la patru ani exact înaintea titularizării în baza articolului 253, etapă în care se stabilise titularizarea ilegală. Pe 19 august, persoana a cărei titularizare a fost împiedicată în ultima clipă în şedinţa publică din aprilie a primit, în mod ilegal, continuitate pe orele de la Pleşoi. Aşa cum am menţionat deja, aceasta nu are nota peste 7 la examen, aşa cum este prevăzut în art. 60 din Metodologie. Catedra de fizică-chimie de la Şcoala Gimnazială Pleşoi şi Şcoala Gimnazială «Marin Sorescu» Bulzeşti a suferit modificări inexplicabile, orele de fizică-chimie de la Şcoala din Bulzeşti dispărând din listă, deşi erau vacante în urma pretransferului din aprilie, când un profesor titular s-a pretransferat la Şcoala Gimnazială Predeşti. Şi la matematică s-a acordat continuitate la Şcoala din Pleşoi încălcând legea, iar la informatică a fost adus un aşa-zis profesor care nu are specializarea“, se adaugă în sesizare.

Repartizări ca la carte, susţin reprezentanţii ISJ Dolj

La fel ca şi în cazul celorlalte sesizări, am cerut un punct de vedere inspectorului şcolar general Lavinia Craioveanu, dar şi inspectorului de resurse umane Dan Ţacu. Potrivit acestora însă, repartizările pe aceste posturi au fost realizate corect, postul cu codul DJ_2056, mai precis cele 18 ore de fizică-chimie de la Şcoala Gimnazială Pleşoi şi Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu“ din Bulzeşti, cu viabilitate patru ani, a fost afișat în lista posturilor/catedrelor vacante din luna aprilie 2015 sub această formă, la cererea conducerilor celor două unități școlare. „Acest post a fost solicitat în ședința publică din 5 mai 2015 pentru repartizare pe perioadă nedeterminată în baza art. 253 din Legea nr. 1/2011 de către Livia I Popescu. Cererea acesteia nu a fost soluționată deoarece nu îndeplinea condițiile specifice din Metodologie. Înaintea ședințelor publice din august 2015, celor zece ore de la Şcoala Gimnazială «Marin Sorescu» din Bulzeşti li s-a dat un alt cod DJ_2427, în momentul de față cele două coduri fiind ocupate astfel: DJ_2056, zece ore de fizică-chimie de la Şcoala Pleşoi – ocupat prin prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată, candidat cu nota/media cel puţin 5 sau între 5 şi 7 de către Livia Popescu. Cele zece ore de fizică-chimie de la Şcoala din Bulzeşti sunt ocupate prin prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată de către Mihaela Ştefan“, a precizat Dan Ţacu. Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj şi orele de matematică au fost acordate corect: „Legat de cele opt ore de matematică din catedra doamnei Ileana Duma (detaşată de pe catedra de matematică de la Școala Gimnazială Pleșoi la Liceul Teoretic «Henri Coandă» Craiova) au fost repartizate pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată, unui dascăl cu definitivat şi cu nota/media cel puţin 7 la titularizare. Celelalte opt ore au fost atribuite, pentru a-și desfășura obligația de normă, directorului unității școlare, care este titular pe o catedră de matematică la Școala Gimnazială Vârvor, fiind afişate libere orele de la Școala Gimnazială Vârvor“.
Am încercat să luăm legătura telefonic şi cu directorul Şcolii Gimnaziale Pleşoi, pentru a afla un punct de vedere legat de cele sesizate.
Directorul Elena Giurcă susține că repartizările au fost făcute conform legii: „Pe orele de fizică-chimie am oferit continuitate, în luna aprilie, în Consiliul de Administrație al școlii, unui cadru didactic care avea nota peste 7. Dacă nu erau corect acordate, aplicația de la minister nu permitea introducerea datelor. Este o navetă extrem de bună, la 22 km de Craiova, cred că acestea sunt motivele care duc la astfel de sesizări“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS