17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBebeluș agresat, internat la Spitalul de Urgență Craiova

Bebeluș agresat, internat la Spitalul de Urgență Craiova

Copilul a fost adus cu o ambulanță la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că suferise mai multe leziuni (Foto: arhiva GdS)
Copilul a fost adus cu o ambulanță la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că suferise mai multe leziuni (Foto: arhiva GdS)

Un bebeluș de numai două luni, din comuna Mârșani, diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut şi traumatism facial, a fost internat ieri-dimineață la Spitalul de Urgență Craiova. În urmă cu trei săptămâni, același copil a fost internat cu o fractură de femur, iar medicii craioveni cred că a fost agresat de unul dintre părinți.

În urmă cu trei săptămâni, pe 10 august, Antonio, un bebeluș din comuna doljeană Mârșani, era internat la Spitalul de Urgență Craiova cu o fractură de femur. Medicii craioveni spun că, după tratament și după ce i-au pus piciorușul în gips, copilul a fost externat.
Ieri-dimineață, bebelușul de două luni a ajuns din nou la Spitalul de Urgență Craiova, însă cu leziuni la nivelul capului și feței. Medicii craioveni bănuiesc că cel mic a fost agresat de unul dintre părinți, motiv pentru care au sesizat atât poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, cât și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Copil de două luni – găsit lovit, singur în casă

Primele informații oferite de anchetatori, medici și DGASPC Dolj nu lămuresc deocamdată ce s-a întâmplat cu copilul de numai două luni.
Polițiștii spun că, ieri-dimineață, agenții din Mârșani au fost anunțați de Stelian Mărinică, de 27 de ani, că l-a găsit pe copilul său de două luni singur acasă, având mai multe leziuni la nivelul capului.
Polițiștii care au ajuns la adresa indicată au hotărât să cheme o ambulanță, iar copilul a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova. Aici, medicii au stabilit că micuțul suferise un traumatism cranio-cerebral acut şi un traumatism facial, i-au acordat primele îngrijiri medicale și l-au internat la Pediatrie. Potrivit procedurilor, medicii au sesizat atât polițiștii doljeni, cât și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Mai departe, oamenii legii au început cercetările pentru a afla ce s-a întâmplat, însă Georgeta Firu, de 22 de ani, mama copilului, era de negăsit. Polițiștii au reușit să dea de urma ei în jurul orei 14.00, în localitatea Bratovoiești. Era acasă la niște cunoștințe. Georgeta Firu a fost ridicată și dusă la audieri pentru a da declarații despre ce s-a întâmplat cu copilul său, dar și de ce l-a lăsat singur acasă și a plecat.
Pe 10 august, bebelușul a fost adus la Spitalul de Urgență Craiova cu o fractură de femur, însă polițiștii doljeni spun că la acea vreme nu au fost sesizați nici de medici, nici de Protecția Copilului. Acum au fost însă sesizați și spun că au întocmit un dosar penal și fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de violență în familie, suspectul fiind chiar mama copilului.

Ce spun medicii și asistenții sociali

Potrivit reprezentanților DGASPC Dolj, medicii sunt cei care trebuie să stabilească dacă bebelușul a fost sau nu victima unei agresiuni. În ceea ce privește prima internare, atunci când a fost adus la spital cu piciorul rupt, s-a stabilit că, cel mai probabil, a fost vorba de neglijența părinților. Mai exact, copilul a rămas nesupravegheat, a căzut din pat și și-a rupt piciorul. În aceste condiții, reprezentanții DGASPC Dolj spun că au sesizat Primăria Mârșani, urmând ca asistentul social să întocmească un raport de evaluare în termen de 30 de zile.
În legătură cu incidentul de ieri, cei de la Protecția Copilului susţin că așteaptă ca medicii să spună cu certitudine dacă bebelușul a fost agresat, după care, potrivit procedurilor, se va putea dispune măsura plasamentului de urgență.
De partea cealaltă, medicii par convinși că bebelușul a fost bătut și atunci când a fost internat cu piciorul rupt, și acum. Dr. Alexandru Cameniță, medic primar neurochirurg, a spus: „În jurul orei 11.00, copilul a fost adus în Unitatea de Primiri Urgențe și am mers să-l văd. Copilul are două luni și acum trei săptămâni a fost bătut de mamă, i-a rupt piciorul și întreg membrul inferior este băgat în ghips. Acum a revenit cu foarte multe vânătăi pe față, probabil în urma bătăii cu pumnul, pentru că, dacă era cu un corp contondent, apăreau altfel de leziuni. Acum copilul este în stare relativ bună, nu mai varsă și nu are leziuni cerebrale vizibile. Va trebui explorat tomografic pentru că are creierul foarte fragil, oasele capului neconsolidate și loviturile cu pumnul pot să-i producă leziuni care pot să fie uneori cu sechele. A fost internat la Pediatrie, unde trebuie igienizat, hidratat și supravegheat. Este un copil frumușel, dar este un caz inadmisibil. Este prima dată când văd un copil de două luni bătut. Din punct de vedere psihic, nu riscă nimic acum, pentru că nu este conștient“, a declarat dr. Alexandru Cameniță. Georgeta Firu și Stelian Mărinică mai au un copil, care este în grija rudelor bărbatului.

Violenţa în familie

Potrivit Codului Penal, dacă lovirea sau alte violențe ori vătămarea corporală au fost săvârșite asupra unui membru de familie, pedepsele cresc cu o pătrime. Pedeapsa maximă pentru lovire și alte violențe este cinci ani de închisoare, iar pentru vătămarea corporală prin care s-a pus în primejdie viața persoanei, pedeapsa maximă este de șapte ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS