9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a intrat cartierul chinezesc din Craiova în criză financiară

Cum a intrat cartierul chinezesc din Craiova în criză financiară

Constructorul cartierului chinezesc Shandong NIngjian încearcă să facă rost de bani pentru a readuce muncitorii pe şantier (Foto: Lucian Anghel)
Constructorul cartierului chinezesc Shandong NIngjian încearcă să facă rost de bani pentru a readuce muncitorii pe şantier (Foto: Lucian Anghel)

Chinezii de la Shandong Ningjiang, firma care construiește cartierul de locuințe de pe strada Caracal din Craiova, caută soluții pentru a ieși din impasul financiar în care societatea a intrat în această lună și care a dus la încetinirea semnificativă a ritmului de lucru pe șantier. Vestea bună este că Banca de Dezvoltare a Chinei ar putea debloca în curând împrumutul după ce firma a convins casa de avocatură din România, care a realizat auditul nefavorabil, că s-a bazat pe date incomplete și incorecte. Vestea proastă este că, în prezent, doar două firme din cele patru angajate lucrează cât de cât pe șantier. Una funcționează la cota de avarie și așteaptă venirea banilor pentru a intra cu un număr mare de muncitori pe șantier, alta are propriile dificultăți, a treia și-a procurat materiile prime din banii proprii pentru că are încredere în șantier, iar cea de-a patra lucrează cu materialul obținut de firma chineză de la un furnizor local care, de asemenea, a avut încredere că-și va primi banii. Alt aspect de care chinezii trebuie să țină cont este respingerea a doua oară de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj a intabulării contractului de concesiune fără de care nu pot fi vândute apartamentele. Problema este însă mai complicată. Surse din cadrul cadastriștilor susțin că ar trebui anulată hotărârea de consiliu local prin care s-a redus suprafața concesionată de primărie firmei chineze de la 67.000 la 19.000 de metri pătrați.

GdS scria acum o săptămână despre problemele de pe șantierul cartierului chinezesc unde firma Shandong Ninjian s-a angajat să construiască circa 1.800 de garsoniere, apartamente și penthouse-uri la prețuri cu mult sub cel al pieței. În spațiul public se zvonise că firmele de construcții au lăsat baltă lucrările și au plecat de pe șantier. Reprezentanții firmei și ai primăriei spuneau că lucrurile nu sunt adevărate, dar recunoșteau că ritmul de lucru este mult încetinit față de potențial, deoarece nu erau suficienți bani pentru achiziționarea materialelor de construcție, adică betonul și fierul. Blocajul pe circuitul financiar pe care ei îl considerau inerent oricărui șantier de asemenea dimensiuni avea la bază două motive: primul era cauzat de faptul că firma din China nu obținuse creditul de la Banca de Dezvoltare a Chinei, deoarece o firmă de avocatură din România realizase un raport de audit defavorabil. Al doilea motiv avea legătură cu neîncasarea de către Shandong Ningjian a unei sume de o sută de milioane de dolari de la mai multe primării din China, acolo unde a efectuat lucrări de construcții. În consecință, nici banii nu au mai curs ca până acum, firma din China investind circa opt milioane de euro la Craiova până în prezent.

Cum s-a lucrat până acum

După ce au primit în concesiune terenul de la primărie, chinezii au și început lucrul după următoarea rețetă: au angajat patru firme de construcții pe care le plătesc doar pentru manoperă și încă trei, de la care cumpără materia primă, în primă fază fiind vorba despre beton și fier-beton. Cei patru constructori sunt: filiala românească cu sediul în București a firmei portugheze Confrasilvas, Building Astrom din Pitești, și două firme din Craiova: Recon și Verde Construct. Cei trei furnizori de materie primă sunt unul din București și doi din Craiova: Procema, respectiv Mitliv și SUCPI. Shandong cumpăra materia primă cu plata în avans, deci mai întâi dădea banii și apoi primea marfa pe care o punea la dispoziția celor patru firme care asigurau manopera. Din cauza blocajului financiar, însă, Shandong nu a mai putut asigura materia primă, iar firmele s-au descurcat cu ce mai aveau pe stoc. Dar și acesta s-a epuizat, iar șantierul a intrat într-o nouă etapă: aceea a negocierilor. Primele au fost cu furnizorii de materie primă. Potrivit consultantului firmei chineze, Corneliu Stănescu, Shandong a reușit să semneze cu firma SUCPI un contract cu plata la termen pentru achiziționarea de beton. Cu ceilalți doi furnizori, lucrurile au rămas în stand-by. În ceea ce-i privește pe constructori, din cele patru firme inițiale, pe șantier lucrează la capacitate două: Recon și Verde Construct. Portughezii de la Confrasilvas mai au câțiva muncitori pe șantier, pe restul trimițându-i pe alt șantier cu promisiunea că se vor întoarce imediat ce vin banii, pentru a lucra la capacitate maximă, iar cu Building Astrom din Pitești reprezentanții Shandong vor purta discuții pentru a vedea cum evoluează relația contractuală. Recon este singura firmă care și-a procurat materia primă și care lucrează la capacitate maximă, urmând să deconteze atât valoarea materialelor, cât și a manoperei atunci când vin banii, ori de la Banca de Dezvoltare a Chinei, ori de la primăriile din China.

Un audit făcut praf

Potrivit consultantului Shandong, Corneliu Stănescu, firma are șanse mari să primească într-un termen relativ scurt împrumutul de la bancă, datorită negocierilor pe care le-a purtat cu firma de avocatură din cauza căreia a fost blocat împrumutul. „Săptămâna aceasta (trecută – n.r.) ne-am întâlnit cu mai multe persoane la sediul firmei de avocatură pentru a vedea cum de au realizat un audit bazat numai pe date nereale și cum de au interpretat negativ numeroase aspecte care sunt foarte clare din punctul nostru de vedere. Am inițiat această discuție, deoarece am realizat că înlocuirea firmei de avocatură ar fi dus la pierderea unui timp prețios până când noua firmă ar fi luat dosarul de la capăt și ar fi înțeles despre ce este vorba. Din discuțiile pe care le-am avut cu ei am rămas uimiți de modul în care au realizat acel audit“, a precizat Stănescu. Firma de avocatură a pus sub semnul îndoielii tot proiectul, de la procedura de licitație până la modul de înființare a firmei Shandong în România. „În raportul preliminar pe care l-au completat dădeau de înțeles, de exemplu, că procedura de licitație nu a fost respectată și că este posibil să se mai depună contestații în privința câștigătorului. De asemenea, se legau de faptul că a fost redusă suprafața pusă la dispoziție și că asta ar fi distorsionat concurența, or, noi le-am arătat că această prevedere legată de reducerea suprafeței era trecută chiar în caietul de sarcini, deci toată lumea a știut de ea. Cum să spui că mai poate fi contestat rezultatul licitației când ea a fost atribuită și numai noi ne-am prezentat? Pur și simplu nu citiseră caietul de sarcini sau nu au fost bine pregătiți, pentru că, la orice argument pe care îl aduceam noi, spuneau că ei nu au știut de el și că aceia care au lucrat au fost alți colegi. În cele din urmă, suntem convinși că și-au dat seama de greșeală, iar joi așteptăm un nou raport. Dacă va fi pozitiv, el va ajunge la Banca de Dezvoltare a Chinei și nu va mai fi nici o problemă. Oricum, la câți bani s-au investit până acum în șantier și la cât de solid și bine gândit este, nu am avea problemă să obținem credit nici din România“, a explicat Corneliu Stănescu pentru GdS.

Războiul intabulării

Chinezii încearcă să rezolve și altă problemă apărută în relația cu OCPI Dolj. Pentru a putea vinde apartamentele Shandong trebuie să intabuleze contractul de concesiune semnat cu Primăria Craiova. Contractul a fost semnat pentru o suprafață de 67.000 de metri pătrați, iar ulterior, prin act adițional aprobat prin consiliul local, suprafața s-a redus la 19.000 de metri pătrați. Diferența a reintrat în administrarea primăriei, conform caietului de sarcini, pentru ca aceasta să introducă utilitățile necesare cartierului. De acest lucru s-a izbit Shandong la OCPI Dolj atunci când s-a dus să facă publicitate proiectului, lucru obligatoriu prevăzut de lege. Numai că, în loc să ceară intabularea, a solicitat notarea lui și a plătit taxa aferentă pentru cei 19.000 în loc de 67.000 de metri pătrați. OCPI, prin registratorul Florin Bălănescu, le-a respins solicitarea și le-a spus reprezentanților firmei în scris că, prin reducerea suprafeței concesionate, s-a încălcat hotărârea de guvern prin care terenul a trecut din administrarea Armatei și proprietatea statului în proprietatea și administrarea Consiliului Local Craiova.
„Imobilul ce a făcut obiectul concesiunii (…) în suprafață de 19.304,34 metri pătrați nu este individualizat cu număr cadastral, nefiind îndeplinită condiția prevăzută de art. 29, lit c din Legea nr. 7/1996R(…) Conform articolului 4 din Hotărârea de Guvern nr. 1052/2013 (prin care s-a atribuit terenul Craiovei – n.r.) în cazul în care nu se va respecta destinația imobilului, obligația (…) prevăzute la art. 2, alin. 2(…) acesta revine de drept în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale (…) În concluzie, (…) Primăria Craiova nu a respectat obligația privind destinația imobilului, obligația asumată de a utiliza în vederea construirii de locuințe imobilul transmis în suprafață de 6,7 hectare, motiv pentru care prezenta încheiere se va comunica și Guvernului României, precum și Direcției Județene de Informații Dolj“, se arăta în motivarea respingerii. Atât primăria, cât și investitorul consideră că terenul este al primăriei, dar fiecare nuanțează. În timp ce constructorul a considerat că este o greșeală a OCPI, motiv pentru care a și făcut cerere de revizuire, primăria a apreciat că firma din China a greșit la întocmirea cererii. OCPI a respins și cererea de revizuire. Sub semnătura registratorului-șef, Costinela Chimoiu, OCPI și-a însușit argumentația lui Florin Bălănescu, dar ca motiv de respingere a invocat un argument de formă, și anume, faptul că taxa de publicitate a fost plătită doar pentru suprafața de 19.000 de metri pătrați. În concluzie, dacă va plăti pentru întreaga suprafață, nu ar fi nici o problemă în privința intabulării. Surse din cadrul OCPI susțin însă că singura variantă prin care s-ar putea intabula contractul de concesiune este anularea hotărârii de consiliu prin care s-a redus suprafața de la 67.000 la 19.000 de metri pătrați. Argumentul: aceasta este suprafața oferită de guvern, indiferent de faptul că, potrivit Planului Urbanistic Zonal, procentul de ocupare a teritoriului (POT – n.r.) este de 30%, ceea ce ar însemna aproximativ 20.000 de metri pătrați, suprafață apropiată de cea din actul adițional. Pe de altă parte, alte surse vorbesc despre o variantă de compromis: intabularea contractului pe întreaga suprafață și apoi notarea actului adițional. Așa s-ar împăca și capra, și varza. Corneliu Stănescu a recunoscut că argumentația de respingere a cererii de notare referitoare la obligativitatea individualizării suprafeței de 19.000 de metri pătrați este corectă. El a precizat că firma va dezmembra acea suprafață și o va intabula.

Olguța Vasilescu dă asigurări, chiar și cu întârziere

Primarul Craiovei, OIguța Vasilescu, cel care își asumase și garantase pentru seriozitatea și calitatea proiectului, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că lucrările la cartierul chinezesc continuă. A fost prima intervenție a primarului la câteva zile după zvonurile alarmiste privind plecarea firmelor de pe șantier. „Știu că este un zvon care circulă în tot orașul și au început să vină foarte mulți oameni să întrebe dacă proiectul nu este în pericol. Nu este în pericol. În ritmul în care au început lucrările ar fi trebuit să se termine undeva în primăvara anului viitor. Contractul lor este până în luna ianuarie 2017 să termine aceste lucrări. Evident că, peste tot în România, au apărut probleme nu de finanțare, ci de plata pe care o avea de făcut banca chineză către investitor. Asta se întâmplă zilnic la mai toate firmele din România numai că, aici fiind vorba de o firmă străină, lumea a crezut că se aplică altă politică. Se lucrează în continuare în cartierul chinezesc, investiția pe care au făcut-o chinezii până acum se ridică la opt milioane de euro. Aș vrea să spun foarte clar că, dacă s-ar întâmpla ca ei să plece, tot ce s-a realizat până acum rămâne municipalității, nu avem nici o obligație să le dăm înapoi. Vă dați seama că nimeni, din toată lumea asta, nu ar renunța de bunăvoie la o investiție de opt milioane de euro. Din punctul nostru de vedere, cartierul chinezesc nu este în pericol“, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS