11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDespăgubiți sau expropriați pentru magistrala Izvarna - Craiova

Despăgubiți sau expropriați pentru magistrala Izvarna – Craiova

Proprietarii din Dolj și Gorj pe ale căror terenuri va trece aducțiunea magistrală Izvarna – Craiova II vor fi despăgubiți de Compania de Apă Oltenia și autoritățile locale. Cei care se vor opune vor fi expropriați.

Proprietarii pe ale căror terenuri va trece traseul aducțiunii Izvarna II vor fi despăgubiți de Compania de Apă Oltenia și autoritățile locale. Aducțiunea magistrală are o lungime de peste 115 kilometri, iar 60%-70% din traseu traversează proprietăți private.
„La acest moment suntem la faza de identificare a traseului și ridicări de topo. Urmează să identificăm proprietarii cu care vom lua legătura și le vom prezenta opțiunile noastre. În primul rând, vom merge pe despăgubiri pentru culturile care vor fi distruse pe perioada efectuării lucrărilor. Ulterior, deținătorii terenurilor ne vor ceda dreptul de superficie asupra respectivei suprafețe. În cazul în care proprietarii nu-și vor da acceptul, vom merge pe exproprieri cu despăgubiri. Avem sute de situații, în care magistrala traversează proprietăți private“, a declarat inginer Laurențiu Chirilă, șef Birou GIS, din cadrul Companiei de Apă Oltenia (CAO). Reprezentantul CAO a precizat că în ceea ce privește  costurile cu despăgubirile și exproprierile acestea vor fi suportate de către operatorul local cu sprijinul consiliilor județene și consiliilor locale.
Până la acest moment, din inventarierea localităților aflate pe traseul aducțiunii Izvarna – Craiova, rezultă un număr total de 97 de localități, 32 în județul Dolj și 65 în județul Gorj (două orașe, 14 comune și 81 de sate). Valoarea proiectului se ridică la 123.640.000 de euro fără TVA.
Fondurile acestei investiții provin din finanțare europeană, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu. Ceea ce înseamnă că pentru lucrările la conducta nouă de aducțiune Izvarna – Craiova costurile se ridică la 86.600.000 de euro, iar restul de 37.000.000 de euro va fi necesar pentru reabilitarea conductei de aducțiune Izvarna – Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS