9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgricultura este o afacere a viitorului în Cujmir

Agricultura este o afacere a viitorului în Cujmir

După 15 ani de muncă, a lăsat Spania și s-a întors acasă, în Cujmir, să lucreze pământul. A pus ban pe ban și a venit în localitatea natală să facă agricultură, și nu oricum. Despre acești oameni, primarul localității Cujmir spune că sunt cei care vor da viață acestei zone, pentru că investesc în agricultură.

Tinerii care investesc în agricultură sunt cei care vor da viață localității mehedințene Cujmir, este de părere primarul Constantin Popa. La aceeași concluzie am ajuns și noi după ce am vorbit cu unul dintre fermierii din localitate. După 15 ani a lăsat Spania pentru satul natal. S-a întors să facă aici agricultură, cu seriozitatea și rigurozitatea pe care a deprins-o în Occident. Lucrează 200 de hectare și spune că este puțin. Cultivă grâu, porumb și floarea-soarelui. O face de ani buni cu multă seriozitate. Investiția a ridicat-o din bani proprii, dar a accesat și fonduri europene. Toate utilajele cu care lucrează pământul le-a achiziționat din Germania, până și o parte din materialele cu care și-a ridicat depozitul, dar și pe cele cu care își va construi silozul. Spune că utilajele și materialele sunt de calitate și costurile apropiate de ale celor care se găsesc pe piața autohtonă.
Pe Petre Popescu l-am găsit la fermă, tocmai se pregătea să meargă cu soția la ecograf, așteaptă primul copil. Intrăm în hala unde este depozitat grâul. Aici este o mică parte din recolta de grâu din acest an, grâul pentru arendă.
„Fac de ani buni agricultură, cultiv cereale, grâu, porumb, floarea-soarelui. Lucrez doar 200 de hectare, destul de puțin. Am dat Spania pe Cujmir. Te trage pământul de unde ai plecat. Este foarte greu printre străini. Am muncit acolo 15 ani, am pus ban pe ban și m-am întors acasă, am investit aici, acasă, în agricultură. Anul acesta am făcut o producție bună de grâu, 7.300 kg la hectar, un grâu de calitate bună, având în vedere că în primăvară a fost secetă. Grâul îl vând, am transportat deja grâul în port, în Drobeta Turnu Severin. L-am vândut unei firme care comercializează cereale. Anul trecut am ieșit mai bine la floarea-soarelui și porumb. În agricultură ne omoară seceta, dăunătorii, dar sunt o persoană mai ambițioasă, nu cedez ușor. O să merg înainte. O să fac câteva investiții, am accesat și fonduri europene, în primul rând pentru utilaje. Lucrez doar cu utilaje din străinătate, din Germania. Voi ridica, de asemenea, un siloz. Vine neamțul cu toate materialele și le asamblează aici. Vreau să înființez o nouă societate, al cărei obiect de activitate să fie prestări de servicii în agricultură, ceea ce înseamnă arat, discuit, semănat, erbicidat, tratamente și recoltat. Să faci agricultură acum nu este profitabil, în primul rând nu există un sistem de irigații, clima s-a schimbat total. Sprijin de la stat prea puțin avem, profitul nu este atât de mare. Privind pe plan global, cred că agricultura este o afacere a viitorului. Nu avem bani să ne luăm mașini, să ne luăm nu știu ce produse de lux, dar de la hrană nu poți să te oprești“, este de părere Petre Popescu, unul dintre fermierii din Cujmir.

Trei generații muncesc pământul

În schimb, familia Ionică practică agricultura pentru traiul propriu. Cultivă pepeni verzi și galbeni de peste 20 de ani. Trei generații muncesc pământul pentru câștigul necesar traiului de zi cu zi.
Este arșiță, dar toată familia este în câmp, la bostan. Este mult de lucru. Să adune lubenița coaptă și pepenii galbeni, să acopere restul pepenilor cu paie ca să nu-i distrugă arșița.
„Cultivăm pepeni verzi și pepeni galbeni, de 20 de ani facem asta. Toată familia muncește pământul, trei generații, eu și soția, socrul meu și fiul. Nu este mult, sunt doar trei pogoane pe care cultivăm. Ne omoară seceta. Cu vânzarea este foarte prost, nu avem piață de desfacere. Nu putem vorbi de profit, fiindcă ajungem să le dăm la un preț de nimic. Vin speculanții, le iau cu cincizeci de bani kilogramul și le vând cu un leu, cu doi lei. Noi nu avem locuri pe piață, sprijin de la stat mai nimic. Investiția este destul de mare, semințe, îngrășământ, irigații, combustibil“, spune Ionel Ionică, agricultor. Și el, și soția muncesc de dimineața până seara, cot la cot. Îl ajută socrul și fiul, care este student la Facultatea de Agronomie. „Își face practica la bostan, el știe cel mai bine care pepene este copt“, glumește tatăl, fără să se oprească din treabă.

„Ne mândrim cu astfel de oameni“

„Tinerii sunt cei care vor da viață acestei zone, tinerii care investesc în pământ. Au fost plecați și s-au întors să facă aici agricultură. Am un tânăr fermier care a dat Spania pe locul natal și ca el mai sunt și alții. Inițial, avea afacerea în localitatea Salcia, dar l-am convins să vină aici, în sat. Să investească și să muncească pământul aici. Ne mândrim cu astfel de oameni. Avem consăteni care fac agricultură la nivel mic, de subzistență, dar și fermieri care lucrează sute de hectare. Oamenii au făcut cursuri, nu fac agricultură după ureche, fac agricultură cu utilaje, cu oameni specializați. Au creat locuri de muncă pentru localnici și au făcut un lucru bun pentru comuna noastră“, a spus primarul comunei Cujmir, Constantin Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS