6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGoralski, neamțul care iubește câinii maidanezi din Dolj

Goralski, neamțul care iubește câinii maidanezi din Dolj

Frank Goralski este un neamț, de meserie tehnician, care a venit în România pentru a ajuta câinii fără stăpân. Acesta a auzit prima dată de țara noastră în anul 2012, iar din 2013 a început să vină aici, pe cheltuiala proprie, pentru a ajuta la maratoanele de sterilizări și castrări. În perioada aceasta lucrează la reamenajarea unui adăpost canin privat din comuna Goiești, unde a contribuit financiar, alături de alți oameni din Germania, Marea Britanie și America.
„Mă numesc Frank Goralski, vin în România pentru a ajuta câinii fără stăpân, dar și salvatorii lor de aici, cu ceea ce au de făcut“. Așa își începe Frank povestea despre România, o țară care l-a întristat atât de mult încât a decis să vină aici și să ajute la stoparea înmulțirii câinilor fără stăpân prin soluții bune, așa cum chiar el spune.
„Îmi plac cu adevărat câinii și nu pot accepta situația care este aici în ultimii ani. Uciderea în masă nu poate fi o soluție. Am creat singuri această problemă, pentru că oamenii nu și-au asumat responsabilitatea pentru aceste animale și nu au fost sterilizate pentru mulți ani. Acum trebuie să găsim o soluție bună care să nu fie uciderea în masă“, spune Frank.

„Am decis să mă apropii mai mult“

Legătura dintre neamț și România a început să se înfiripe în anul 2012, din păcate din motive care nu i-au făcut bucurie. „În 2012 am luat legătura cu o asociație din Germania care lucra cu mai mulți salvatori din România și care le găseau noi cămine câinilor fără stăpân de aici. După aceea, situația s-a schimbat rapid în 2013, când a fost aprobată legea uciderii câinilor, și am decis de unul singur să mă apropii mai mult, să văd ce se întâmplă cu adevărat, să vin aici și să vizitez adăposturile, pentru a avea o viziune reală asupra a ceea ce se întâmplă. A trebuit să văd ce se poate face și ce opțiuni avem pentru a ajuta“, a explicat Frank.
Acesta s-a implicat în maratoanele de sterilizări și castrări din Craiova, organizate la clinica veterinară Family Vet din localitate, dar își dedică timpul și banii și ajutorării salvatorilor de animale, după cum a spus. „Pentru moment, fac o reamenajare pentru un adăpost privat, în comuna Goiești. Este un loc al unei doamne în vârstă, care are 63 de ani și care are grijă de peste 15 câini. Ei nu aveau umbră, nu aveau acoperiș, aveau probleme mari cu apa, cu ploile, pentru că e o curte foarte joasă în care apa se scurge imediat. Am gândit această reamenajare pentru moment, am construit niște acoperișuri și am făcut mai multe lucrări din beton. Doamna nu are bani, așa că este o investiție a mea și a unor prieteni din Germania, dar am găsit sprijin și din Marea Britanie și America“, a povestit Frank.

Surpriză pe roți pentru animalele fără stăpân

Despre Craiova, din punct de vedere al adăpostului canin, germanul spune că nu are termen de comparație cu țara din care provine. I s-a părut cel puțin straniu că, la începuturile sale, în adăpostul canin de la Breasta nu se permitea fotografierea, iar procesul de adopție era foarte complicat. „Am fost de multe ori în adăpostul de la Craiova. Situația a fost dificilă în trecut, când nu era voie să facem poze, să hrănim animalele. Adopțiile nu erau ușoare. Este mai bine acum, voluntarii pot avea grijă de câini, îi pot hrăni, dar întreaga situație este neplăcută. Nu se compară cu ceea ce este în Germania, aici este o lume cu totul diferită“, compară Frank.
Acesta va pleca din România în câteva zile, însă spune că va reveni în toamnă. „Mă voi întoarce în octombrie, să sperăm că la următoarea campanie de sterilizare din Craiova, împreună cu Family Vet, doctorul Aurelian Ștefan și echipa de vis de acolo“, spune cu drag Frank. Tot până în octombrie, el speră ca surpriza care li se pregătește patrupedelor din Craiova să fie gata, cu ajutorul mai multor persoane și medici din municipiul nostru. Acum, nu îi mai lipsesc decât plăcuțele de înmatriculare. Asta fiindcă vorbim, desigur, despre o primă clinică veterinară mobilă pentru animalele fără stăpân din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS