10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe strânge laţul în jurul fostului sindicalist Cristea Fluerătoru

Se strânge laţul în jurul fostului sindicalist Cristea Fluerătoru

Cristea Fluerătoru, fost lider de sindicat
Cristea Fluerătoru, fost lider de sindicat

Fostul lider de sindicat din zona Motru, Cristea Fluerătoru, va trebui să răspundă acuzaţiilor într-un nou proces care se află pe rolul Tribunalului Gorj. Ex-liderul de sindicat, în vârstă de 44 de ani, este judecat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, în circuitul financiar fiind implicată o firmă la care Cristea Fluerătoru era acţionar. Prejudiciul a fost estimat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj la peste 250.000 de lei. Prezent ieri la audieri, fostul şef al sindicatelor din mineritul motrean a declarat că este nevinovat şi aşteaptă ca procesul să îşi urmeze cursul firesc. Acesta a spus că expertiza comandată în dosar nu confirmă prejudiciul despre care vorbesc anchetatorii: „Nu s-a dispus nici o măsură. Nu sunt eu vinovat. Trebuie să răspundă cei care au băgat facturile, contabilii, administratorii firmei. Eu eram un acționar. Prejudiciul nu este cel real, din ce am văzut în expertiză“, a spus ieri Cristea Fluerătoru.

Trei ani de închisoare cu suspedare

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a stabilit că sindicalistul ar fi introdus în contabilitatea firmei Tiseco sute de facturi fiscale pentru operațiuni care nu au fost efectuate în realitate. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 250.000 de lei. Fapta ar fi fost comisă în perioada iulie 2009 – mai 2012. Trebuie amintit că fostul lider de sindicat motrean mai are la activ două condamnări cu suspendare. Una dintre acestea se referă la modul în care a fost reabilitat drumul care face legătura dintre Miculeşti şi Ploştina. Şoseaua a fost reabilitată de o firmă de-a sindicalistului pe banii fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi alţi trei ex-directori din minerit. Astfel, Nicolae Giuran, Florentin Pătru, Vasile Creţan şi ex-sindicalistul Cristea Fluerătoru au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare. Procesul a încetat în privinţa lui Sandu Benga, decedat între timp. Urmaşii acestuia, împreună cu cei condamnaţi, trebuie să plătească Complexului Energetic Oltenia despăgubiri în valoare de 939.599 de lei. Dosarul a vizat infracțiunile de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Instanța de la Târgu Jiu a mai decis ca cei patru condamnaţi să execute câte o sută de zile de muncă în folosul comunităţii, la Primăria Motru. Sentința nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel din Craiova.

Condamnat şi la un an de închisoare cu suspendare

De asemenea, liderul de sindicat Cristea Fluerătoru a mai fost condamnat în 2012 de Tribunalul Gorj la un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală. Fostul şef al Departamentului Zonal de Subteran şi Conexe Motru fusese inițial condamnat la un an de închisoare cu suspendare de către Judecătoria din Novaci, acolo unde a fost trimis în judecată. Dosarul a vizat o plângere depusă de medicul de naţionalitate arabă Khraibani Ghassan. Acesta a fost bătut de liderul de sindicat şi a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal. Doctorul a avut dantura spartă şi un ochi rănit şi a fost nevoit să stea mult prin spitale pentru a se recupera în urma loviturilor primite de la Cristea Fluerătoru. Orice condamnare primită de acum înainte îl poate trimite după gratii pe fostul lider de sindicat, judecat în prezent în dosarul de evaziune fiscală şi în cel care vizează reabilitarea drumului Miculeşti – Ploştina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS