19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA anchetează afacerea cu locurile de joacă din Craiova

DNA anchetează afacerea cu locurile de joacă din Craiova

DSC_0098

Locurile de joacă de nouă milioane de euro din Craiova au intrat în atenția DNA. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova au descins vineri la Primăria Craiova – sediul de la Palace, de unde au ridicat mai multe documente și două calculatoare de la Serviciul de Investiții şi Achiziţii.
Vizita procurorilor DNA la primărie vine ca urmare a unor sesizări mai vechi, după cum a precizat viceprimarul Mihail Genoiu. „A fost o vizită a unor domni de la Direcția Națională Anticorupție, care au venit cu un mandat de percheziții. Nu a fost nevoie de percheziții, deoarece dumnealor au solicitat documente, care li s-au pus la dispoziție, legate de contractul pentru locurile de joacă. Nu pot să spun mai multe. Cei de la DNA au venit în urma unor sesizări mai vechi. Sunt documente care s-au cerut în spatele altor documente cerute în trecut“, a spus viceprimarul. La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, aflată în Marea Britanie cu o delegație de oameni de afaceri, a declarat pentru GdS că nu știe despre ce este vorba. „Nu știu. Cereri de documente se fac săptămânal. Ei își fac datoria și cercetează plângerile făcute inclusiv de ziariști“, a spus primarul.

Cum s-a ajuns la contractul de nouă milioane de euro

Înlocuirea locurilor de joacă din Craiova cu unele moderne a fost ideea primarului Lia Olguța Vasilescu. Pentru a cumpăra aceste locuri, municipalitatea a pus la bătaie circa nouă milioane de euro, împărțiți pe o perioadă de patru ani sub forma unui acord-cadru. Licitația a fost lansată în septembrie 2013, dar una dintre firmele participante a cerut Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) anularea procedurii și modificare documentației de atribuire pe motiv că ea ar conține cerințe nelegale și excesive. CNSC a dat dreptate parțial firmei și a obligat primăria să facă modificările de rigoare. După reluarea procedurii, câștigătoare a fost declarată firma King Industrial Enterprises din București. Valoarea contractului de patru ani a fost de aproape 30 de milioane de lei fără TVA (aproximativ nouă milioane de euro cu TVA – n.r.).
Potrivit anunțului de participare, frecvența și valoarea contractelor ce urma să fie atribuite era următoarea: 2013: 1 contract subsecvent; 2014: 2 contracte subsecvente; 2015: 2 contracte subsecvente; 2016: 1 contract subsecvent; 2017: 1 contract subsecvent. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent era de 8.519.651,56 lei fără TVA. Desigur, sumele au fost ajustate la valoarea la care s-a câștigat licitația. Din cele șapte contracte subsecvente, primăria a plătit până acum trei, în valoare de 112 milioane de lei, circa 30% din suma totală. De precizat că, pe anul în curs, municipalitatea nu figurează cu nici un contract subsecvent semnat sau plătit din cele două aferente lui 2015. O posibilă explicație ar putea fi situația tensionată apărută în relația cu firma.

Primăria către firmă: Ori le înlocuiți, ori plecați

Primăria s-a declarat nemulțumită, în aprilie 2015, de calitatea pieselor care compun locurile de joacă, după ce a descoperit că multe dintre acestea s-au rupt. În consecință, a notificat firma să înlocuiască toate piesele cu probleme, iar dacă nu o va face i-a pus în vedere că va rezilia contractul.
„Locurile au fost vandalizate. Am observat și noi în interiorul acestor locuri de joacă persoane peste vârsta de 12 ani, chiar și de 30 de ani. Este foarte adevărat că în caietul de sarcini era o prevedere foarte clară că echipamentele trebuie să reziste la acte de vandalism și că trebuie să aibă o anumită grosime. Noi am notificat firma respectivă, care are termen de 15 zile ca să înlocuiască toate aceste locuri de joacă. Ele sunt în perioada de garanție și trebuie să respecte toate criteriile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Adresa le-a fost trimisă deja de zece zile, cred. Urmează ca, în perioada următoare, dacă nu vor face aceste înlocuiri, să reziliem contractul și să le reparăm noi. Dacă se reziliază contractul, li se oprește inclusiv garanția de 30%, care este depusă în contul Primăriei Craiova. Atunci le vom lua și banii, nu numai că vom rezilia contractul“, spunea primarul Lia Olguța Vasilescu pe 1 aprilie 2015. Potrivit caietului de sarcini de care vorbea primarul, toboganele, de exemplu, trebuie să aibă o grosime de minimum 19 milimetri, iar materialele, luate ca întreg, trebuie să aibă o calitate care să le confere rezistență, siguranță în exploatare, rezistență la impact și uzură, rezistență climatică, să respecte cerințe legate de potențialul de reciclare, de elasticitate, iar rotunjimea marginilor și îmbinările să respecte stasurile în materie. Undeva la finalul caietului de sarcini, primăria a introdus și o notă despre materialele echivalente, unde apare pentru prima dată menționat cuvântul „vandalism“. „Se va opta pentru materiale cu aceleași proprietăți fizice și chimice precum cele menționate (elasticitate, de exemplu – n.r.), material rezistent la acțiunea factorilor externi, raze ultraviolete, vandalism“, se arată în nota din caietul de sarcini.
Și viceprimarul Mihail Genoiu amintea de rezilierea contractului. „Din ceea ce știu eu, s-a solicitat firmei respective să înlocuiască în totalitate obiectele din locurile de joacă, nu numai cele distruse, cu cele care corespund caietului de sarcini, cu grosimea respectivă. Asta înseamnă că trebuie date jos toate. Dacă nu o va face, firma va suporta acțiunea noastră, adică vom executa, în primul rând, garanția de bună execuție, care este blocată într-un cont al primăriei, după care ne vom îndrepta împotriva lor și vom solicita daune pentru toată valoarea proiectului. Într-o atare situație, contractul va fi sistat. Nu știu dacă din montaj s-au stricat sau din calitatea nerespectată. A fost o comisie de recepție, dar din discuțiile pe care le-am avut cu ei, aceste defecte nu se puteau constata, pentru că este ca și cum ar trebui să vezi cât de gros este materialul dintr-o minge. Sunt corpuri compacte, închise, a căror grosime nu o poți vedea decât dacă le distrugi“, spunea Genoiu acum două săptămâni.

King Industrial Enterprises: Ne-am gândit că primăria forțează nota

De partea cealaltă, King Industrial Enterprises, câștigătoarea contractului, considera că municipalitatea îi forțează mâna și spunea că nu poate înlocui la nesfârșit locuri de joacă rupte sau furate atâta timp cât Poliția Locală nu asigură paza lor. „Am fost chemați să înlocuim piesele rupte, dar orice garanție acoperă doar defectele din fabrică. Noi am făcut un inventar și 80% dintre piesele cu probleme au fost furate. În caietul de sarcini se vorbește despre rezistența la vandalism, dar noi considerăm că este vorba de un vandalism ușor. Am solicitat să fie asigurată pază la aceste obiective, pentru că furturi au avut loc și în perioada în care se făcea montajul lor (…) Toboganele au grosime mai mare decât cerința minimă de 19 mm. Ei (primăria – n.r.) au cerut un minim, noi am venit cu un material foarte rezistent și răspundem pentru ceea ce am pus acolo. Dacă nu va fi asigurată pază și astfel evitate furturile, nu știu ce vom face. Aceste locuri de joacă au trecut printr-o procedură, au fost recepționate. Am primit o notificare de la primărie în care ni se cere să înlocuim toate locurile de joacă în 15 zile, în caz contrar urmând să rezilieze contractul. Ne-am gândit că forțează nota. Noi am înlocuit până pe 2 aprilie piesele distruse sau furate, dar nu știu cât o vom mai putea face. Gândiți-vă că au crescut cheltuielile cu manopera și combustibilul și noi lucrăm pe vechile prețuri“, a declarat, pentru GdS, Oana Șerban, manager proiect King Industrial

Enterprises SRL.220.000 de euro – un loc de joacă

Că au sau nu grosimea solicitată, locurile de joacă sunt sigur scumpe. Într-o intervenție în consiliul local, în decembrie 2014, consilierul Dan Cherciu spunea că i se pare strigător la cer ca un loc de joacă să coste 220.000 de euro, de două ori mai mult decât o vilă de lux. „Am constatat nişte lucruri care, mie cel puţin, mi se par strigătoare la cer. (…) Valorile la care s-au achiziţionat aceste locuri de joacă sunt incredibile. Din aceste locuri de joacă aş alege întâmplător locul de joacă din zona Buzeşti (…) Valoarea acelui loc de joacă cu o suprafaţă de trei sute şi ceva de metri pătraţi este de un milion de lei, adică 220.000 de euro. Gândiţi-vă că o vilă luxoasă cu un nivel sau două costă undeva la 100.000 de euro (…) În componenţa acestui loc de joacă intră, de exemplu, paviment elastic din cauciuc. Sunt nişte bucăţi de jumătate de metru care, atenţie, au costat 915 lei metrul pătrat, echivalent înseamnă 210 euro pe metru pătrat. Dacă puneam parchet de stejar și nu costa atât! Dacă avem curiozitatea să verificăm pe internet cât costă un astfel de covor de cauciuc, preţul maxim la care îl găsim este 142 de lei metrul pătrat. Cât credeţi că poate costa o bordură de beton? Un metru de bordură, Primăria Craiova l-a plătit cu 95 de lei. În condiţiile în care, dacă verificaţi la Dedeman, cel mai mare preţ al unei borduri, cea mai groasă bordură, costă 30 de lei. Noi am plătit de trei ori preţul! În primul caz îl plătisem de șapte ori. Există însă, atenţie, borduri de 10 sau 15 lei, tot borduri sunt şi alea, deci practic am plătit de nouă ori mai mult. Pavelele de beton… Noi am cumpărat metrul pătrat de pavele de beton cu 120 de lei. La Elpreco este chiar o promoţie acum, metrul pătrat de pavele de beton, pavele pietonale, este 21 de lei. Un panou informativ din ce am văzut eu acolo este o ţeavă pe care este prinsă o bucată de tablă şi este inscripţionat un regulament, şi scrie şi faptul că este datorită doamnei primar. Am plătit acest panou, pe care doamna primar îşi trece numele, cu 1.900 de lei. Gândiţi-vă că este salariul unui om pe o lună!“, spunea Cherciu în ședință.
Primarul Craiovei i-a răspuns consilierului că va analiza situația. „Sigur că nu ne-am dorit locuri de joacă din lemn pe care să le schimbăm într-un an. Nu ne-am dorit locuri de joacă așa cum erau până acum, din acele țevi care rugineau și care deveneau un pericol la un moment dat pentru copii. Voi face o verificare. Nu fac eu caietele de sarcini, după cum știți foarte bine“, spunea primarul. După trei luni, primăria și-a revizuit atitudinea față de firma câștigătoare și i-a cerut să suporte cheltuielile cu înlocuirea locurilor de joacă. Dacă nu, rămâne fără contract.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS