19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVictimele metodei „Accidentul“

Victimele metodei „Accidentul“

Autorii înșelăciunilor prin metoda „Accidentul“ reușesc să-și convingă victimele că rude apropiate ale acestora au fost  implicate în accidente rutiere grave (Foto: arhiva GdS)
Autorii înșelăciunilor prin metoda „Accidentul“ reușesc să-și convingă victimele că rude apropiate ale acestora au fost
implicate în accidente rutiere grave (Foto: arhiva GdS)

O analiză a ofițerilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj arată că, anul trecut, 38 de doljeni au fost  înșelați prin metoda „Accidentul“, 32 de persoane fiind din Craiova. Sumele cu care au fost înșelate victimele sunt cuprinse între 200 și 28.000 de euro, iar autorii au fost identificați în penitenciare din Giurgiu și Galați.

Polițiștii de la Secția 5 Craiova au demarat, ieri, o campanie de prevenire și informare denumită sugestiv „Te-am sunat să-ți spun că sunt OK!“, prin care încearcă să-i convingă pe doljeni să-și sune cât mai des părinții și bunicii. Pare că acest proiect nu are legătură cu munca de polițist, însă oamenii legii spun că este o altfel de campanie care vrea să ajungă atât la persoanele care cad cel mai des victime ale înșelăciunilor prin telefon, cât și la copiii și nepoții acestora.
„Intenția noastră este de a depăși nivelul unei simple campanii de prevenire a unui anumit tip de infracțiune. Ne dorim să realizăm un impact emoțional în mințile și sufletele celor care vor intra în interacțiune cu materialele promoționale. Ne dorim să îi facem pe aceștia să realizeze cât de important poate fi chiar și un simplu telefon adresat părinților sau bunicilor noștri, chiar și fără un motiv anume. Doar pentru a le spune că suntem bine și pentru a le mai alunga singurătatea și dorul de cei dragi“, a spus comisarul-șef Adrian Căpraru, șeful Secției 5 Poliție Craiova.
Cum vor face polițiștii acest lucru? Cu ajutorul unui spot video și audio de promovare a campaniei și a peste 150.000 de materiale tipărite, care vor ajunge la pensionarii doljeni în urma unui parteneriat încheiat între IPJ Dolj și Poșta Română. La acesta se adaugă mii de afișe și alte materiale promoționale. Trebuie spus că spotul video a fost realizat cu ajutorul cunoscutei actrițe de la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, Natașa Raab.

28.000 de euro pentru fiica rănită în accident

În septembrie, anul trecut, o femeie de 56 de ani, din Craiova, a primit un apel pe telefonul fix de la un bărbat care i-a dat o veste care a căzut ca un trăsnet: fiica sa suferise un accident de circulație și fusese transportată în stare gravă la un spital din București. De acolo trebuia să fie transportată cu un elicopter în Germania, unde urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale, așa că avea nevoie de o sumă mare de bani. Bărbatul a insistat ca femeia să nu-și sune fiica, pentru că se afla în stare gravă, iar pentru a fi mai convingător, i-a dat la telefon un „cadru medical“, care a confirmat povestea. În urma discuțiilor, craioveanca de 56 de ani a acceptat să trimită la București, printr-un taximetrist, suma de… 28.000 de euro, bani pe care îi obținuse din vânzarea unui imobil.
„Persoana în cauză i-a solicitat victimei să se deplaseze într-o stație de taxi din apropierea locuinței sale și să trimită la București, printr-un taximetrist, suma de 28.000 de euro, pentru a se achita contravaloarea unei operaţii chirurgicale ce urma să se efectueze de urgenţă în Germania. Victima s-a deplasat în stația de taxi de pe strada Henri Coandă și i-a înmânat unui taximetrist o pungă din plastic, în care i-a spus că sunt niște acte care trebuie duse la București, urmând ca o terţă persoană să-l contacteze pentru a lua coletul“, au precizat polițiștii doljeni.
Abia după ce taximetristul a plecat către București cu cei 28.000 de euro, femeia a reușit să ia legătura cu fiica sa, care i-a explicat că este bine și că nu a fost implicată în nici un accident rutier. Realizând că a fost victima unei înşelăciuni, femeia a anunţat poliţia, iar ofițerii de la Secția 3 au început imediat cercetările. Oamenii legii au reușit să identifice taximetristul, iar când l-au sunat, acesta ajunsese deja în apropiere de București. Au reușit să-l convingă însă să se întoarcă la Craiova și să se prezinte de urgenţă la Secția 3 Poliție Craiova, apoi oamenii legii au recuperat banii și i-au înapoiat femeii.
Aceasta este o tentativă de înșelăciune, însă, anul trecut, 34 de persoane au fost înșelate prin telefon cu diverse sume de bani și numai patru au fost victimele unor tentative de înșelăciune. În urma analizei făcute de polițiștii doljeni, 32 de persoane sunt din Craiova, cinci din alte orașe din Dolj și numai una are domiciliul în mediul rural.

Fac bani din pușcărie

De cele mai multe ori, cei care se ocupă cu astfel de înșelăciuni sunt deținuți care își sună victimele din pușcării. După ce reușește să convingă și înșele o victimă, deținutul îi cere să transfere banii ori ia legătura cu un complice aflat în libertate, care ridică banii. În cursul anului 2014, 27 dintre victimele înșelăciunilor prin telefon au trimis banii ceruți prin servicii de transfer monetar, cinci prin taximetriști, două prin mandat poștal și două au înmânat banii direct complicilor suspecților.
Tot anul trecut, polițiștii doljeni au reușit să identifice cinci autori ai înșelăciunilor prin metoda „Accidentul“, dintre care trei erau deținuți în penitenciarele din Giurgiu și Galați, dar și 11 complici ai acestora și patru tăinuitori.
Înșelăciunile prin metoda „Accidentul“ se bazează pe un scenariu bine pus la punct: victimele primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă drept avocat sau procuror şi spune că o rudă sau un apropiat al victimei a provocat un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale. În alte cazuri, cel care sună se recomandă chiar fiul sau nepotul victimei. De obicei, „avocatul“ sau „procurorul“ are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimelor să depună banii într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au copii plecați în concediu sau în străinătate şi care deţin sume mari de bani la domiciliu.

Sfaturi ale oamenilor legii

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj recomandă să verificați întotdeauna cine vă apelează telefonic înainte a face orice tranzacţie, să nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane străine, dar și să nu oferiți sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşă, chiar dacă pretind că sunt trimişi de un membru al familiei.
Oamenii legii spun că o convorbire telefonică de lungă durată cu o persoană care solicită sume de bani este primul semn că aţi putea fi victima unei înşelăciuni. Este foarte important ca persoanele care au rude sau cunoștințe ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunilor să le prevină despre această metodă de înșelăciune, pentru a nu deveni la rândul lor victime.

Închisoare pentru înșelăciuni prin telefon

În decembrie, anul trecut, Andrei Miron, de 25 de ani, din Câmpina, care a înșelat zeci de persoane prin telefon, unele din județul Dolj, a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Alți zece „parteneri“ de afaceri ai prahoveanului au primit pedepse între opt luni de închisoare cu suspendare și cinci ani de pușcărie.

Descinderi în Galați

La jumătatea lunii martie, anul acesta, poliţiştii craioveni au descins la locuinţele unor persoane din județul Galați, bănuite de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „Accidentul“, precum şi la Penitenciarul Galaţi.
În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat 33 de telefoane mobile, zeci de cartele SIM, mai multe înscrisuri emise de diferite unităţi bancare şi carduri de memorie. Doi deținuți încarcerați în Penitenciarul Galați – Ionel Cristea şi Mitriţă Lefter, au fost aduși la Penitenciarul Craiova pentru continuarea cercetărilor. Poliţiştii au stabilit că, în perioada iulie 2014 – februarie 2015, 12 doljeni au căzut victime ale grupului infracţional din Galaţi, prejudiciul total fiind de aproximativ 30.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS